Μπορεί να το έχεις ακούσει, μπορεί και όχι. Μπορεί να το χρησιμοποιείς ήδη ή μπορεί να έχεις ακούσει μία φίλη σου να το έχει κάνει. Όπως και να ‘χει το κύπελλο περιόδου και συγκεκριμένα το OrganiCup, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη γυναικεία αγορά και όχι τυχαία. Είναι ένα zero waste προϊόν (τα ταμπόν δεν είναι καθόλου sustainable, ούτε και οι σερβιέτες) μη αλλεργιογόνο και οικονομικό μιας και δεν χρειάζεται κάθε μήνα να αγοράζεις και άλλο.

Ίσως όμως να έχεις μερικές απορίες γι αυτό – και μάλιστα σε περίπτωση που δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα. Ας τις λύσουμε λοιπόν. Α και για να μη το ξεχάσω: δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για την περιόδό μας. Είναι σαν να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για το ότι πίνουμε νερό. Τόσο απλά.

Πάμε λοιπόν στις απορίες:

Ποιο είναι το μέγεθός σου;

Υπάρχει το size mini, που είναι για έφηβες ή για όσες χρειάζονται μικρότερο μέγεθος, το size A για όσες έχουν γεννήσει με καισαρική και το size B για όσες έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. 

Από τι είναι φτιαγμένο;

Από 100% FDA εγκεκριμένη ιατρική σιλικόνη.

Μπορεί να το χρησιμοποιήσει και μία γυναίκα που δεν έχει κάνει σεξ; 

Ναι! Βασικά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από τη στιγμή που θα σου έρθει περίοδος. Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει σεξ καθώς και τα νεαρά κορίτσια έχουν πιο σφιχτούς μύες, γεγονός που ίσως τους δυσκολέψει να χρησιμοποιήσουν το κύπελλο. Γι αυτό θέλει μία μικρή πρακτική στην αρχή.

Για πόση ώρα μπορώ να το φοράω; 

Κάθε 8 με 12 ώρες πρέπει να το αδειάζεις. Όταν το πρωτοχρησιμοποιήσεις καλό είναι να το αδειάζεις πιο συχνά μέχρι να μάθεις τη ροή σου.

Μπορώ να το χρησιμοποιώ ακόμα και όταν έχω μεγάλη ροή; 

Ναι! Μάλιστα το OrganiCup “δουλεύει” τέλεια για τις γυναίκες που έχουν μεγάλη ροή ή μενορραγία. Μπορεί να γεμίσει 3 φορές περισσότερο από ένα XL ταμπόν. Απλά αν έχεις μεγάλη ροή ίσως να πρέπει να το αδειάζεις πιο συχνά από δύο φορές τη μέρα.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αν έχω πρόπτωση ή κεκλιμένη μήτρα; 

Αν έχεις πρόπτωση καλύτερα να συμβουλευτείς τη/ο γυναικολόγο σου. Σε περίπτωση κεκλιμένης μήτρας μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, αν και μπορεί να είναι δύσκολο για σένα να βρεις την καλύτερη θέση για να το βάλεις, γι αυτό καλύτερα τις πρώτες φορές που θα το χρησιμοποιήσεις να φορέσεις και μία σερβιέτα.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Το κύπελλο περιόδου είναι επαναχρησιμοποιούμενο για χρόνια. 

Μπορεί να κολλήσει μέσα μου ή να εξαφανιστεί

Δεν γίνεται να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να ανέβει ελαφρώς πιο ψηλά. Δεν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο, η βαρύτητα θα το κατεβάσει. Αν παρόλα αυτά τύχει και δυσκολευτείς να το πιάσεις, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να πάρεις μια αναπνοή. Αν έχει ανέβει προς τα πάνω, είναι σημαντικό να χαλαρώσεις τους μύες σου, το αντίθετο απλώς θα σε δυσκολέψει. Κάνε ένα κάθισμα και χρησιμοποίησε τους κοιλιακούς σου για να το σπρώξεις προς τα κάτω.

Μπορώ να αθλούμαι; 

Φυσικά. Είναι ελαστικό και σου παρέχει 100% ελευθερία κινήσεων.

Μπορώ να το φοράω κατά τη διάρκεια του σεξ; 

Όχι.

Και αν φοράω σπιράλ μπορώ και πάλι να το χρησιμοποιήσω;

Ναι, αλλά πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 2 κύκλους αφού έχεις βάλει το σπιράλ για να χρησιμοποιήσεις το OrganiCup.

Μπορώ να ουρήσω ενώ το φοράω; 

Ναι, κανένα πρόβλημα!

Πώς το καθαρίζω; 

Με απλό νερό. Δεν χρειάζεται να το αποστειρώσεις όταν έχεις περίοδο. Θα χρειαστεί αυτό να το κάνει αφού τελειώσει η περίοδός σου. Βράσε το OrganiCup σε ένα κατσαρολάκι για 5 με 7 λεπτά.