Το Τζέισον-Αντιγόνη είναι από τους ανθρώπους, που έχεις διαβάσει και ακούσει τόσα πολλά γι αυτούς που νομίζεις πως τους ξέρεις. Και όμως όταν τους γνωρίζεις από κοντά συνειδητοποιείς πως έχουν και άλλα πράγματα να πουν. Η πρώτη μας γνωριμία ήταν φευγαλέα, μετά ακολούθησαν και άλλες τυχαίες συναντήσεις και ομολογώ πως μία φορά έπιασα τον εαυτό μου να τον “κρυφακούει” ενώ μιλούσε με δύο φίλες τους για το φεμινισμό. Τα έλεγε πολύ σωστά. Έκτοτε κάθε φορά που τον έβλεπα τον αισθανόμουν σα δικό μου άνθρωπο. Κάποιον που ξέρω χρόνια. Και αυτό που πάντα μου άρεσε πάνω του ήταν η ευγένεια του. Αγαπώ τους ευγενικούς ανθρώπους. Αυτούς που είναι πραγματικά ευγενικοί και όχι που φοράνε το ψεύτικο χαμόγελο και μοιράζουν κρύες χειραψίες. Ακτιβιστής, ανθρωπιστής, vegan, φεμινιστής,  με περιβαλλοντικές ανησυχίες, δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση όταν έμαθα πως θα κατέβει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Το θεώρησα μία καλή ευκαιρία να του πάρω συνέντευξη και εδώ είναι όλα όσα είπαμε.

Ο περισσότερος κόσμος σε έχει γνωρίσει μέσα από τις ακτιβιστικές σου δράσεις ως vegan, αλλά και μέσα από την παρουσία σου στα θεωρία της Βουλής ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κατά τη διάρκεια ψήφισης νομοσχεδίων που αφορούσαν δικαιώματά τους. Τώρα σε βλέπουμε ως υποψήφιο για το περιφερειακό συμβούλιο με την παράταξη Δούρου για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Μίλησε μου γι αυτή σου τη “μετάβαση”. 

Αυτό είναι το θέμα! Δεν το θεωρώ μετάβαση… Αλλά φυσική εξέλιξη! Τουλάχιστον στην περίπτωσή μου. Ή ας πούμε σε συνάρτηση με την κοσμοθεωρία μου. Ποτέ δεν πίστεψα, ούτε ενστερνίστηκα την άποψη που θέλει τους προοδευτικούς ανθρώπους στο «περιθώριο» απαραίτητα. Θέλω να είμαι στο κέντρο των πραγμάτων, των εξελίξεων. Να προσπαθώ να τις επηρεάζω. Να εμπλέκομαι με την ευθύνη της αλλαγής ή των αλλαγών. Αυτός είναι κι ο λόγος που μάλλον ήταν λογικό να συμβεί αυτό που πολύς κόσμος περίμενε και ζητούσε από μένα. Να εμπλακώ στην πολιτική.

Πολλοί πιστεύουν  πως όταν ένα πρόσωπο μπλέκεται με την πολιτική διαφθείρεται… εννοώ πολλοί χάνουν την ουσία της αποστολής τους, και αντί να υπηρετούν τα κοινά, τελικά καταλήγουν να εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Σε φοβίζει αυτό; Φοβάσαι Μήπως δεις ένα άλλο πρόσωπο του Τζέισον-Αντιγόνη; Ένα όχι τόσο αγωνιστικό, αλλά περισσότερο συμβατικό; 

Δεν θα πω ότι δεν πιστεύω σε αυτήν την πιθανότητα. Γενικά, όχι απαραίτητα όσο αφορά εμένα. Οι άνθρωποι έχουν πολλές φορές την τάση να συντηρητικοποιούνται, να διαφθείρονται, να κομφορμίζονται. Ως προς εμένα, θεωρώ ότι αν ήταν να έχω γίνει άτομο με συμβατικές επιλογές ζωής, θα είχε γίνει ήδη. Πιστεύω ότι ο συμβιβασμός είναι κάποιες φορές κάτι αναπόφευκτο ή αναγκαίο, αλλά η συμβατικότητα με απωθεί, με ξενερώνει. Δεν νομίζω να ταυτιστώ ποτέ πραγματικά μαζί της.

