Μία από τις βασικές αρχές του less waste τρόπου ζωής είναι η συντήρηση των τροφίμων και μιας και έχουμε καλοκαίρι θα μιλήσω συγκεκριμένα για τα φρούτα. Ποια φρούτα κρατάμε στο ψυγείο; Ποια εκτός ψυγείου; Και για πόσο;

Καρπούζι και πεπόνι

Ξεκινάω με τους βασιλιάδες των καλοκαιρινών φρούτων. Και τα δύο αυτά υπέροχα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για 10 ολόκληρες μέρες στο κάτω ράφι του ψυγείου. Αν τα κόψουμε, θα πρέπει ό,τι περισσέψει να το βάλουμε έτοιμο κομμένο σε μερίδες σε ταπεράκια και να το καταναλώσουμε μέσα σε 2, το πολύ 3 μέρες.

Μπανάνες

Μένουν εκτός ψυγείου και ωριμάζουν μέσα σε λίγες μέρες (άρα μη φοβηθείς και πάρε το πράσινο τσαμπί). Ένα μικρό κόλπο για την καλύτερη διατήρησή τους είναι να τυλίξουμε την άκρη από το κοτσάνι του με μεμβράνη τροφίμων. Αν αρχίσουν και μαυρίζουν, τότε μπορούμε να τις κόψουμε σε κομμάτια και να τις βάλουμε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη και όταν θελήσουμε να φτιάξουμε παγωτό! Διαφορετικά τις ώριμες μπανάνες μπορούμε να τις κάνουμε και ωραιότατο μπανανόψωμο.

Βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια

Τα αγοράζουμε ώριμα για να γευτούμε την πλούσια γεύση τους και τα βάζουμε σε ένα σκεύος, πάνω σε χαρτί κουζίνα. Τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε. Τα ώριμα βερίκοκα μπορούν να διατηρηθούν και μέσα στο ψυγείο για περίπου 4-5 μέρες. Τα ροδάκινα θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ιδίως αν βρίσκονται στην πιο ώριμη φάση τους. Μια δυο μέρες μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου, ενώ στο ψυγείο μπορεί να αντέξουν 5-6 μέρες.

Κεράσια

Τα αγαπημένα κεράσια διατηρούνται για 4 έως 5 μέρες σε χάρτινη σακούλα. Τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε και όποιο είναι χαλασμένο το απομακρύνουμε για να μην χαλάσουν και τα υπόλοιπα.

Φράουλες

Διατηρούνται στο ψυγείο 4 έως 5 μέρες. Τις βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος, στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας, με τη σειρά, για να μείνουν στεγνές και τρώμε πρώτα τις ώριμες για να μην χαλάσουν και μαζί τους χαλάσουν και οι υπόλοιπες. Όπως και τα κεράσια έτσι και τις φράουλες, τις πλένουμε όταν είναι να τις καταναλώσουμε.

Πορτοκάλια

Τα βάζουμε σε ένα καλάθι που αερίζεται καλά και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ωστόσο, αν τα βάλουμε στο ψυγείο (γιατί μας αρέσει να πίνουμε το χυμό μας κρύο), τότε τα αποθηκεύουμε στο τελευταίο ράφι του ψυγείο (στο συρτάρι για τα φρούτα) και μπορούν να διατηρηθούν εκεί για 1 μήνα. Άλλα πρόσεξε: στο ψυγείο τα πορτοκάλια έχουν την τάση να στεγνώνουν και να μην είναι τόσο ζουμερά.

Μήλα

Τα βάζουμε στο ψυγείο, γιατί τους αρέσει η δροσιά, και εκεί μπορούν να μείνουν και 4 εβδομάδες. Μετά από εκεί αρχίζουν και αφυδατώνονται. Αν δεις πως χαλάνε φτιάξε με αυτά ωραιότατη μηλόπιτα.

Αχλάδια

Επειδή συνήθως τα αγοράζουμε άγουρα, τα αφήνουμε για 2-3 μέρες να ωριμάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για 10 μέρες. Τα ώριμα αχλάδια καλό είναι να τα καταναλώνουμε αμέσως.

Λεμόνια

Θέλουν δροσιά, γι αυτό καλύτερα να τα βάλεις στο ψυγείο όπου και διατηρούνται για 3 εβδομάδες

Μανταρίνια

Ομοίως με τα λεμόνια!

Σταφύλια

Κλεισμένα μέσα σε γυάλινα δοχεία ή σε ειδικές συσκευασίες συντήρησης τροφίμων, μπορούν να συντηρηθούν έως και μία εβδομάδα μέσα στο ψυγείο.

Σύκα

Τα ώριμα σύκα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Μπορούν να διατηρηθούν εντός και εκτός ψυγείου για περίπου 2-3 μέρες.

Ανανάς

Αν ο ανανάς δεν κοπεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 4 μέρες. Αν τον κόψουμε μπορούμε να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος για περίπου 1-2 μέρες.