Ως vegan πολλές φορές έχω βρεθεί σε συζητήσεις με άλλους vegans, όπου αναρωτιόμαστε που άλλου θα υπάρχουν κρυμμένα ζωικά συστατικά σε αυτή τη ζωή. Σε περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει το άρθρο μου “τι τρώει ένα χορτοφάγος και τι ένας vegan“, να πω ότι οι vegans αποφεύγουμε προϊόντα που έχουν προέλθει από ζώα, ανάμεσά τους κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρια, μέλι.

Παρόλα αυτά όπως ανέφερα πολλές φορές δεν είναι και απολύτως ξεκάθαρο ποιο προϊόν είναι vegan, μιλώντας κυρίως για πράγματα φούρνου, που μπορεί να περιέχουν συστατικά που δεν τα καταλαβαίνεις με την πρώτη μπουκιά. Για παράδειγμα, όπως το ψωμάκι ενός burger ή τα αγαπημένα μου bagels.

Ας σταθώ στα bagels, τα οποία είναι αφράτα ψωμάκια σε σχήμα ντόνατ, έχουν διάφορες γεύσεις, μπορείς να τα βρεις από γλυκά μέχρι αλμυρά, μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις μέσα τους και αν είσαι συνηθισμένος να τρως brunch σίγουρα θα τα έχεις δει σε κάποιο μενού.

Είναι vegan ή όχι τελικά;

Ένα κλασσικό bagel περιέχει τα παρακάτω συστατικά:

Αλεύρι. Συνήθως σιτάλευρο που του δίνει αυτή τη δυνατή όλο γλουτένη ζύμη και γεμάτη υφή.

Μαγιά. Αυτό το συστατικό ζυμώνει τη ζάχαρη στη ζύμη, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και προκαλεί το φούσκωμα της ζύμης.

Αλάτι. Συμβάλει μεταξύ άλλων στη γεύση και στη ρύθμιση της μαγιάς.

Υγρό. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται νερό για να δέσουν όλα τα υλικά.

Γλυκαντικό.  Αυτό μπορεί να είναι από απλή ζάχαρη, σιρόπι βύνης κριθαριού, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού ή εκχύλισμα βύνης.

Λίπος. Ορισμένες συνταγές ζητούν φυτικό έλαιο.

Επίσης μερικές συνταγές έχουν και άλλα συστατικά που μπορεί να δώσουν γεύση, χρώμα και υφή, όπως φρούτα, σπόρους, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, βατόμουρα, βότανα, μπαχάρια ή λαχανικά.

Άρα όπως καταλαβαίνεις ένα κλασσικό, πατροπαράδοτο bagel δεν έχει τίποτα ζωικό και άρα ναι είναι vegan.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα bagel μη vegan;

Αυτός που το ψήνει. Δηλαδή θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλοί που όταν φτιάχνουν bagel μπορούν να βάλουν μέσα τα εξής υλικά:

Μέλι. Ή σκόνη μελιού αντί για ζάχαρη ή βύνη.

Αυγά. Μερικές φορές τα βάζουν για να δώσουν περισσότερη γεύση και χρώμα στη ζύμη και ίσως τα χρησιμοποιούν για να γλασάρουν το bagel και να του δώσουν αυτή τη γυαλάδα.

Γάλα. Αντί για νερό.

L-κυστεϊνη. Αυτό το αμινοξύ, που μαλακώνει τη ζύμη χρησιμοποιείται πολλές φορές σε συσκευασμένα bagels που μπορείς να βρεις στο εμπόριο. Συνήθως προέρχεται από ανθρώπινα μαλλιά ή φτερά πουλερικών. Ωστόσο, υπάρχουν και vegan μέθοδοι παραγωγής.

Γι αυτό πριν παραγγείλουμε κάποιο bagel στο επόμενο brunch μας, καλό είναι να ρωτήσουμε τα συστατικά του, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.