Να φορά κανείς μάσκα όταν πάει για τρέξιμο ή να μη φορά; Ιδού η απορία. Ή μάλλον καμία απορία, διότι θα σου τη λύσω ευθύς αμέσως – όχι εγώ, δηλαδή, αλλά οι ειδικοί. Και θα μου λυθεί και η δική μου απορία, γιατί σε μια βόλτα μου γύρω από τον εθνικό κήπο είδα μερικούς δρομείς να φορούν μάσκα και απόρησα.

Αν και πολλοί δρομείς θα πουν πως το τρέξιμο με μάσκα, τους κάνει την αναπνοή δυσκολότερη, fitness experts στην Αμερική υποστηρίζουν πως πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους όταν είναι έξω. Συγκεκριμένα, ο Matt Ferrari, Ph.D. και αναπληρωτής καθηγητής στο Eberly College of Science στο Πανεπιστήμιο του Penn State, δήλωσε στο Runner’s World ότι οι δρομείς πρέπει να πάρουν τα μέτρα ασφαλείας στα σοβαρά. Αποστάσεις και μάσκα δηλαδή. Ωστόσο, αν κάποιος τρέχει σε πάρκα ή trails με λιγότερο κόσμο, ίσως και να μη χρειάζεται μιας και δεν υπάρχει συμφόρηση.

“Οι μάσκες κάνουν δύο πιθανά πράγματα –  αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού από κάποιον που νοσεί και αποτρέπει την εισπνοή του ιού από κάποιον που είναι υγιής”, δήλωσε ο Ferrari. Βέβαια, συμπλήρωσε, πως όλο αυτό συμβαίνει εφόσον και μόνο αν οι μάσκες χρησιμοποιούνται σωστά. Η λανθασμένη χρήση της μάσκας μπορεί να είναι επικίνδυνη και να αυξήσει την έκθεση στον ιό.

Ο Patrick Davitt, director του προγράμματος Health Science του University of Science, είπε στη Philadelphia Inquirer, πως η μάσκα πρέπει να φοριέται 100% όταν κάποιος τρέχει σε περιοχή που μπορεί να συναντήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους και συνιστά να ακούς το σώμα σου όταν τρέχεις με μάσκα.

“Η ροή του αέρα θα είναι περιορισμένη, οπότε το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να τρέξετε με τον ίδιο ρυθμό, όπως θα κάνατε χωρίς τη μάσκα, και αυτό γίνεται εκθετικά αληθές καθώς αυξάνεται η ένταση”, είπε ο Davitt. “Όσο πιο γρήγορα και πιο δύσκολα αναπνέεις, τόσο περισσότερο θα το επηρεάσει αυτό η μάσκα”.

Αν και οι παραπάνω συμβουλές δίνονται για τους πολίτες της Αμερικής, παρόλα αυτά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως αν δεν θέλεις και δεν μπορείς να φοράς μάσκα, μην τρέχεις εκεί που τρέχουν και πολλοί άλλοι – κάτι που ισχύει και εδώ.

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: @carolinaleiva_coach