Ίσως να έχεις ακούσει πολλές φορές τη λέξη chakra και μπορεί να υποψιάζεσαι πως κάτι στο περίπου έχεις καταλάβει – τι είναι δηλαδή και ποιος είναι ο ρόλος τους – αλλά να μην είσαι και πολύ σίγουρη. Είναι κάτι που υπάρχει μέσα σου; Πού μπορείς να τα πιάσεις; Τι ρόλο παίζουν στη ψυχολογική αλλά και σωματική κατάσταση;

Με πολύ απλά λόγια τα chakras είναι μετασχηματιστές βιοενέργειας ή ακόμα πιο απλά, ενεργειακά κέντρα. Αν υποθέσουμε πως το σώμα μας είναι ένα μεγάλο μουσικό όργανο, τα επτά chakras είναι μέρη που απορροφούν αλλά και εκπέμπουν δονήσεις, όπως ένα ηχείο ή οι χορδές της κιθάρας. Όχι, δεν μπορείς να τα πιάσεις (δεν είναι δηλαδή απτά ανατομικά σημεία), αλλά σε κάθε chakra αντιστοιχούν και κάποια μέρη του σώματος και κάποια όργανα, κυρίως αδένες και νευρικά πλέγματα.

Συνολικά υπάρχουν 7 chackras. Το πρώτο chakra εισπράττει δονήσεις από τη γη, το έβδομο από το σύμπαν και τα πέντε ενδιάμεσα λειτουργούς κυρίως ως μετασχηματιστές δονήσεων. Το τρίτο chakra εισπράττει ακτινοβολία από τα άστα και ειδικότερα από τον Ήλιο. Μερικές ακόμα λεπτομέρειες που ίσως σου φανούν χρήσιμες είναι με τι σχετίζεται το καθένα, αλλά και με ποια αίσθηση συνδέεται. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

7ο chakra σχετίζεται με τη σοφία (με τη συνειδητοποίηση μιας ευρύτερης ενότητας)

6ο chakra σχετίζεται με τη διαίσθηση (με την ονειροπόληση, τη σύλληψη αφηρημένων εννοιών, αντίληψη λεπτότερων ιδεών και αφανών σχέσεων)

5ο chakra σχετίζεται με την έκφραση (με την ουσιαστική επικοινωνία) και συνδέεται με την αίσθηση της ακοής

4ο chakra σχετίζεται με την αρμονία (με τη φιλία και την ομαδικότητα) και συνδέεται με την αίσθηση της αφής

3ο chakra σχετίζεται με την πρόθεση (με την αυτοπροβολή και τη φιλαυτία) και συνδέεται με την αίσθηση της όρασης

2ο chakra σχετίζεται με τη φροντίδα (με τον ερωτισμό και την αναπαραγωγή) και συνδέεται με την αίσθηση της γεύσης

1ο chakra σχετίζεται με τη γείωση (με την ενασχόλησή μας με το φαγητό και το χρήμα) και συνδέεται με την αίσθηση της όσφρησης

Τα chakras ενεργοποιούνται με συγκεκριμένες στάσεις το καθένα, με νότες, καθώς και δονούνται φορώντας συγκεκριμένα χρώματα.

Τα χρώματα των chakras

Το χρώμα του 7ου chakra είναι το βιολετί μώβ

To χρώμα του 6ου chakra είναι το σκούρο μπλε

Το χρώμα του 5ου chakra είναι το κυανό-τιρκουάζ

Το χρώμα του 4ου chakra είναι το πράσινο

Το χρώμα του 3ου chakra είναι το κίτρινο

To χρώμα του 2ου chakra είναι το πορτοκαλί

Το χρώμα του 1ου chakra είναι το κόκκινο

Ο διαλογισμός των chakras

Πριν ξεκινήσεις επίλεξε ένα chakra και σημείωσε τη θέση του (το 7ο chakra βρίσκεται έξω από το σώμα, απλώνεται από το άνοιγμα στην κορυφή του κρανίου προς το περίβλημα της αύρας, το 6ο στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια, το 5ο στο λαιμό, το 4ο στην καρδιά, το 3ο στο οσφυϊκό πλέγμα ανάμεσα από το αφαλό και το διάφραγμα, το 2ο στο ιερό πλέγμα λίγο κάτω από τον αφαλό, το 1ο στο κοκκυγικό πλέγμα), τη θέση του και τη λέξη διαλογισμού (σοφία, διαίσθηση κοκ).

Βρες ένα ήσυχο μέρος και κάθησε αναπαυτικά. Κλείσε τα μάτια και πάρε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές (φουσκώνουμε και ξεφουσκώνουμε κοιλιά)

Φαντάσου ένα χρωματιστό περιστρεφόμενο ενεργειακό τροχό να βρίσκεται στην περιοχή του chakra που έχεις επιλέξει.

Δώσε στον εαυτό σου μερικά λεπτά να παρατηρήσεις τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό όταν επικεντρώνεσαι στο συγκεκριμένο chakra.

Πες μερικές φορές τη λέξη διαλογισμού από μέσα σου. Αν οι σκέψεις σου παρασύρονται απλά επικεντρώσου ξανά στη λέξη και στην οπτικοποίηση.

Κάθισε αναπαυτικά για λίγα λεπτά.

Άνοιξε αργά τα μάτια και ολοκλήρωσε το διαλογισμό με μία βαθιά ανάσα κάθαρση.

Την όλη εμπειρία του διαλογισμού των chakras θα ολοκληρώσει αν ψεκάσεις στο χώρο, που θα καθίσεις να διαλογιστείς, ένα chakra aroma της Aveda (μία αγαπημένη cruelty-free εταιρία βασισμένη στις αρχές της Αγιουρβέδα).

Καλή σου αφύπνιση.

 

Κεντρική φωτογραφία: @aveda