Γιατί διάλεξες να παραταχθείς με το συνδυασμό “Δύναμη Ζωής” και τη Ρένα Δούρου; 

Γιατί θεώρησα τιμητική την πρόταση. Γιατί δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι προήλθε από γυναίκα. Γιατί η Ρένα Δούρου έχει δώσει ήδη σημαντικό δείγμα γραφής στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί ο παράγοντας περιβάλλον, ο συχνά -αν όχι πάντα- υποτιμημένος αυτός παράγοντας, είναι στο κέντρο των αποφάσεων της «Δύναμης Ζωής», όπως άλλωστε και η υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για το Τζέισον-Αντιγόνη; Δεδομένου ότι ζούμε σε μια πατριαρχική (κυρίως) κοινωνία, που προωθεί role models αρρενωπότητας, όπου το concept να είσαι “άντρας” στηρίζεται στην ικανότητα να είσαι σκληρός και να επιβάλλεσαι. 

Πάντως το Τζέισον-Αντιγόνη έχει ήδη αποδείξει ότι είναι σκληρό κι ότι μπορεί να επιβάλλεται! (γέλια) Πέρα από την πλάκα, δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι ή φέρω κάτι τόσο σοκαριστικό.  Για ειρήνη, αλληλεγγύη, σεβασμό, ζωικά δικαιώματα (των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων) και περιβάλλον μιλάω πάντα. Είναι αυτά τόσο παράξενα; Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι έτοιμοι και ενδιαφέρονται οι ψηφοφόροι. Άρα και για εμένα να τους εκπροσωπώ. 

Ως νέος υποψήφιος, τι είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις, να βελτιώσεις; Ποια είναι τα όνειρα σου όσο αφορά τη ενασχόλησή σου με τα κοινά; 

Έχω πολλά όνειρα και σχέδια που θα πραγματοποιήσω μέσω της πολιτικής. Από το να δώσω ορατότητα μέσω της εκλογής μου σε κοινωνικές ομάδες και κινήματα που ως τώρα δεν είχαν εκπροσώπους στην πολιτική σκηνή της χώρας (ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, vegan και φεμινιστικό κίνημα), μέχρι να επηρεάσω την λήψη των αποφάσεων σε μια κατεύθυνση περιβαλλοντικής συνείδησης και κατοχύρωσης του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η εκλογή μου θα συμπαρασύρει με ποικίλους τρόπους μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και τις πολιτικές που ακολουθούνται.

Είσαι vegan. Μίλησε μου για το πώς σου φαίνεται η ταχύτατη ανάπτυξη του κινήματος του βιγκανισμού παγκοσμίως. Πιστεύεις πως πλέον είναι ανάγκη ο βιγκανισμός να πάρει και πολιτική χροιά; 

Η εξέλιξη και στο επίπεδο του βιγκανισμού και των ζωικών δικαιωμάτων είναι αναπόφευκτη. Είναι μια ροή που δεν μπορεί να διακοπεί. Έχει ορμητικά, καταλυτικά χαρακτηριστικά. Είναι τόσο ριζοσπαστικό, όσο και αποκαλυπτικό ζήτημα. Η ανάγκη πολιτικής διάστασης, ή μάλλον πολιτικής κατεύθυνσης στις vegan διεκδικήσεις, με βρίσκει όχι απλά σύμφωνο, αλλά και ένθερμο οπαδό. Η εμπλοκή μου στα πολιτικά δρώμενα ελπίζω να με καταστήσει και πρωτεργάτη αυτής της κίνησης.

