Καιρό τώρα παρακολουθώ τη Νίκη Μαρτιμιανάκη, πτυχιούχο διατροφολόγο (Bsci 1st class)  με εξειδίκευση στην θεραπευτική διατροφολογία (Msc), την αθλητική διατροφολογία (cert) (ongoing) και Ολική φυτοφαγία (Pcert), και founder της πλατφόρμας Plantbasednt. Αν την παρακολουθήσεις κι εσύ δε θα σου πάρει πολύ χρόνο για να καταλάβεις ότι πίσω από οτιδήποτε ποστάρει, υπάρχει μελέτη και έρευνα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στις αναρτήσεις της, ούτε και το Vojo, το οποίο έμαθα για πρώτη φορά από εκείνη. Για να μάθουμε ακριβώς τι είναι το Vojo και πώς λειτουργεί (μιας και ήταν και το guinea pig του) τις έκανα μερικές ερωτήσεις.

Τι είναι το vojo; Ποιος το εμπνεύστηκε; Ποιος ο δικός σου ρόλος σε αυτό; 

Το Vojo είναι η πρώτη αποκλειστικά vegan γενετική εταιρεία στον Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί καθαρά έμπνευση και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της φίλης μου και πρώην συμμαθήτριας στο μεταπτυχιακό Eleanor Busby (12 χρόνια vegan), με την οποία γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο και γίναμε πολύ καλές φίλες. Την Ellie την γνώρισα κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην κλινική του πανεπιστημίου στα πλαίσια του μεταπτυχιακού (εγώ 1ο έτος, αυτή 2ο έτος) και από την κοινή personal tutor καθηγήτρια μας, η οποία μου μιλούσε μόνο με καλά λόγια για την Έλλη, για το πόσο καλή φοιτήτρια ήταν και πόσο έξυπνη, κάτι το οποίο μου το επιβεβαίωσε όταν γνωριστήκαμε και μου είπε την ιδέα της. Η Έλλη είναι χημικός (Bsci) και διατροφολόγος με ειδίκευση στην θεραπευτική διατροφολογία (Msci), όπως και εγώ (εδώ να πω ότι το σύστημα είναι πολύ διαφορετικό στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά το τομέα της διατροφολογίας και τις ειδικότητες, με την ειδικότητα μας να καλύπτει την γενετική – σε μεγάλο βαθμό σε συνεχόμενα approved CPDs).

H Έλλη μου είπε την ιδέα της, όταν είχαμε πάει μαζί  σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, μου ζήτησε τότε αν θέλω να λάβω μέρος στο δοκιμαστικό κομμάτι, και της είπα εννοείται.. Όταν έλαβα τα αποτελέσματα μου, απέκτησα περισσότερο θαυμασμό στο πρόσωπο της τόσο για τις γνώσεις της αλλά και το πόσο κατάφερε μόνη της να αποκτήσει την ιδέα και να την εκτελέσει. Προσωπικά θαυμάζω και υποστηρίζω ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και έχουν υπέροχες ιδέες. Αυτή με ακολουθούσε στο ελληνικό μου Instagram και ‘’θαύμαζε’’ την δουλειά μου όπως μου είχε πει και την ρώτησα αν θέλει βοήθεια σε κάτι, και θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει ‘ ναι σε παρακαλώ πολύ, έχω πελαγώσει, δεν ξέρω αν είναι αρκετά αυτά που κάνω και είμαι ευπρόσδεκτη σε νέες ιδέες’. Ξεκίνησα λοιπόν να την βοηθάω, έχοντας αναλάβει το σχεδιασμό γραφικών στα social media, τα social media, το marketing & communication, το σχεδιασμό οδηγών, του e-course και τώρα των εκπαιδευτικών οδηγών στην online πλατφόρμα του Vojo σε part-time basis. Πριν το lockdown είχαμε τόσα πολλά σχέδια για την προβολή του Vojo σε φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις, άρθρα, διαφημιστικά και πολλά άλλα με σκοπό να μεγαλώσει η εταιρεία, αλλά δυστυχώς μας πήγε πάρα πολύ πίσω και αναβάλαμε τα πάντα. Βέβαια κάθε εμπόδιο για καλό, καθώς τώρα έχουμε συγκεντρωθεί στο να πάρουμε αναγνώριση CPD από το οργανισμό της ειδικότητος μας (British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine) και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική evidence-based βάση για Nutritional Therapists στο UK, καθώς όλο και περισσότερα άτομα με χρόνια νοσήματα γίνονται vegan για τα οφέλη μιας φυτοφαγικής διατροφής και λείπει η καταρτισμένη εκπαίδευση στον τομέα μας που να αναγνωρίζει την βιο-ατομικότητα του καθενός και να λογαριάζει διάφορες πτυχές συμπεριλαμβανομένου και της γενετικής . 

