Έχοντας κλείσει πλέον τον πιο περίεργο χρόνο της μέχρι τώρα ζωής μας, με την κοινωνική απόσταση τη μέρα να δίνει τη σκυτάλη στα περίεργα όνειρα το βράδυ, δεν μπορώ να πω και με πολύ μεγάλη σιγουριά πως τα πρωινά μας ξυπνήματα έχουν και τον πιο θετικό τόνο ή η ενέργειά μας είναι στα καλύτερά της.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει και καλύτερες μέρες.

Όμως “that’s life”, που έλεγε και ο Frank Sinatra και γι αυτό δεν το βάζουμε κάτω. Αντιθέτως, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ενισχύσουμε τόσο τη ψυχική μας υγεία, όσο και τη σωματική. Γι αυτό πάμε δυνατά να αρπάξουμε τη μέρα από τα μαλλιά και να ζήσουμε όσο πιο καλά γίνεται. Και τι χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε; Μα ενέργεια φυσικά.

Ακολουθούν μερικά δοκιμασμένα τρικς που δίνουν το boost, το σωστό, το τίμιο

Πάμε δυνατά με μία κούπα τσάι

Και όχι οποιοδήποτε τσάι. Δοκίμασε τα νέα Lipton Immune Support με τζίντζερ και κουρκουμά, εμπλουτισμένα με βιταμίνη C. Δύο συστατικά και μία βιταμίνη που είναι γνωστό πως βοηθούν στην καθημερινή ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σου.

Διάλεξε ανάμεσα στο μαύρο τσάι και στο πράσινο – όπου και τα δύο είναι ιδανικά για πρωί – και απόλαυσε την αγαπημένη σου συνήθεια μαζί με μία έξτρα δόση βιταμινης C. Νιώσε την ενέργεια από την πρώτη γουλιά.

Ξεκίνα τη μέρα σου με σιωπή

Δεν χρειάζεται να είσαι μοναχός ή yogi ή ακόμα και κάποιο βαθιά spiritual άτομο για να δεις τα θεαματικά πλεονεκτήματα του διαλογισμού. Ο διαλογισμός απευθύνεται σε όλους. Σε καριερίστες και σε stay-at-home μητέρες, σε γιατρούς και δικηγόρους και σε αθλητές ή video gamers. Δεν υπερβάλλω καθόλου. Ο διαλογισμός μπορεί να προσφέρει τα πλούσια δώρα του σε όλους.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο διαλογισμός είναι ο εξής: με το να διαλογιζόμαστε η υπόφυση στον εγκέφαλό μας εκκρίνει ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς!). Επίσης, ο διαλογισμός ενισχύει τη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα και εμπειρίες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ άλλες λένε ότι ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στον πόνο.

Μπορείς να διαλογιστείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά οι ειδικοί προτείνουν ως ιδανική ώρα το πρωί, όπου το μυαλό είναι ακόμα καθαρό και απαλλαγμένο από τα άγχη που προκύπτουν μέσα στην ημέρα.

Βάλε μία τάξη

Οι περισσότεροι άνθρωποι γράφουν λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν. Τι θα έλεγες εσύ να κάνεις το αντίθετο; Μία λίστα με τα πράγματα που ΔΕΝ αξίζουν το χρόνο σου. Για παράδειγμα; Να μπεις σε μία διαμάχη στα social media, να κάνεις hate following, να λιώσεις μπροστά σε μία οθόνη, να φας πράγματα που σε γεμίζουν με μηδέν θρεπτικά συστατικά. Ανά καιρούς να ελέγχεις τη λίστα σου, ώστε να είσαι σίγουρη πως τίποτα από όλα αυτά δεν σου τραβάει την προσοχή.

Διατήρησε ένα πρόγραμμα

Η ρουτίνα μπορεί να είναι μία λέξη, που πολλοί την έχουν καταχωρήσει στο μυαλό τους ως κάτι το κακό. Και αν σου έλεγα πως δεν είναι; Η διατήρηση ενός προγράμματος είναι πολύ σημαντική για τη ψυχική μας ηρεμία, αλλά και για την ενέργεια που θέλουμε να έχουμε μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα το να φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά και να έχουμε ένα καθιερωμένο πρόγραμμα ύπνου είναι πολύ σημαντικό. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να έχουμε διάφορες συνήθειες που όλες μαζί συνθέτουν ένα πρόγραμμα ευζωίας, όπως για παράδειγμα το να πίνουμε πολύ νερό, να κάνουμε έστω 30 λεπτά άσκηση ή να μιλάμε με ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Κάνε διαλείμματα

Είτε μέσα στην ημέρα, είτε και μέσα στην εβδομάδα. Ένα διάλειμμα από τη δουλειά, από τη ζωή που τρέχει, από την έντονη καθημερινότητα. Αυτό το διάλειμμα θα μπορούσε να είναι ένα 10λεπτο stretching, ένα ritual κυριακάτικο όπου κάνουμε με την ησυχία μας μπάνιο ακούγοντας τη μουσική που μας αρέσει και γράφοντας στο ημερολόγιο μας τις σκέψεις μας ή ακόμα και μία ήρεμη οικογενειακή Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο, με κάποια βόλτα στην παραλία, με οικογενειακή ανάγνωση βιβλίων.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα απλά, τα οποία δεν χρειάζεται να ψάξουμε για να τα βρούμε.

Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις ευεξίας και ενέργειας.

xx