Περπατάμε στα δάση, μυρίζουμε τα λουλούδια, αισθανόμαστε τη δύναμη των κυμάτων καθώς αυτά χτυπούν την αμμουδιά. Η μεγαλειώδης ομορφιά της φύσης μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας αμέσως. Τη μια στιγμή ήρεμη και διαλογιστική και την άλλη αναζωογονητική και ζωηρή. Ο πυρήνας της ευζωϊας μας είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον. Για την ακρίβεια η γεμάτη ένταση σύγχρονη ζωή, με τα δυνατά φώτα, το θόρυβο, την ατμοσφαιρική ρύπανση συχνά στερείται των αναζωογονητικών και θεραπευτικών οφελών της φύσης. Αντιθέτως, ο τρόπος με τον οποίο ζούμε είναι συνδεδεμένος με τις επιπτώσεις του άγχους, της κατάθλιψης, των αλλεργιών και τις αυτοάνοσες ασθένειες.

Εκεί που η δυτική ιατρική στερείται τα εργαλεία, οι αρχαίες θεραπευτικές παραδόσεις και η φυσικοπαθητική ιατρική δίνουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε προκειμένου να προάγουμε και να διατηρήσουμε την ευεξία μας σε ένα συνεχώς αυξανόμενο απαιτητικό περιβάλλον. Θεραπευτές διαφόρων πολιτισμών έχουν αναγνωρίσει πως ο νους και το σώμα είναι περίπλοκα συνυφασμένα και οφείλουμε να τα δούμε ως ένα. Η κινέζικη ιατρική, η φυσική ιατρική και η Ayurveda χρησιμοποιούν φυτά για να αντιμετωπίσουν τα μοτίβα που αναδύονται όταν η υγεία μας βγαίνει εκτός ισορροπίας.

Φυτά έχουν συνταγογραφηθεί για να βοηθήσουν σε διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το απόσταγμα της μέντας, που μειώνει τον πυρετό, ο οποίος προέρχεται από κρυολόγημα, το γαϊδουράγκαθο το οποίο χρησιμοποιείται για αιώνες για τη θεραπεία των ηπατικών ασθενειών. Τώρα πλέον είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι τα ενεργά συστατικά της μέντας είναι τα φλαβονοειδή και το γαϊδουράγκαθο περιέχει σιλυμαρίνη. “Τις τελευταίες δεκαετίες η λειτουργική διατροφική ιατρική έχει αποκαλύψει τους μηχανισμούς, με τους οποίους τα ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά των φυτών μειώνουν τη φλεγμονή, περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και εξισορροπούν το μικροβίωμα. Ως φυσικοπαθητικός γιατρός, είμαι εντυπωσιασμένος για το πώς η αρχαία παραδοσιακή χρήση των φυτών μπορεί τώρα να κατανοηθεί μέσα από το μικροσκόπιο της βιοχημείας”, λέει ο Dr. Luc Maes, διευθυντής του The Maes Center for Natural Health Care, στη Santa Barbara. Ενώ, προλογίζοντας ο ίδιος το βιβλίο “Adaptogens: A directory of Over 70 Healing Herbs for Energy, Stress Relief, Beauty, and Overall Wellbeing”, ισχυρίζεται πως “περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την καθοδήγηση της φύσης για να ισορροπήσουμε στις αυξανόμενες απαιτήσεις του ταχύτατου κόσμου”.

προσαρμογόνα-φυτά

Chinh Le Duc Vu/ Unsplash

Τι σημαίνει προσαρμογόνο φυτό

Σύμφωνα με το λεξικό Meriam Webster πρόκειται για μία μη τοξική ουσία και συγκεκριμένα φυτικό εκχύλισμα, που θεωρείται ότι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις επιβλαβείς επιδράσεις του στρες και να προάγει ή να αποκαθιστά την κανονική ψυχολογική λειτουργία.
Αυτά τα ιδιοφυή φυτά (βότανα και ρίζες) δεν είναι κάτι καινούργιο, η κινέζικη ιατρική και η Ayurveda τα χρησιμοποιούν αιώνες τώρα. Και στα δύο αυτά παραδοσιακά ιατρικά συστήματα η ισορροπία είναι τα πάντα και προκειμένου να επιτευχθεί επιστρατεύονται τα φυτά εκείνα που αυξάνουν την ενέργεια, προωθούν τη νεανικότητα και αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν και λειτουργούν συγχρονισμένα στο να θεραπευτούμε ολιστικά, δηλαδή τα προσαρμογόνα.

Ο όρος “προσαρμογόνο” δεν είναι ούτε κάποιος αρχαίος όρος ούτε κάποιος που προέρχεται από τη φυτική ιατρική. Επινοήθηκε το 1947 από τον Σοβιετικό γιατρό και επιστήμονα Nikolai V. Lazarev. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανατέθηκε σε Ρώσους επιστήμονες να βρουν ή να δημιουργήσουν ουσίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απόδοση αντοχής των αθλητών τους και του στρατού τους. Το 1968 ο Ισραηλινός ερευνητικός επιστήμονας Dr. I. I. Brekhman και ο Dr. I.V. Dardymov αναθεώρησαν τον ορισμό και δημιούργησαν τα standards, που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Όρισαν έτσι μία κατηγορία μανιταριών και βοτάνων που έχουν τα τρία εξής χαρακτηριστικά:

1. Δεν ειναι τοξικά σε φυσιολογικές θεραπευτικές δοσολογίες

2. Προσφέρουν ευρεία υποστήριξη, σωματική, χημική και βιολογική

3. Βοηθούν το σώμα να επανέλθει σε ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι εάν το το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο, τα προσαρμογόνα ενισχύουν την ανοσοαπόκριση. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο – για παράδειγμα εξαιτίας αλλεργιών – τα προσαρμογόνα βοηθούν στην επαναρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, μειώνοντας την υπερδραστηριότητα.

Διάβασε τη συνέχεια και δες ποια είναι τα προσαρμογόνα φυτά για να τα βάλεις στη ζωή σου στο loveyourselfmagazine.com