Μπορείς να έχεις διαβάσει ή μπορεί ακόμα και κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον, που κάνει, να σου έχει μιλήσει για το διαλογισμό και για τα πόσα υπέροχα πράγματα προσφέρει στον άνθρωπο η πρακτική. Έτσι στα γρήγορα μπορώ να σου πω πέντε υπέροχα πράγματα που σου συμβαίνουν, άπαξ και το βάλεις στη ζωή σου: καταλαβαίνεις τι ακριβώς σε προβληματίζει, μειώνονται τα επίπεδα του στρες, συνδέεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου, βελτιώνεται  η συγκέντρωσή σου, οι φωνές μέσα στο μυαλό σου (το λεγόμενο monkey mind) λιγοστεύουν.

Σε περίπτωση που ο διαλογισμός σου φαίνεται δύσκολος, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πως μπορείς να επιλέξεις πού θα εστιάσεις την προσοχή σου. Και συνήθως υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο ή κάτι που δεν σου προξενεί ούτε χαρά ούτε λύπη, για να συγκεντρωθείς σε αυτό και να μην αφήσεις το θυμό, την παράνοια, το άγχος, τη θλίψη να σε παρασύρουν. Μία σοφή κουβέντα που είπε ο Viktor Frankl, επιζών του Άουσβιτς:

“Μεταξύ του ερεθίσματος και της απόκρισης υπάρχει χώρος. Μέσα σε αυτό το χώρο βρίσκεται η δύναμή μας να επιλέξουμε πώς θα ανταποκριθούμε. Στην απόκρισή μας βρίσκεται η ωρίμανση και η ελευθερία μας”.

Γι αυτό μην υποτιμάς ποτέ την κίνηση του να κατεβάζεις το διακόπτη.

Πάμε να μάθουμε πώς θα το κάνεις αν είσαι αρχάριος.

Στο mindfulness διαλογισμό, μαθαίνουμε να δίνουμε προσοχή στην αναπνοή μας, καθώς εισπνέουμε και καθώς εκπνέουμε και να παρατηρούμε το νου και αν αυτός παρασύρεται από διάφορες σκέψεις. Αυτή η πρακτική του να εστιάζεις πάλι και πάλι και πάλι στην αναπνοή θα μπορούσα να πω ότι γυμνάζει τους μύες της προσοχής και του mindfulness.

Όταν δίνουμε προσοχή στην αναπνοή μας, μαθαίνουμε πώς να επιστρέφουμε και να παραμένουμε στο τώρα, να ρίχνουμε άγκυρα σε αυτό που στο εδώ και τώρα, χωρίς να κρίνουμε.

Η όλη ιδέα πίσω από το mindfulness φαίνεται απλή – αλλά η πρακτική χρειάζεται υπομονή. Μπορεί να νομίζεις πως ο νους σου θα αρχίσει να αποσπάται μετά από 100 αναπνοές, αλλά θα διαπιστώσεις πως από την πρώτη κιόλας εισπνοή κάποια σκέψη σε έχει παρασύρει ήδη και σε πάει όπου εκείνη θέλει.

Γι αυτό θα σε συμβούλευα να έχεις υπομονή, να σου δείξεις επιείκεια και να βρεις μία άνετη θέση.

Για εσένα που είσαι αρχάριος

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως δεν θα γίνει κάτι δια μαγείας και όλες οι σκέψεις θα φύγουν, το μυαλό σου θα καθαρίσει και θα νιώσεις τη θεία φώτιση. Αυτό που κάνουμε με το mindfulness διαλογισμό, είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή και μετά ξανά πάλι σε αυτή όταν παρατηρήσουμε πως ο νους έχει αρχίσει και περιπλανιέται.

Έτοιμος;

Φόρα άνετα ρούχα και βρες μία άνετη θέση, στην οποία θα μπορέσεις να μείνεις ακίνητος για μερικά λεπτά.

Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Στην κάθε εισπνοή και στην κάθε εκπνοή.

Πού αισθάνεσαι την αναπνοή σου περισσότερο; Στην κοιλιά σου; Στη μύτη σου. Προσπάθησε να διατηρήσεις την προσοχή σου στην εισπνοή και στην εκπνοή.

Ακολούθησε την αναπνοή σου για δύο λεπτά. Φαντάσου ένα μπαλόνι. Με κάθε σου εισπνοή αυτό φουσκώνει, με κάθε σου εκπνοή αυτό ξεφουσκώνει.

Καλωσόρισες! Τι έγινε; Πόση ώρα σου πήρε μέχρι ο νους να αρχίσει να περιπλανιέται και να φύγει η προσοχή σου από την αναπνοή; Παρατήρησες πόσο γεμάτος από σκέψεις ήταν ο νους σου, χωρίς καν εσύ να προσπαθήσεις να σκεφτείς κάτι συγκεκριμένο; Παρατήρησες αν παρασύρθηκες από κάποια; Συνήθως οι σκέψεις μας έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον και μπορεί να αφορούν τα πάντα, από το γυμναστήριο που δεν πήγαμε χθες μέχρι το γιατί θέλει να μου μιλήσει αύριο από κοντά η καλύτερη μου φίλη.

Αν βίωσες αυτές τις μικρές αποσπάσεις προσοχής (όπως όλοι μας), έκανες μία σπουδαία ανακάλυψη: μόλις έμαθες τι είναι το αντίθετο του mindfulness. Είναι όταν ζούμε μέσα στο κεφάλι μας, σε αυτόματο πιλότο, αφήνοντας τις σκέψεις να μας πηγαίνουν όπου αυτές θέλουν, στο παρελθόν, στο μέλλον, αλλά όχι στο τώρα. Και οι πιο πολλοί από εμάς εκεί ζούμε την περισσότερη ώρα – χωρίς να το απολαμβάνουμε κιόλας, για να είμαστε και ειλικρινείς.

Γι αυτό λοιπόν εξασκούμε το mindfulness, για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε πότε ο νους μας κάνει τα κλασσικά του καθημερινά ακροβατικά και ίσως να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτά, ώστε να επιλέξουμε εμείς που θέλουμε να συγκεντρωθούμε. Με απλά λόγια, ο διαλογισμός μας βοηθά να έχουμε μία πιο υγιή σχέση με τον εαυτό μας και κατά συνέπεια με τους άλλους.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @Sjanaelise