Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι η διαδραστικότητα που έχω με τους ανθρώπους που με διαβάζουν. Χαίρομαι πραγματικά να λαμβάνω μηνύματά σας, να σας συναντώ στο δρόμο ή σε διάφορα μέρη και να μιλάμε και να γνωριζόμαστε. Ομολογώ πως παλιότερα ήμουν ελαφρώς κλειστή με τους ανθρώπους, όμως τώρα είναι η χαρά μου να ανοίγω συζητήσεις με νέους ανθρώπους.

Έτσι γνώρισα και την Ελεάνα. Από ένα μήνυμα στα social media. Μου εξήγησε λίγο-πολύ με τι ασχολείται και μου ζήτησε αν μπορούσαμε να συναντηθούμε και να τα πούμε από κοντά. Το feeling, που μου έβγαλε και μόνο από αυτά που μου έγραψε, αλλά και από την αποφασιστικότητά της ήταν πολύ καλό και αγνό, ώστε να δεχθώ να τη δω.

Έτσι δόθηκε και το ραντεβού μας στο Bamboo Vegan. Λίγο η ιστορία της ζωής της, λίγο οι συνεχόμενες αναζητήσεις της, λίγο η ευγένειά της ε δεν ήθελα και πολύ. Την αγάπησα. Και μετά από λίγο καιρό κατάλαβα πως δεν έπεσα έξω στο συναίσθημά μου.

Αυτά είναι όσα είπαμε τότε, αλλά και αρκετές φορές μετά που οι δρόμοι μας έχουν συναντηθεί.

Πες μου λίγα λόγια για σένα. Πόσο ετών είσαι; Πόσο καιρό είσαι στην Ελλάδα; Γιατί επέστρεψες; Τι σπούδασες;

Τον Αύγουστο θα κλείσω τα 35, κάτι το οποίο μου κάνει εντύπωση, γιατί δεν μπορώ να ταυτιστώ με αυτή την ηλικία. Νιώθω πολύ μικρότερη και πιστεύω πως αυτό που έχει σημασία είναι το πώς νιώθουμε. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός που μας περιορίζει πολλές φορές, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες από τον περίγυρό μας ανάλογα με την ηλικία μας. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που φαίνονται πολύ μικρότεροι από την ηλικία τους και αντίστοιχα άλλους που φαίνονται μεγαλύτεροι και τις περισσότερες φορές, αυτό αντιστοιχεί με το πώς νιώθουν μέσα τους.

Γύρισα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018, μετά από 8 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Η αλήθεια είναι πως ήθελα να κάνω μία αλλαγή γιατί είχα κουραστεί τα τελευταία χρόνια. Όσο υπέροχη κι αν είναι η Νέα Υόρκη, δυστυχώς δεν έχει αυτό που λέμε “ποιότητα ζωής”. Ο κόσμος εκεί ζει για να δουλεύει. Δεν είναι μια εύκολη πόλη. Οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί κι όσο κι αν αγαπάω τη δουλειά μου, αναγνωρίζω πλέον πως υπάρχουν πολλά περισσότερα που χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένη. Το παν είναι η ισορροπία.

Από μικρή είχα καλλιτεχνικές τάσεις και μια βαθιά επιθυμία να κάνω τον κόσμο γύρω μου πιο όμορφο, γι’αυτό σπούδασα Αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων κι έκανα το μεταπτυχιακό μου εδώ στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή όμως συνειδητοποίησα πως η πραγματική μου αγάπη ήταν η μόδα κι αποφάσισα να πάω στη Νέα Υόρκη να σπουδάσω Σχέδιο Μόδας και να ζήσω εκεί. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που με βοήθησε να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και να δω τον κόσμο με άλλα μάτια.

