Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ας συμπεριφέρεται ο καιρός λες και είναι δίδυμος στο ζώδιο. Παρόλο που περάσαμε ελαφρώς (το λέω κομψά) δύσκολα τους προηγούμενους μήνες, πλέον το μυαλό μας βρίσκεται στις παραλίες, στις βόλτες και στις διακοπές. Και όταν λέμε παραλίες, βόλτες και διακοπές, συνώνυμο όλων αυτών είναι ο ήλιος, ο οποίος στην Ελλάδα είναι υπέρλαμπρος . Γι αυτό και τα αντηλιακά είναι από τις πρώτες πρώτες αγορές που πρέπει να κάνουμε – αν δεν έχουμε ήδη κάνει.

Τι όμως πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε; Ρωτήσαμε τη φαρμακοποιό Μαρία Γιαμορίδης και μας τα είπε όλα!

” Καθώς ο ρόλος της βιταμίνης D στην διατήρηση της καλής υγείας γίνεται όλο και πιο εμφανής, πολλοί αναρωτιούνται : να βάλω αντηλιακό ή όχι; Ωστόσο η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δεν είναι απλή.
Η φύση όπως πάντα γνωρίζει καλύτερα και το κοκκίνισμα είναι η απάντηση της όταν το έχουμε παρακάνει με την έκθεση. Όμως καλό είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αναλόγως με το φωτότυπο της επιδερμίδας σας 10 έως 20 λεπτά χωρίς αντηλιακό, εκθέτοντας μεγάλες επιφάνειες δέρματος όπως τα χέρια και τα πόδια μόνο ευεργετική δράση μπορεί να έχει.
Θυμηθείτε να προστατεύετε με αντηλιακό το πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα δάκτυλα των χεριών έως τον καρπό, καθώς είναι τα σημεία που δέχονται την περισσότερη έκθεση και εμφανίζουν γρήγορα σημάδια γήρανσης. Καπέλο, γυαλιά, γάντια, παρασόλ; Βρείτε το στυλ που σας προστατεύει! Όταν είστε στην παραλία θυμηθείτε ότι τα αντηλιακά με φυσικά ( ανόργανα ) φίλτρα ξεκινούν να δρουν αμέσως μόλις τα απλώνουμε, επειδή δρουν στην επιφάνεια του δέρματος, χωρίς να απορροφώνται όπως τα χημικά.

Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως πάνω από 3,500 των πιο γνωστών αντηλιακών έχουν επιβλαβή χημικά φίλτρα. Ω ναι, τα περισσότερα “φυσικά αντηλιακά” τα περιέχουν, γι αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζουμε τη λίστα των συστατικών τους. Τα χημικά αντηλιακά φίλτρα μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα και να περάσουν στην κυκλοφορία. Οι έρευνες τα δείχνουν να λειτουργούν και ως endocrine disrupters. Βρίσκονται πια σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις στη θάλασσα που έχουν ανιχνευθεί σε κοράλλια, μύδια και δελφίνια.

Τα zink oxide και titanium dioxide είναι φυσικά ανόργανα φίλτρα αρκετά μεγάλου μεγέθους ώστε να μένουν πάνω στην επιδερμίδα ανακαλώντας τις ακτίνες. Γι αυτό όταν βλέπετε αυτά τα συστατικά στις ετικέτες των αντηλιακών είναι “ναι, αγοράστε τα”.

Μερικά χημικά φίλτρα που περιέχουν τα “φυσικά αντηλιακά” είναι: etylhexyl methoxycinnamate, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, octocrylene, ethyhexyl salicylate, dibutyl adipate, bisethylhexyloxyphenol methoxydiabenzoylmethane, pentaerythrityl methylene, bisbenzotriazolyl tetra methylbutylphenol”.

Αν θέλετε να δείτε μερικές προτάσεις αντηλιακών μπορείτε να τσεκάρετε εδώ.