Ακούγεται συχνά πως ο βιγκανισμός είναι πολυτέλεια.

Η αλήθεια είναι πως ναι, είναι προνόμιο να μπορείς να επιλέξεις τι και ποιον θα φας και τι και ποιον δεν θα φας.

Θα ζούσα σε κάποιον άλλο πλανήτη αν δεν αντιλαμβανόμουν ότι ο βιγκανισμός είναι δύσκολος για μερικούς ανθρώπους και κυρίως γι αυτούς που μοχθούν για ένα πιάτο φαί. Είναι δύσκολο να σκεφτείς τον αντίκτυπο που έχουν οι διατροφικές σου επιλογές όταν δεν έχεις καν επιλογές.

Παρόλα αυτά όταν αυτοί οι ισχυρισμοί περί προνομίων, έρχονται από ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να επιλέξουν τι και ποιον θα φάνε, τους αξίζει να πέφτουν στο κενό. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την επιλογή, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που την έχουμε δεν πρέπει να κάνουμε τη καλύτερη δυνατή επιλογή.

Είναι υποχρέωσή μας οι επιλογές, που κάνουμε όσο αφορά στο τι έχει το πιάτο που βρίσκεται μπροστα μας να τιμούν τη συμπόνια και τη δικαιοσύνη απέναντι στα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα και να σέβονται τη μεγάλη μητέρα, Γη.

Ας θυμηθούμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κλιματική κρίση (Οι αγελάδες, τα γουρούνια και τα άλλα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες της Ευρώπης παράγουν πολύ περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις συνέπειες της τροφής τους,) και η κλιματική κρίση άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία μας (σειρά επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με άλλες περιβαλλοντικές διαταραχές θα διευκολύνουν την ανάπτυξη περισσότερων, εντελώς νέων, λοιμωδών στελεχών όπως ο COVID-19 (Harvey, 2020). Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πώς τα μοντέλα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων θα μεταβληθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής (WTO, 2020)).

Και επειδή τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε ολιστικά, προφανώς, δεν αρκεί να είσαι vegan. Έχουμε επίσης υποχρέωση να προωθήσουμε τη δικαιοσύνη στην αλυσίδα τροφίμων και να παλέψουμε για τον τερματισμό των ανισοτήτων παντού.

Ελπίζω πραγματικά οι ανεπτυγμένες χώρες να γίνουν vegan και μέχρι τότε, εμείς οι προνομιούχοι, να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.