Στον απόηχο της ομιλίας της Greta Thunberg στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Νέα Υόρκη και μέσα στην καρδιά της εβδομάδας, που είναι γεμάτη από ειρηνικές διαμαρτυρίες  σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, με θέμα την κλιματική καταστροφή, τα παιδιά από το ελληνικό παράρτημα Fridays For Future και συγκεκριμένα αυτό της Θεσσαλονίκης, απαντούν τσακ-μπαμ σε 8 ερωτήσεις. Και ναι μιλάνε και για την Greta.

Για την ιστορία, στην Ελλάδα, οι δράσεις του Fridays for Future (FFF) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2019. Τον Αύγουστο συμμετείχαν στο «SMILE for Future», μία πενταήμερη συγκέντρωση 400 ακτιβιστών στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Μαζί επεξεργάστηκαν μια διακήρυξη, στην οποία όριζαν τον χαρακτήρα του παγκόσμιου κινήματος μας και δηλώσαν τις απαιτήσεις τους. Όπως, σωστά, υποστηρίζουν “έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα ήδη να εξελιχθεί με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και μας οδήγησε στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος, γι’ αυτό θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός”. Πλέον, το κίνημα τους, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της 15χρονης τότε, πριν ένα χρόνο Greta Thunberg, έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 170 χώρες.

Πώς ξεκίνησε το Fridays For Future Greece;

Το FridaysforFuture Thessaloniki ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα αλλά αρχικά ανεξάρτητα από αυτή της Αθήνας. Ήταν 8 Μαρτίου, μία εβδομάδα ακριβώς πριν το πρώτο μεγάλο global strike που θα γινόταν στις 15 εκείνου του μήνα. Ήρθε ένα μήνυμα στη σελίδα της Περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ το οποίο έλεγε χαρακτηριστικά: «Δείτε τι γίνεται στην παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να κάνουμε και εμείς κάτι στη Θεσσαλονίκη». Σε λιγότερο από 7 μέρες οργανώσαμε το πρώτο μας strike! Έπειτα από αυτό δημιουργήσαμε και επίσημα το FridaysforFuture Thessaloniki και σιγά σιγά όλα πήραν (ή μάλλον παίρνουν) το δρόμο τους.

Υπάρχει κάποιο περιβαλλοντικό θέμα που αφορά την Ελλάδα το οποίο σας προβληματίζει; 

Η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζει πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπου κάποια από αυτά προέρχονται από την έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Συνεπώς, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο θέμα από τα άλλα καθώς όλα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο, βάση της σοβαρότητας και του μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα αφήσουν, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε όλη την Ελληνική επικράτεια είναι αυτό που μας προβληματίζει πιο πολύ. Το πρόβλημα των εξορύξεων ξεκινάει από τη στιγμή που ξεκινούν οι έρευνες για την εύρεση της τοποθεσίας και της ποσότητας των κοιτασμάτων. Οι έρευνες αυτές απειλούν περιβάλλον και περιβάλλον δεν είναι μόνο τα δέντρα, τα δάση. Είναι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί, είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Έπειτα, κατά τη διάρκεια των εξορύξεων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος και διαρροής, μολύνοντας το έδαφος ή τη θάλασσα. Ενώ, όταν βγαίνουν στην αγορά, οδηγούν στην αύξηση των ρύπων που είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου. Κοιτάζοντας επομένως την πορεία μιας εξόρυξης, είναι φανερό ότι δημιουργεί τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα από την αρχή μέχρι το τέλος της.

Ποιο είναι το ηλικιακό σας φάσμα; 

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα απαρτίζεται από προπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων τμημάτων του ΑΠΘ και από έναν διδάκτωρ. Ωστόσο λόγω της κινητοποίησης στις 20/9 όλο και περισσότεροι μαθητές εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και θέλουν να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο. Θα φανεί ωστόσο στην πορεία.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να βγείτε στους δρόμους; 

Χωρίς αισθήματα απαισιοδοξίας και ματαιοδοξίας, το ότι δεν έχουμε μέλλον. Αν συνεχίσει η ανθρωπότητα να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, είναι αυτό που μας αναγκάζει να βγούμε στους δρόμους. Η απραξία, η έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης και η μη λήψη μέτρων επίσης μας αναγκάζει να βγούμε στους δρόμους. Η κατάσταση είναι οριακή και πρέπει να αλλάξουμε δρόμο, όσο προλαβαίνουμε. Έχουμε φτάσει σχεδόν στη στροφή.

Είσαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον;

Μπορώ να πω ότι είμαστε αισιόδοξοι με μία δόση επιφυλακτικότητας. Έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποιες πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν λάβει υπόψιν τους την κλιματική αλλαγή και πήραν κάποια μέτρα. Ωστόσο τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται από αυτές τις αλλαγές, θα δούμε αν θα αποτελέσουν τροχοπέδη για αυστηρότερα μέτρα στο μέλλον.

Πιστεύετε πως μέσω του ακτιβισμού δρόμου μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα;

Φυσικά! Άλλωστε αν δεν το πιστεύαμε ίσως να μην ήμασταν στους δρόμους! Κάνοντας μία αναδρομή στην παγκόσμια ιστορία, τα περισσότερα δικαιώματα και οι περισσότερες αλλαγές έχουν έρθει από κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Έχουν έρθει από ανθρώπους που ήταν στον δρόμο ενωμένοι, μαχόμενοι για έναν κοινό σκοπό. O ακτιβισμός του δρόμου αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μέσο πίεσης και έκφρασης των πιστεύω της μερίδας των πολιτών που συμμετέχουν.

Οι γονείς σας τι σας λένε;

Καθώς όλοι στην ομάδα είμαστε ενήλικες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ωστόσο, ακόμη και αν είχαμε την αντίδραση των γονέων μας θα συνεχίζαμε την προσπάθειά μας, καθώς η κατάσταση απαιτεί θυσίες. Θέλουμε όμως να τους έχουμε στο πλάι μας, αφού ζούμε όλοι μαζί στον ίδιο πλανήτη και αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα σε ίδιο βαθμό.

Ποια η γνώμη σας για την Greta;

Η Greta είναι μία νεαρή μαθήτρια που οπλίστηκε με θάρρος και πήρε την απόφαση να κάνει την αρχή. Είναι σημαντικό όλο αυτό που έκανε καθώς αποτέλεσε το εφαλτήριο όλων εκείνων των κινητοποιήσεων που γίνονται σχεδόν έναν χρόνο, παγκοσμίως. Η δύναμη και η καρδιά του κινήματος είμαστε όλοι εμείς μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά. Ο παλμός μας είναι ο κόσμος που έρχεται μαζί μας και όλοι εκείνοι που θα έρθουν στη συνέχεια. Η Greta έβαλε τα θεμέλια, έκανε την αρχή και εμείς συνεχίσαμε κάνοντας την αρχή στις χώρες μας.
Η κλιματική αλλαγή είναι πάνω από όλους εμάς και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αλλάξει η κατάσταση. Η Greta λοιπόν, κατάφερε να βάλει τη σπίθα. Η συνέχεια είμαστε εμείς.