H Αγγελική Φαναριώτη σπούδασε στη Νομική Αθηνών, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν ήταν αυτό το μονοπάτι της στη ζωή. “Αυτό που πάντα μου άρεσε ήταν να προσφέρω, να μαθαίνω για τα λουλούδια και τα βότανα, να ακούω τους ανθρώπους και να βρίσκω τρόπους να τους βοηθώ. Η κλίση αυτή έγινε πιο έντονη όταν εμφάνισα ψωρίαση και κάποια χρόνια μετά έχασα τον αδερφό μου από αυτοάνοσο νόσημα. Τότε ήταν που ορκίστηκα στον εαυτό μου να παραμείνω υγιής σωματικά και ψυχικά για όσο ζω και να βοηθώ όσους επιθυμούσαν το ίδιο”.

Τα ανθοϊάματα ήρθαν στη ζωή της μετά το θάνατο του αδερφού της. Την περίοδο εκείνη υπέφερε από κρίσεις πανικού, φοβίες και έντονο αίσθημα κλειστοφοβίας. “Παρουσιάστηκαν χωρίς να το περιμένω και μου άλλαξαν τη ζωή. Άρχισα να τα μελετώ και ξάφνου ένας ολόκληρος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Μαγεύτηκα και λάτρεψα περισσότερο τη φύση και την σοφία που κρύβει”.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Κέντρο Μπαχ της Αγγλίας και πιστοποιήθηκε ως ανθοθεραπεύτρια ή πιο επίσημα σύμβουλος ιαμάτων Bach. Έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με την συμβουλευτική ανθοθεραπεία και λατρεύει αυτό που κάνω. “Χρόνια πριν είχα διαβάσει κάπου Κάνε το χόμπι σου δουλειά και δεν θα χρειαστει να δουλέψεις ποτέ. Έτσι ακριβώς νιώθω για την ανθοθεραπεία”.

Η Αγγελική, λοιπόν, είναι ο ιδανικός άνθρωπος να μας πει για τα ανθοϊάματα Bach.

Τι ακριβώς είναι τα ανθοϊάματα Bach και ποια είναι η ιστορία τους;

Τα ανθοϊάματα Bach είναι φυσικά παρασκευάσματα από αγριολούλουδα της αγγλικής εξοχής. Σκοπό έχουν να επαναφέρουν την ισορροπία στην ψυχική και νοητική κατάσταση του ανθρώπου ο οποίος έχει κυριευθεί από αρνητικά συναισθήματα ή/και σκέψεις, και να βελτιώσουν την ζωή του. Ανακαλύφθηκαν από τον Dr Edward Bach, παθολόγο και ομοιοπαθητικό την δεκαετία του 1930. Από μικρή ηλικία, ο Dr Bach επιθυμούσε την ανακούφιση των ανθρώπων από τις ασθένειές τους. Για το λόγο αυτό έκανε πολλά περάσματα από διάφορες ειδικότητες της ιατρικής, αναζητώντας την μέθοδο εκείνη που θα θεράπευε τις αρρώστιες μια και καλή καθώς παρατηρούσε ότι αρκετοί άνθρωποι που είχαν αναρρώσει, δεν ήταν ούτε πραγματικά υγιείς ούτε ευτυχισμένοι.

Ο ίδιος διαγνώστηκε με καρκίνο σε ηλικία 30 χρονών, γεγονός που ήταν η αφορμή να εγκαταλείψει το ιατρείο του στο Λονδίνο και να μετακομίσει στην αγγλική εξοχή. Κατά την διάρκεια των ατελείωτων περιπάτων του στη φύση,παρατηρώντας τα λουλούδια και τα δέντρα, ανακάλυψε την θεραπευτική του μέθοδο. Μέσα σε λίγα χρόνια ολοκλήρωσε την έρευνά του και παρέδωσε στην ανθρωπότητα ένα απλό, φυσικό και αποτελεσματικό σύστημα ψυχικής θεραπείας βασισμένο ολοκληρωτικά στις ενεργειακές θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών και των δέντρων.

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Τα ανθοϊάματα έχουν την ικανότητα να μας μεταμορφώνουν τη ζωή. Ακούγεται αισιόδοξο και μεγαλόστομο αλλά προσωπικά νιώθω κάπως έτσι. Ανακουφίζουν από άγχη και φοβίες, μας κάνουν ενέσεις θετικότητας και αισιοδοξίας, μας βοηθούν να ξαναβρούμε την πίστη στον εαυτό μας και στη ζωή. Μας στηρίζουν στον αγώνα να πετύχουμε τους στόχους μας και να βρούμε τον σκοπό μας. Μας ενδυναμώνουν ώστε να παίρνουμε υγιείς αποφάσεις για εμάς και το σύνολο, να βάζουμε υγιή όρια και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Αυτά και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας φέρνουν πιο κοντά στον εαυτό μας και μας βοηθούν να τον βελτιώσουμε.