Ασχολήθηκα με πολλά καινούρια και διαφορετικά πράγματα όπως η γιόγκα, το Qi Gong, το Flying Trapeze και η αναρρίχηση, ταξίδεψα, διάβασα πολύ, παρακολούθησα σεμινάρια αυτογνωσίας, γνώρισα ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και τελικά κατάλαβα πως όλα αυτά που με γέμιζαν κι έδιναν νόημα στη ζωή μου δεν είχαν να κάνουν με τη μόδα αλλά με τομείς όπως η διατροφή, η φυσική άσκηση, η αυτογνωσία και η πνευματικότητα. Κι επειδή πάντα πίστευα πως μόνο αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, αποφάσισα να σπουδάσω Συμβουλευτική Ολιστικής Διατροφής και να αφήσω πίσω μου το χώρο της μόδας.

Μίλησέ μου λίγο γι αυτή σου τη μετάβαση. Τι ήταν που πυροδότησε την αλλαγή; 

Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στη Νέα Υόρκη, εργάστηκα σαν ενδυματολόγος, στυλίστρια & set designer σε περιοδικά μόδας και αργότερα σαν Visual Merchandiser σε γνωστά πολυκαταστήματα και κορυφαίους οίκους μόδας, όπου είχα αναλάβει όλο το δημιουργικό κομμάτι, από σχεδιασμό και δημιουργία βιτρινών, μέχρι styling  και τοποθέτηση προϊόντων. Ήταν ένα επάγγελμα που λάτρευα, μου ταίριαζε πολύ και μια πολύ καλή καριέρα με προοπτικές. Μέχρι τη στιγμή που δε μου ταίριαζε και τόσο, δε με εξέφραζε όσο θα ήθελα και ουσιαστικά ερχόταν σε αντίθεση με όλα αυτά που πίστευα. Όταν δεις τον κόσμο της μόδας από μέσα, βλέπεις πράγματα που δεν είναι εμφανή στον καταναλωτή, όπως την εκμετάλλευση, τον υπερκαταναλωτισμό και την υπερβολή, όλα με απώτερο σκοπό το κέρδος. Ουσιαστικά αναφέρομαι στη βιομηχανία της μόδας η οποία μας στρέφει στον υπερκαταναλωτισμό δημιουργώντας μας νέες ανάγκες κάθε δευτερόλεπτο που είναι ουσιαστικά αδύνατον να καλύψουμε.

Μέσα από το δικό μου ταξίδι, όλα αυτά τα χρόνια, έμαθα πως η πραγματική ομορφιά βγαίνει από μέσα μας και δεν βασίζεται στα υλικά αγαθά αλλά στις εμπειρίες και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής και τον τρόπο σκέψης μας.

Θέλοντας να μάθω περισσότερα αλλά και να μοιραστώ την προσωπική μου εμπειρία συμβάλλοντας θετικά στις ζωές των ανθρώπων, αποφάσισα να σπουδάσω Συμβουλευτική Ολιστικής Διατροφής και να αφήσω πίσω μου τον κόσμο της μόδας. Ήταν κάτι που μου βγήκε πολύ φυσικά αφού είχα ήδη δει εκπληκτικά αποτελέσματα στη δική μου ζωή μέσα από αυτή την αλλαγή και μου είχε γίνει πλέον τρόπος ζωής.

Τι σημαίνει Ολιστική Διατροφή; Πώς λειτουργεί; Ποια είναι η προσέγγισή της; Ποια η διαφορά από κάποιον άλλον που έχει σπουδάσει διατροφή;

Η Ολιστική Διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φυσικών, μη-επεξεργασμένων τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά, τα οποία δίνουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρείται σε βέλτιστη υγεία αλλά και για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων καταστάσεων του οργανισμού μας.

Εκτός από τη σωματική υγεία όμως, περιλαμβάνει τη συναισθηματική και τη πνευματική υγεία καθώς θεωρούμε το άτομο ως σύνολο, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της ζωής του.

Για να ζούμε λοιπόν με υγεία και ευεξία, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας όπως διατροφή, καριέρα, σχέσεις, σωματική άσκηση και προσωπική εξέλιξη. Όταν υπάρχει ανισορροπία είμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες και κυρίως δεν είμαστε ευτυχισμένοι!

