Σχεδόν λίγο καιρό αφότου ξεκίνησα το lady papaya, έπεσαν στην αντίληψή μου οι grizo & prasino. Ένα ζευγάρι με έδρα του την Κομοτηνή και με πάγκο εργασίας του…τη γη. Κάτι η αισιοδοξία που μου έβγαλαν, κάτι το ότι αγαπώ τα βότανα και κάτι το ότι γνώρισα το 1/2 grizo & prasino, την Αγγελική, και μου έβγαλε μία ωραία ενέργεια (και όλα αυτά τα new age πράγματα στα οποία έχω μία αδυναμία), σκέφτηκα πως ωραίο θα είναι να τους γνωρίσεις και εσύ – αν βέβαια δεν τους έχεις γνωρίσει ακόμα πίνοντας κάποιο από τα βοτάνια τους κάπου.

Πείτε μου δύο λόγια για εσάς. Ποιοι είναι το Grizo & Prasino. Πού μένουν; Τι κάνουν. Τι ήσασταν πριν γίνετε Grizo & Prasino και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να γίνετε Grizo & Prasino.

Eίμαστε ο Κώστας και η Αγγελική, ζευγάρι και γονείς του Μίμη του γκριζοπράσινου. Ζούμε στην Κομοτηνή και εδώ καλλιεργούμε βιολογικά βότανα, συγκομίζουμε με το χέρι, αποφυλλώνουμε όπου χρειάζεται, αποξηραίνουμε και συσκευάζουμε είτε μικρές ποσότητες για το σπίτι είτε σε λίγο μεγαλύτερες για να προμηθεύσουμε καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Μας θεωρούμε τυχερούς που μπορούμε να λέμε τα βότανα “δουλειά” μας γιατί ταυτόχρονα διαδίδουμε τα πιστεύω μας και μοιραζόμαστε το όνειρο για μια ζωή εντελώς διαφορετική -τουλάχιστον αγροδιατροφικά- . Ο Κώστας είναι γεωπόνος και σύμβουλος βιολογικής γεωργίας. Η Αγγελική ήταν δικηγόρος και πολύ χαίρεται που δεν είναι πια. Το grizo & prasino είναι το μέσο μας να καλέσουμε κι άλλους σε επιστροφή σε έναν φυσικότερο και υγιεινότερο τρόπο ζωής.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το Grizo & Prasino και τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τα υπόλοιπα brands με βότανα;

Μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας μας κρύβεται στο όνομά μας. Για εμάς όλα αρχίζουν στη φύση. Στο χωράφι μας. Και το χωράφι το χειμώνα είναι γκρίζο, ενώ το καλοκαίρι είναι πράσινο. Πίσω από το brand μας βρίσκεται ένα ζευγάρι σαν όλα. Μερικές μέρες μας είναι πράσινες αλλά πολλές είναι και γκρίζες. Και έπειτα, αυτό που ονειρευόμαστε είναι τα βότανα να μην τα θυμόμαστε μόνο στις γκρίζες στιγμές (όπως όταν αρρωσταίνουμε ή τώρα που θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας), αλλά να τα βλέπουμε στο τραπέζι της γιορτής, στο θερμός για τη βόλτα, στη θήκη του αυτοκινήτου για το ταξίδι. Στις πράσινες στιγμές μας, δηλαδή. Δεν είμαστε η τέλεια επιχείρηση. Παραδεχόμαστε τα γκρίζα μας. Τα αναγνωρίζουμε. Και έτσι πάντα μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Συνεχώς θα γινόμαστε καλύτεροι και εμείς και το χωράφι μας και τα προϊόντα μας. Πέρα από όλα, τις γεύσεις, την ποιότητα, την αισθητική κλπ, αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι ότι από την καλλιέργεια ως τα βοτανικά workshops, αυτό που μας κινητοποιεί είναι η πεποίθηση ότι τα βότανα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας φυσικότερη, νοστιμότερη, καλύτερη.

Είναι εύκολο να ασχολείσαι με τη γη; Τι skills πρέπει να διαθέτει κανείς για να το κάνει;

Εύκολο όχι δεν είναι. Ευχάριστο όμως είναι σίγουρα και αναζωογονητικό και πολύ δημιουργικό. Φυσικά, εξαρτάται από το πώς εννοεί κανείς το να ασχολείσαι με τη γη. Είναι άλλο η καλλιέργεια και άλλο η υπερεκμετάλλευση. Για εμάς η μικρή κλίμακα, η βιολογική γεωργία και η αγροοικολογία είναι στάση πολιτική και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να συνδέσουμε το περιβάλλον με τον άνθρωπο και τα προϊόντα μας με τους πελάτες του grizo & prasino. Η δουλειά με τη γη χρειάζεται παρατηρητικότητα, υπομονή, άλλη αντίληψη του χρόνου και φυσικά γνώσεις.Χρειάζεται να είσαι παρών και έτοιμος να αμφισβητήσεις τις μεθόδους και τα συστήματα αγροτικής δραστηριότητας που έφεραν τον πλανήτη στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ποια είναι τα 3 απαραίτητα βοτάνια που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε στο ντουλάπι μας και γιατί;

Καθόλου εύκολη ερώτηση. Με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά βότανα και ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός, η ιδανική τριάδα για τον καθένα από εμάς, είναι διαφορετική. Μία σχετικά πλήρης πρόταση θα μπορούσε να είναι: Φασκόμηλο (για το ανοσοποιητικό και τις αντισυπτικές του ιδιότητες), Λουίζα (για τη μυοχαλάρωση και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες) και Τσουκνίδα (για την απορρόφηση του σιδήρου, τις διουρητικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της).