Πότε να τα αναζητήσουμε; 

Τα ανθοϊαματα ανακουφίζουν βασανιστικές καταστάσεις του παρόντος αλλά μπορούν να αποκαταστήσουν και τραύματα του παρελθόντος. Όταν η ψυχή υποφέρει από αρνητικά συναισθήματα και ο νους από άσχημες και επίμονες σκέψεις. Όταν οι φοβίες και τα άγχη μας εμποδίζουν να είμαστε λειτουργικοί, κοινωνικοί και αποδοτικοί. Όταν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας ή όταν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι τόσες που μας λυγίζουν.

Τα ανθοϊάματα μας υποστηρίξουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας λαμβάνοντας τα μαθήματα που η ζωή μας προσφέρει, μετατρέποντάς τα σε πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Μας βοηθούν να μην το βάζουμε κάτω στις αναποδιές και τις αποτυχίες αλλά να τις αναγνωρίζουμε ως μέρος μιας διαδικασίας που πρέπει να περάσουμε για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε. Μας ενδυναμώνουν και μας βοηθούν να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και το ένστικτό μας. Ο προληπτικός τους ρόλος είναι επίσης πολύ σημαντικός. Ένα παράδειγμα είναι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις φοβίες μας π.χ τον φόβο των αεροπλάνων. Όσοι υποφέρουν από την φοβία αυτή θα βοηθηθούν πολύ από το mimulus, το ανθοϊαμα για τις φοβίες, παίρνοντάς το λίγες ώρες πριν την πτήση τους.

View this post on Instagram

It is when our personalities are led astray from the path laid down by the soul, either by our own worldly desires or by the persuasion of others, that a conflict arises. This conflict is the root cause of disease and unhappiness. -Dr Bach Bach flower remedies support us to lift this conflict and rebalance our emotional and mental state, regaining our health and happiness. 🌼 Όταν οι προσωπικότητες μας βγαίνουν από το μονοπάτι που έχει χαράξει η ψυχή μας, είτε λόγω των εγκόσμιων επιθυμιών μας είτε γιατί οι άλλοι μας έπεισαν να το κάνουμε, δημιουργείται μια σύγκρουση. Αυτή η σύγκρουση είναι η ρίζα της ασθένειας και της δυστυχίας. – Δρ Μπαχ Τα ανθοιάματα Μπαχ μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας να άρουμε την σύγκρουση αυτή και να ισορροπήσουμε ξανά την συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση, επανακτώντας την υγεία μας και την ευτυχία μας. #anthoiasis #anthoiasisgreece #healyourself #drbach #flowertherapy #flowerremedies #healthyself #ανθοίαση #ανθοϊάματα_bach #ανθοθεραπεία #ανθοιαματα #ψυχικήυγεία

A post shared by Angeliki Fanarioti 🌼 (@anthoiasis) on

Πώς θα καταλάβει κάποιος ποιο ανθοϊαμα είναι ιδανικό για την περίπτωσή του;

Χρειάζεται αυτοπαρατήρηση και κάποια γνώση των ανθοϊαμάτων για να αποφασίσει κάποιος ποιο ή ποια ανθοιαματα ειναι τα κατάλληλα για αυτόν την δεδομένη χρονική στιγμή. Για αρχή μπορούμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας όπως π.χ. είμαι θυμωμένος, νιώθω απογοήτευση, έχω φοβίες και άλλες, και ανάλογα με τις απαντήσεις να επιλέξουμε τα ανθοϊαματα που χρειαζόμαστε. Αν η διαδικασία φαίνεται δύσκολη, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε ένα σύμβουλο ανθοθεραπείας και να βρουν μαζί τι χρειάζεται να πάρει. Τις περισσότερες φορές πίσω από το θυμό και τις φοβίες βρίσκονται καταπιεσμένα συναισθήματα και τραύματα που πρέπει και αυτά να θεραπευτούν όταν έρθει η ώρα τους.

Ο σύγχρονος άνθρωπος μαστίζεται από άγχος, κατάθλιψη και συναισθηματικό πόνο. Ποια είναι τα ιδανικά ανθοϊάματα για την κάθε μία περίσταση;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ανθοϊάματα για το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο της ψυχής. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί με ξεχωριστές εμπειρίες και βιώματα. Παραδείγματος χάρη το δικό μου άγχος, πόνος ή θυμός μπορεί να προέρχονται από την εγκατάλειψη και την απόρριψή μου ως παιδί, συμπεριφορές που μπορεί να με έκαναν σκληρή και απρόσιτη. Κάποιου άλλου, από την υπερπροστατευτικότητα που βίωσε από τους γονείς του, με αποτέλεσμα να μην μπόρεσε ποτέ να συνδεθεί με την εσωτερική του φωνή και να έγινε άβουλος και ντροπαλός. Συμβουλευτείτε τον ανθοθεραπευτή σας ώστε να συναποφασίσετε σχετικά με το κατάλληλο μείγμα για την περίπτωσή σας.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο site της Αγγελικής www.anthoiasis.com