Θέλεις να έχεις ένα καθαρό σπίτι, αλλά ξέρεις πως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες μόλυνσης της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους είναι η χρήση συγκεκριμένων απορρυπαντικών καθαριότητας.  Επίσης, θέλεις να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν τοξίνες, συστατικά που μπορεί να διαταράσσουν τις ορμόνες και διάφορες άλλες ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Και φυσικά ξέρεις πως ήρθε η ώρα να κάνεις ban στις πλαστικές συσκευασίες και να προστατεύσεις το περιβάλλον, το νερό, την άγρια ζωή και τα ψάρια (καθώς ως γνωστόν όλα καταλήγουν στη θάλασσα).

Γι αυτό εγώ θα μοιραστώ μαζί σου τέσσερις πανεύκολες “συνταγές” για να φτιάξεις τα δικά σου απορρυπαντικά.

Καθαριστικό τζαμιών και καθρεφτών

Σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε 50% αποσταγμένο λευκό ξύδι και 50% νερό βρύσης. Και έτοιμο.

Απορρυπαντικό που απομακρύνει τη μούχλα

Σε ένα μπουκαλάκι αναμειγνύουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό με 2 κουταλιές του γλυκού έλαιο από τεϊόδεντρο. Ψεκάζουμε. Αφήνουμε για μερικά λεπτά και μετά καθαρίζουμε με ένα πανάκι.

Καθαριστικό γενικής χρήσης (όχι όμως για μάρμαρα)

Σε ένα βαζάκι βάζουμε φλούδες από τρία-τέσσερα κίτρα. Προσθέτουμε ένα βλασταράκι και συμπληρώνουμε μέχρι πάνω με ξύδι. Βάζουμε 5 με 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή λεμονιού. Κλείνουμε καλά και το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος για δύο-τρεις εβδομάδες. Μετά κοσκινίζουμε το μείγμα και το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι, προσθέτουμε μέχρι πάνω νερό το οποίο έχουμε βράσει και στη συνέχεια το έχουμε αφήσει να κρυώσει.

Απορρυπαντικό για το πάτωμα

Σε δύο φλιτζάνια αποσταγμένο νερό προσθέτουμε ένα φλιτζάνι υγρό σαπούνι Καστίλης. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε 10 με 20 αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτος, πεύκο ή λεβάντα (αν έχεις κατοικίδια τσέκαρε τα αιθέρια έλαια να μην τοξικά γι αυτά). Για να καθαρίσεις το πάτωμα σε ένα κουβά ζεστό νερό προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας καθαριστικό

 

Κεντρική Φωτογραφία: @fridlaa