Όταν ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου δεν ήταν λίγοι αυτοί που με ρώτησαν αν θα συνεχίσω να είμαι vegan. Αν και σε εμένα η ερώτηση αυτή μου χτυπούσε ελαφρώς άσχημα στα αυτιά μου, παρόλα αυτά καταλαβαίνω την απορία τους δεδομένου της έλλειψης πληροφόρησης και την παραπληροφόρηση από ανθρώπους που είναι απλά…αδιάβαστοι.

Σύμφωνα με το American Dietetic Association, αλλά και το British Dietetic Association (μιλάμε δηλαδή για πάνω από 100 χιλιάδες επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα διατροφής) μια σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι υγιεινή, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες και μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία, όσο αφορά στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Μία καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι κατάλληλη για άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της νηπιακής ηλικίας, της παιδική ηλικίας και την εφηβείας, ακόμα και για τους αθλητές. 

Οπότε αμέσως-αμέσως απάντησα στο ερώτημα αν γίνεται να είσαι έγκυος και vegan.

Ποια είναι τα πράγματα στα οποία δίνω ιδιαίτερη σημασία ως vegan εγκυμονούσα:

  1. Αν και λόγο εγκυμοσύνης παίρνω συμπλήρωμα σιδήρου, παρόλα αυτά φροντίζω να καταναλώνω και αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο (φασόλια, τόφου, ρεβίθια, σπόρους τσία, λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, κολοκυθόσπορους, κινόα), ενώ τις συνδυάζω με βιταμίνη C (φράουλες, ανανά, πορτοκαλάδα, μπρόκολο) για καλύτερη απορρόφηση και δεν πίνω καθόλου καφέ ή τσάι με καφεϊνη, γιατί μπλοκάρει την απορρόφηση.
  2. Για να ενισχύσω την πρόληψη ασβεστίου, προτιμώ να παίρνω ροφήματα που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, όπως ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας με ασβέστιο.
  3. Δεν ξεχνώ να παίρνω το συμπλήρωμα της Β12 καθημερινά, ενώ βάζω σχεδόν παντού και διατροφική μαγιά ενισχυμένη με B12 (δίνει και τυρένια γεύση).
  4. Όπως επίσης και την D3 (το συμπλήρωμα που παίρνω είναι vegan και είναι της Terra Nova, καθώς υπάρχουν και μη vegan συμπληρώματα στην αγορά). Αν μείνεις έγκυος, ζήτα από τον γυναικολόγο σου μαζί με τις εξετάσεις να σου γράψει και εξέταση για να δεις πού είναι η D σου, καθώς ακόμα και στην Ελλάδα ο μισός πληθυσμός παρουσιάζει έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, η οποία – μεταξύ άλλων – είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Αν έχεις έλλειψη σε D, θα έχει και το μωρό σου.
  5. Για να παίρνω Ω3, στο πρωινό μου κάθε μέρα βάζω μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο ή τσία ή δύο κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης και παίρνω και vegan συμπλήρωμα Ω3 (συγκεκριμένα παίρνω της A. Vogel), που είναι από λινέλαιο και έλαιο από μικροάλγη. Ενώ τιμάω και το αβοκάντο που έχει επίσης Ω3.
  6. Θυμάμαι πάντα πως ό,τι τρώω εγώ, το τρώει και το μωρό μου. Γι αυτό προσπαθώ να τρώω αρκετά λιγότερα επεξεργασμένα και πολλά περισσότερα φυσικά πράγματα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για vegan εγκυμοσύνη μπορείς να κατεβάσεις το PDF του Vegan Societyνα μπεις στο fb γκρουπ Χορτοφάγοι/Vegan Γονείς και να συμβουλευτείς ένας διατροφολόγο που ειδικεύεται (και το τονίζω αυτό) στη vegan διατροφή. 

 

Κεντρική Φωτογραφία: @earthyandy