Στη δική σου πολιτική ατζέντα, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος υπάρχει η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μη-ανθρώπινων ζώων;

Τα τελευταία χρόνια ως άτομο που ασχολείται με τον ακτιβισμό, είμαι γνωστό τόσο για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιώματα, όσο και για την υπεράσπιση των υπόλοιπων ζώων. Η είσοδος μου στην πολιτική δεν θα το αλλάξει αυτό. Ίσα-ίσα σκοπεύω να δώσω μια διάσταση ακόμα μεγαλύτερης ορατότητας στον βιγκανισμό -εφόσον θα είμαι ίσως το πρώτο vegan άτομο στην πολιτική-, μέχρι το να επηρεάσω και να στρέψω τους συνεργάτες μου στον βιγκανισμό, και γιατί όχι να διοργανώσω καμπάνιες προώθησής του.

Μέσα από διάφορα σχόλια που έχεις κάνει κατά καιρούς, καταλαβαίνει κάνεις πως είσαι ένα πραγματικά φεμινιστικό άτομο. Πώς συνδέεται ο βιγκανισμός με το φεμινισμό; Το ένα υπάρχει χωρίς το άλλο, ως φιλοσοφία και χαρακτηριστικά; 

Αν με ρωτάς, δεν μπορώ να διανοηθώ γενικά τον σεβασμό στο περιβάλλον και τα έμβια όντα ξέχωρα το ένα από το άλλο. Πάνω από όλα σημασία έχουν τα οικοσυστήματα και μέσα σε αυτά φυσικά και ο φεμινισμός. Η διπλωματική μου μάλιστα στο μεταπτυχιακό «Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα» αφορά στις vegan φεμινίστριες της Αθήνας. Σε έχω ήδη «κλείσει» για συνέντευξη, καθώς θα είσαι μία από τις vegan φεμινίστριες που θα μου δώσουν τις ιδεολογικές τους αφετηρίες και κατευθύνσεις, προκειμένου να εξαγάγω συμπεράσματα για το ζήτημα του vegan φεμινισμού. Το ζήτημα αυτό -που στην Ελλάδα τουλάχιστον θα διερευνηθεί για πρώτη φορά- είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων μου. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένο πως αν δεν γίνει ο πυρήνας των όποιων διεκδικήσεων, η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον.

Όταν έβαλες υποψηφιότητά, φαντάστηκες κάποιους ανθρώπους να σε ψηφίζουν. Θα μπορούσες να μου σκιαγραφήσεις το ψηφοφόρο σου; 

Πόσο ενδιαφέρουσα ερώτηση! Δεν την είχα σκεφτεί κι ίσως δεν θα την σκεφτόμουν και ποτέ. Κι ίσως τώρα που το σκέφτομαι, αυτή είναι κι η απάντηση που μάλλον καταλήγω να σου δώσω. Απευθύνομαι σε όλους τους ανθρώπους. Και τους απευθύνω κάλεσμα και έκκληση να ψηφίσουν πολιτικούς συνδυασμούς και πρόσωπα που προτίθενται και γνωρίζουν πώς να υπερασπιστούν όσα μας απασχολούν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής. Η «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου και εγώ μπορούμε να εγγυηθούμε αποτελέσματα χωρίς φλυαρίες,  κομπορρημοσύνες και λασπολογίες.

Γιατί οι άνθρωποι που διαβάζουν τώρα τη συνέντευξη σου να σε ψηφίσουν; 

Γιατί είμαι ένας άνθρωπος που αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ήδη στα τριάντα τρία του χρόνια ότι διαθέτει το σθένος, τις γνώσεις, την πυγμή και την διαφάνεια που απαιτούνται για να εκπροσωπήσει πολιτικά την σωστή πλευρά της ιστορίας εντέλει. Δηλαδή τα ζώα και το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αντιφασισμό. Γιατί ήρθε επιτέλους η ώρα η νέα γενιά να συνδιαμορφώσει το μέλλον. Κι αυτό θα γίνει μόνο εάν ψηφίσουν όλα, όλες κι όλοι τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες συγκαταλέγομαι κι εγώ.