Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, έλεγαν οι σοφοί, οπότε ας επαναλάβω πως το περιοδικό Economist δήλωσε πως το 2019 είναι η χρονιά των vegan, αναφέροντας πως το 1/4 των millennials χαρακτηρίζονται ως vegan ή ως vegetarian. Παγκόσμιες διασημότητες, όπως η Beyonce και ο Jay-Z ενθαρρύνουν τους θαυμαστές τους να γίνουν vegan. Ερευνητής δήλωσε πως μέχρι το 2030 είναι πολύ πιθανό η Μεγάλη Βρετανία να είναι 100% vegan. Ενώ έρευνα του 2018, αναφέρει πως η βιομηχανία vegan φαγητού κατέγραψε 20% αύξηση μέσα στην προηγούμενη χρονιά, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όλη αυτή η ζήτηση έκανε και άλλες βιομηχανίες να ενεργοποιηθούν, κυρίως η βιομηχανία της ομορφιάς – κοινώς των καλλυντικών και των make-up προϊόντων.

Θα έχεις άλλωστε προσέξει πως ακόμα και στα σούπερ μάρκετ πλέον, μπορείς να βρεις vegan προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, που έχουν και το σηματάκι της πιστοποίησης.

Τι όμως σημαίνει vegan προϊόν ομορφιάς;

Υπάρχει ένα ελαφρώς μπέρδεμα γύρω από τα vegan προϊόντα ομορφιάς και ένα από αυτά είναι το “cruelty-free”. Δεν είναι λίγοι (δηλαδή μάλλον είναι οι πολλοί) που θεωρούν πως είναι ένα και το αυτό.

Με απλά λόγια, όταν ένα προϊόν είναι vegan σημαίνει ότι δεν έχει ζωικά συστατικά, ενώ ο όρος “cruelty-free” αναφέρεται σε προϊόντα που δεν έχουν πειραματιστεί σε ζώα. Δηλαδή, ναι, είναι πιθανό ένα vegan προϊόν να έχει τεσταριστεί σε ζώα και ένα cruelty-free προϊόν να περιέχει ζωικά συστατικά.

Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που δίνουν πιστοποιήσεις σχετικά με το αν ένα προϊόν είναι vegan ή cruelty-free, το πιο αναγνωρισμένο είναι το πρόγραμμα Leaping Bunny, το οποίο δίνει πιστοποίηση σε εταιρείες με προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σπιτιού, οι οποίες είναι σίγουρο πως δεν κάνουν πειράματα σε ζώα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας παραγωγής.

Για να σου δώσω να καταλάβεις ένα τελικό προϊόν μπορεί να λέει cruelty-free, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα περισσότερα πειράματα σε ζώα γίνονται στο επίπεδο των συστατικών, οπότε με το Leaping Bunny είσαι 100% σίγουρη πως δεν έγινε κανένα πείραμα, ποτέ, στο εργαστήριο.

Με τη σειρά της η Peta και το πρόγραμμα της, Beauty Without Bunnies, έχει βγάλει λίστα με κάθε καταγεγραμμένη εταιρεία που είναι είτε cruelty-free είτε και vegan και cruelty-free μαζί. Με τη σειρά του το ίδιο έχει κάνει και η Vegan Society, στην Αγγλία, όπου είναι και η πιο παλιά vegan society παγκοσμίως.

Ζωικά vs Vegan συστατικά

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά ζωικής προέλευσης που μπορεί κανείς να βρει σε προϊόντα ομορφιάς είναι το μέλι, η κηρήθρα, η λανολίνη (εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του μαλλιού που φέρουν κάποια ζώα), το σκουαλένιο (αν και υπάρχει και φυτικό, υπάρχει και ζωικό και είναι το έλαιο από το συκώτι του καρχαρία), η καρμίνη (προέρχεται από πολτοποιημένα σκαθάρια), η ζελατίνη (από τα οστά αγελάδας ή γουρουνιού, τέντονες ή συνδέσμους), η αλλαντοϊνη (ούρα αγελάδας), το αμπάρο (προέρχεται από τις εκκρίσεις του λεπτού εντέρου της φάλαινας) και ο πλακούντας (από τα πρόβατα).