Η εποχή, όπου πλέον το αντηλιακό (κυρίως προσώπου) είναι απαραίτητο έφτασε και πολύ σύντομα θα ξεκινήσεις την αναζήτησή σου γι αυτό που θα προσθέσεις στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου. Αν και πρέπει να προσέξεις διάφορα πράγματα όσον αφορά στο αντηλιακό, που τελικά θα επιλέξεις, σήμερα θα σταθώ σε ένα: ας μιλήσουμε για τα αντηλιακά με χημικό SPF.

Αγαπάς το περιβάλλον (και την υγεία σου); Πες όχι στα αντηλιακά με χημικό SPF

Τα χημικά φίλτρα είναι επικίνδυνα για τους κοραλλιογενείς υφάλους και η κλίμακα είναι πραγματικά τρομακτική, καθώς υπολογίζεται ότι 14.000 τόνοι αντηλιακού “κολυμπούν” στον ωκεανό ετησίως. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Erica Perez, Διευθύντρια Προγράμματος της CORAL στη Χαβάη. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το χημικό αντηλιακό είναι τοξικό και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κοραλλιών και στην αναπαραγωγή τους. Χρησιμοποιώντας αντηλιακό ασφαλές για τους υφάλους, συμμετέχετε στην προστασία του υφάλου στο μέλλον».

Στην πραγματικότητα, αυτά τα συστατικά δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους κοραλλιογενείς υφάλους. Μπορούν επίσης να είναι επιβλαβή για άλλες θαλάσσιες ζωές, όπως τα ψάρια, τα δελφίνια, τα πράσινα φύκια και τους αχινούς, και προκαλούν προβλήματα όπως παραμόρφωση, μειωμένη γονιμότητα και μειωμένη ανάπτυξη. Ορισμένα είναι ακόμη και γνωστό ότι είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Γιατί να πεις όχι στα αντηλιακά με χημικό SPF

Tara Winstead/ Pexels

Ποια είναι η λύση;

Σαφώς και η ανάγκη να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις ισχυρές ακτίνες UV είναι μεγάλη. Τι όμως μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε και το περιβάλλον;

Το πιο ασφαλές αντηλιακό είναι βιοδιασπώμενο και κατασκευασμένο από μέταλλα, αντί για χημικά. Συνιστάται η χρήση αντηλιακών με μη-νανοδιοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου ως ενεργό συστατικό. Το «μη νανο» αντηλιακό αποτελείται από σωματίδια με διάμετρο μεγαλύτερη από 100 νανόμετρα και είναι ασφαλέστερο για τη θαλάσσια ζωή από το «νανο» αντηλιακό, που περιέχει σωματίδια μικρότερα από 100 νανόμετρα.

Επιπλέον, κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε και να μειώσουμε δραστικά τη χρήση αντηλιακού είναι να φοράμε προστατευτικά ρούχα και καπέλα.

 Αν θέλεις να μάθεις και άλλα πράγματα για να διαλέξεις το σωστό αντηλιακό, τότε διάβασε και αυτό: 

Πριν αγοράσεις αντηλιακό μάθε αυτό