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα βότανα; Υπάρχουν κάποια tips που πρέπει να γνωρίζουμε για την παρασκευή ενός ροφήματος; Κάποια λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε;

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες : ) αλλά θέλω πολύ να μείνουν τα βασικά στο μυαλό όλων.
*Πρέπει να επιλέγουμε βότανα σε ολόκληρα κατά το δυνατόν φυτικά μέρη. Όχι τριμμένα, όχι φακελάκια. Όσο περισσότερη η μηχανική επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερη η ποιοτική υποβάθμιση.
* Το φως, το οξυγόνο και η υγρασία είναι εχθροί των βοτάνων. Τα ματσάκια που λιάζονται στα καλάθια πάνω στα πεζοδρόμια, όσο παραδοσιακά κι αν μοιάζουν, κάνουν μόνο για decor.
*Τα περισσότερα βότανα, αν μείνουν στο νερό για πολλή ώρα, πικρίζουν. Ένας γενικός κανόνας είναι 3-5 λεπτά για τα λεπτά και εύθραυστα, 5-7 λεπτά για τα πιο σκληρά. Δεν βράζουμε τα βότανα.
* Τσάι δεν φύεται στην Ελλάδα (ούτε πράσινο, ούτε μαύρο, ούτε λευκό). Στη χώρα μας φύονται βότανα. Το τσάι του βουνού είναι κι αυτό ένα βότανο.
* Μη φτιάξεις το ρόφημά σου με νερό που έχει ξαναβράσει. Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό κάθε φορά.
* Και το καλύτερο tip για το τέλος. Μην πίνεις “με το ζόρι” κανένα βότανο που δεν σου αρέσει η γεύση του. Το σώμα σου ξέρει και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα σε βοηθήσει.

Γιατί να προτιμάμε τα καλλιεργούμενα βότανα και όχι τα άγριας συλλογής;

Υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας καλλιεργούμενα βότανα αλλά και χείριστης. Το ίδιο ισχύει και για τα άγρια. Αυτό που όμως έχει σημασία να γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι την ποιότητα των βοτάνων την καθορίζουν και τα συστατικά του χώματος στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό, και ο τρόπος ποτίσματος, και ο χρόνος και ο τρόπος συγκομιδής. Όλα αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να ελεγχθούν όταν συλλέγονται άγρια βότανα.
Μην παρεξηγηθούμε! Δεν θεωρούμε κακό να μαζέψει κάποιος ένα ματσάκι θυμάρι σε μία βόλτα στο βουνό. Κάτι τέτοιο το βρίσκουμε θεμιτό και “ωραίο” (κόβοντας πάντα και όχι ξεριζώνοντας). Αυτό όμως με το οποίο διαφωνούμε, είναι η συλλογή άγριων βοτάνων για εμπορικούς σκοπούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι άγριοι πληθυσμοί βοτάνων επιβαρύνονται από την υπερβολική συλλογή τους που γίνεται χωρίς σεβασμό, με εκριζώσεις, εκτός εποχής ακόμη και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες Αρχές. Υπό αυτή την έννοια τα καλλιεργούμενα βότανα είναι πιο ασφαλή, με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ ταυτόχρονα δεν είναι επιζήμια και για το περιβάλλον.

Δύο πράγματα μαστίζουν το σύγχρονο άνθρωπο: το άγχος και η αϋπνία. Ποια είναι η απάντηση της φύσης σε αυτά τα δύο;

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και για αυτό το βότανο που “ταιριάζει” σε κάποιον μπορεί να μη “δουλέψει” τόσο καλά σε κάποιον άλλο. Αν όμως έπρεπε να προτείνω κάτι που αξίζει όλοι να δοκιμάσουν τότε θα ήταν: περισσότερος χρόνος στη φύση, μελισσόχορτο και χαμομήλι τακτικά και με πρόγραμμα. Ως ρουτίνα δηλαδή για περισσότερες από 4-5 ημέρες. Όχι σαν έκτακτο μέτρο.

Κατά καιρούς στη μαγειρική βγαίνει και κάτι που γίνεται μόδα, για παράδειγμα κάποτε ήταν το kale. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στα βότανα. Ποιο είναι το βοτάνι για το οποίο όλοι θα μιλάνε σε λίγο καιρό;

Θα μπορούσε να είναι η Αχιλλέα ή αλλιώς Aχίλλεια. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Είναι όμως πολύ γευστική (αν βγει από το νερό στα 3 λεπτά – αλλιώς είναι πολύ πικρή) και σίγουρα είναι θαυματουργή. Θεωρείται βότανο επουλωτικό, που βελτιώνει το κυκλοφορικό, είναι άριστο χωνευτικό, με θεαματικά αποτελέσματα σε γυναικολογικά προβλήματα, αντιφλεγμονώδες, και το πιο επίκαιρο, με αντιική δράση. Πιστεύουμε ότι με την αύξηση αυτών που αναζητούν και επιλέγουν φυσικότερες μεθόδους θεραπείας, θα γίνει σύντομα διάσημη, όπως της αξίζει.