Σε ποιους απευθύνεται; 

Απευθύνεται σε όλους και όχι αναγκαστικά μόνο σε vegans. Aν κάποιος κάνει την μετάβαση του σε μια φυτοφαγική διατροφή ή ακολουθεί μια ως επί των πλείστων φυτοφαγική διατροφή και θέλει να γνωρίζει πώς μπορεί να την εξατομικεύσει στις δικές του ανάγκες και το lifestyle του, το test και οι πληροφορίες στην πλατφόρμα μπορούν να τον βοηθήσουν. Απευθύνεται και σε άτομα που είναι ήδη vegan και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις δικές τους ανάγκες, καθώς δεν υπάρχει one size fits all. 

Μπορεί να το κάνει ο καθένας; Ακόμα και μικρά παιδιά; 

Προς το παρόν απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, καθώς οι πληροφορίες, που προσφέρονται είναι μόνο για ενήλικες και όχι για παιδιά. Στο μέλλον, καθώς θα μεγαλώνει το VOJO θα απευθύνεται και σε παιδιά. Είναι κάτι που είναι στα σχέδια του VOJO.

Πόσο κοστίζει; 

Yπάρχουν 2 επιλογές:

  • Το VOJO test στα 99£ με μηνιαία συνδρομή 3,90£  στην πλατφόρμα, όπου θα λάβει κάποιος τα αποτελέσματα του και θα έχει πρόσβαση σε ενημερωτικό/εκπαιδευτικό υλικό. 
  • Το VOJO test  μόνο του στα 149£/179 , με την παραλαβή μόνο των reports. 

Γιατί να το κάνει ένας vegan; Τι παραπάνω θα του προσφέρει; 

Θα του προσφέρει γνώσεις αλλά και θα καταλάβει τις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες. Το VOJO δεν αποτελεί ένα άλλο απλό γενετικό test που πολλοί τα κατακρίνουν, αναφερόμενοι καθαρά ότι αποτελούν ένα άλλο όπλο του marketing. Αυτά τα άτομα αγνοούν το πεδίο του personalised nutrition, ίσως επειδή δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. Βέβαια επειδή κάποιος δεν έχει εκπαιδευτεί ή επειδή δεν έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Η επιστήμη της διατροφής προχωράει πλέον σε ένα personalised πεδίο. 

To  VOJO  συνδυάζει στοιχεία από την τωρινή σου διατροφή, το lifestyle και τα γονίδια σου και με βάση αυτά σε ‘συμβουλεύει’ τι μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι ακολουθείς μια σωστή και κατάλληλα οργανωμένη φυτοφαγική διατροφή (βέβαια δεν αντικαθιστά τις συμβουλές ενός επαγγελματία Υγείας που ειδικεύεται στην φυτοφαγία). Πολλοί θα αναφερθούν ότι η φυτοφαγική διατροφή είναι εύκολη και απλή. Ναι είναι, αλλά ορισμένοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές ανάγκες, και αυτό το αναγνωρίζει ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος πιστοποιημένος επαγγελματίας Υγείας. Κοινές διατροφικές ενώσεις μπορούν να δράσουν στο ανθρώπινο γονιδίωμα, είτε άμεσα είτε έμμεσα και να μεταβάλλουν την γονιδιακή έκφραση ή δομή. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ υγείας και ασθένειας και σε αυτό ρόλο παίζει και η γενετική σύνθεση ενός ατόμου. Ορισμένα γονίδια που ρυθμίζονται από την διατροφή είναι πιθανό να διαδραματίσουν ρόλο στην έναρξη, την επίπτωση, την εξέλιξη και/ή την σοβαρότητα χρόνιων παθήσεων. Μια διατροφική παρέμβαση (στην προκειμένη στην φυτοφαγία) που βασίζεται στην γνώση της διατροφικής γνώσης, των διατροφικών απαιτήσεων και του γονότυπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη, τον μετριασμό και την θεραπεία χρόνιων παθήσεων. 

Μιας και εσύ το έκανες, μίλησέ μας λίγο για τη διαδικασία; 

Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα του VOJO και κάνεις παραγγελία του test επιλέγοντας το πλάνο που επιθυμείς (με την συνδρομή ή χωρίς). Μετά όλα τα άλλα είναι πανεύκολα. Περιμένεις να παραλάβεις το kit σου, το οποίο έχει οδηγίες πως να το κάνεις. 

(αυτά είναι τι βλέπει κάποιος όταν παραλάβει το kit -οδηγίες)

Είναι ασφαλές; Εννοώ όσο αφορά στα προσωπικά δεδομένα κτλ;  

Ναι απόλυτα. To VOJO λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του την υγεία και το απόρρητο ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται ένα πλήρως διαπιστευμένο εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τηρούνται αυστηροί κανονισμοί ΙSO για την ασφαλή διατήρηση των δεδομένων. ΠΟΤΕ δεν θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδεια κανενός τα προσωπικά στοιχεία του για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παροχή συμβουλών διατροφής και τρόπου ζωής.

Για να παραγγείλετε το test βρίσκετε περισσότερες πληροφορίες εδώ https://vojo.health/vojo-pro/

Περισσότερα για την εταιρεία και την Έλλη εδώ https://vojo.health/about-us/