Στους ανθρώπους αρέσουν πολύ οι ταμπέλες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Φορώντας μία ταμπέλα αυτόματα νιώθουμε πως ανήκουμε κάπου, είμαστε μέρος μιας ομάδας, και ταυτοχρόνως αισθανόμαστε ξεχωριστοί. Στο θαυμαστό κόσμο της διατροφής υπάρχουν πολλές ταμπέλες, που μπορεί κάποιος να φορέσει, και μέσα από αυτή να εκφράσει όλα όσα πιστεύει.

Υπάρχουν οι παμφάγοι, οι χορτοφάγοι, οι lacto vegetarians, οι ovo vegetarians, οι pescatarians, οι vegans, οι flexitarians και εκεί που νομίζαμε πως κλείσαμε τσουπ κάνει την εμφάνισή του ακόμα ένας όρος: οι Climatarians.

Σύμφωνα το λεξικό του Cambridge “climatarian είναι το άτομο εκείνο που επιλέγει τι θα φάει σύμφωνα με το τι είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον. Όντας climatarian, βοηθάς στο να σωθεί ο πλανήτης μέσω των διατροφικών σου επιλογών. Οι climatarians συνήθως κόβουν το κρέας και άλλες τροφές που έχουν υψηλό αποτύπωμα άνθρακα”.

Παρόλα αυτά, το να είσαι climatarian είναι κάτι παραπάνω από το να τρως συνειδητά. Θα έλεγε κανείς πως έχει βαθύτερο νόημα και πως αγγίζει ακόμα και συμπεριφορές. Είναι επίσης πέρα από το να ανακυκλώνουμε ή να κλείνουμε τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Όλες οι καθημερινές συνήθειες των climatarians είναι μία μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στο να μειώσουν το δικό τους προσωπικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Αν θέλεις να γίνεις και εσύ climatarian εκτός από το να έχεις μία plantbased διατροφή:

  • ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μείωσε: σκέψου αν όντως χρειάζεσαι αυτό που θέλεις να αγοράσεις. Επαναχρησιμοποίησε: σίγουρα μπορείς να παρατείνεις το χρόνο ζωής ενός αντικειμένου πριν το πετάξεις. Ανακύκλωσε: ίσως τα σκουπίδια μας να γίνουν μία νέα πηγή ενέργειας.

  • ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ 

Όσο το δυνατό γίνεται, χρησιμοποιείσαι το μέσο μεταφοράς που δημιουργεί τη λιγότερη μόλυνση. Οι καλύτερες επιλογές είναι το ποδήλατο και το περπάτημα. Αν όχι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν προτιμάς να είσαι σόλο, τότε ένα ηλεκτρικό πατίνι.

Και για ταξίδια λιγότερο των 3 ωρών, πάντα να προτιμάς το τρένο από το αεροπλάνο.

  • ΜΕΤΑΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΣΕ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Να προτιμάς ντόπια, εποχιακά, όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα.

  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 

Δες πόσο πλαστικό χρησιμοποιείς και αναρωτήσου αν μπορείς χωρίς καθόλου πλαστικό.

  • ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

Να τσεκάρεις για πιστοποιήσεις που σου εγγυώνται το μικρό αποτύπωμα στον πλανήτη. Τσέκαρε να υπάρχουν αυτές οι πιστοποιήσεις σε ηλεκτρονικά, DIY εργαλεία και υλικά, ρούχα και απορρυπαντικά.

  • ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΙΩΣΙΜΟ

Λάμπες led, διπλά τζάμια, καζανάκι διπλό είναι μερικά από τα πράγματα που θα μειώσουν την ποσότητα ενέργειας και νερού που χαλάς.