Τώρα με την καραντίνα σε πολλούς ξύπνησε μέσα τους το γονεϊκό ένστικτο. Μην μπερδεύεσαι όμως…δεν έχει να κάνει με παιδιά, αλλά με φυτά. Ξέρω ήδη μια χούφτα ανθρώπων που έγιναν plant mothers & fathers και ξεκίνησαν να γεμίζουν το σπίτι τους με φτέρες, πόθους, δράκαινες, μονστέρες κτλ κτλ. Αυτό φυσικά είναι υπέροχο, διότι ως γνωστό και με τη βούλα της έρευνας τα φυτά κάνουν καλό στη ψυχολογία μας και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας.

Για όλους λοιπόν εσάς εκεί έξω, που υιοθετήσατε μια πρασινάδα και θέλετε να τη δείτε να μεγαλώνει και να ομορφαίνει, έχω να δώσω μία συμβουλή που έχει να κάνει με τη μεταφύτευση και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις κανείς όταν μπει σε αυτή τη διαδικασία:

Προσέξτε το μέγεθος της νέας γλάστρας!

Πολλοί κάνουμε το λάθος και από μία μικρή γλάστρα, στην οποία ήταν το φυτό μας, ξαφνικά πάμε σε μία τεράστια πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο για εκείνο. Και όμως. Όχι. Το σωστό είναι να διαλέξουμε μία γλάστρα μόλις 5 εκατοστά μεγαλύτερη σε διάμετρο από την προηγούμενη. Ενώ καλό είναι να προσέξουμε και από τι υλικό είναι φτιαγμένη η γλάστρα μας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στα επίπεδα ενυδάτωσης ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού μας. Δεν μπορεί για παράδειγμα να βάλεις έναν κάκτο οπουδήποτε, πρέπει να διαλέξεις μία γλάστρα που να κρατά μακριά την υγρασία. Για φυτά όπως είναι οι κάκτοι ή τα παχύφυτα προτίμησε μία γλάστρα από τερακότα ή πηλό και σίγουρα με τρύπα στη βάση. Από την άλλη για μία φτέρη θα χρειαστείς μία γλάστρα από glazed πηλό ή πλαστική χωρίς τρύπα αποστράγγισης, ώστε να διατηρείται η υγρασία του χώματος, την οποία χρειάζεται το φυτό.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @sarah.la.lune