Οι περισσότερες προσεγγίσεις για την υγιεινή διατροφή επικεντρώνονται σε θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Αντί να δημιουργώ καταλόγους με περιορισμούς και λίστες με “καλά” και “κακά” τρόφιμα, προτιμώ να καθοδηγώ και να υποστηρίζω τους πελάτες μου μέσα από τη συμβουλευτική, να βρουν τη σωστή διατροφή και τον τρόπο ζωής που τους ταιριάζει, διερευνώντας βασικές βελτιώσεις και εφαρμόζοντας σταδιακά αλλαγές κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ώστε να ζουν πιο υγιείς κι ευτυχισμένοι, με περισσότερη ενέργεια, αυτοπεποίθηση και πάθος για ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη μου τη μοναδικότητα, τις ανάγκες, το ιστορικό και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου δημιουργώ απόλυτα εξατομικευμένα εξάμηνα προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν 2 συνεδρίες συμβουλευτικής το μήνα, ενημερωτικό υλικό, άρθρα, συνταγές και ανάλογα με την περίπτωση, σεμινάρια μαγειρικής,  αναδιοργάνωση της κουζίνας και τουρ σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. Στις συνεδρίες μας μιλάμε και για πράγματα πέρα από τη διατροφή, επιδιώκοντας να φέρουμε ισορροπία σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως την αγάπη και τις σχέσεις, καθώς και την καριέρα και τα χρήματα. Ο στόχος μου είναι να τους εξοπλίσω με τα εφόδια που χρειάζονται για να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για εκείνους σε κάθε δεδομένη περίσταση.

Θα μπορούσες να μας δώσεις κάποια γενικά tips ολιστικής διατροφής, που εφαρμόζονται στην καθημερινότητα μας;

  1. Να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Είναι κάτι που όλοι έχουμε ακούσει στη ζωή μας αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι πραγματικά. Επίσης καλό είναι να επιλέγουμε εποχιακά και βιολογικά όσο γίνεται που έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία και λιγότερη έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα.
  2. Να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας. Υπάρχουν άπειρες επιλογές σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ειδικά στη χώρα μας, αλλά πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου ή και συνήθειας, καταναλώνουμε συνεχώς τα ίδια τρόφιμα και χάνουμε με αυτό τον τρόπο πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.
  3. Να επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης αντί για λευκό αλεύρι, ρύζι ή ζυμαρικά, τα οποία έχουν ελάχιστη ως μηδαμινή θρεπτική αξία, είναι πολύ επεξεργασμένα και επιβαρύνουν την υγεία μας. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και είναι απαραίτητα για μια καλή και ισορροπημένη διατροφή.
  4. Να τρώμε συνειδητά. Τις περισσότερες φορές τρώμε βιαστικά, μπροστά στην τηλεόραση ή ακόμα και στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μη μασάμε καλά το φαγητό μας και να καταπίνουμε τις τροφές αδιάσπαστες, κάτι που επιβαρρύνει την πέψη, εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και φυσικά μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
  5. Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, συντηρητικών, χρωστικών και ενισχυτικών γεύσης που είναι πολύ βλαβερά για την υγεία μας και να επιλέγουμε μη-επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς.

Η διατροφή μας είναι τελικά το φάρμακό μας; Ή δεν είναι μόνο αυτή το φάρμακό μας;  

Εξαρτάται. Αν μιλάμε μόνο για το φαγητό που τρώμε θα έλεγα όχι, γιατί αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Αν μιλάμε για Ολιστική διατροφή όμως, τότε μπορεί να γίνει το φάρμακό μας γιατί στοχεύει στο να φέρει ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Και υγεία σημαίνει ισορροπία!

Ποιος είναι τελικά ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τη διατροφή και ποια η μεγαλύτερη αλήθεια;

Ο μεγαλύτερος μύθος είναι σίγουρα το ότι πρέπει να τρώμε κρέας για να πάρουμε πρωτεΐνη και να πίνουμε γάλα για να πάρουμε ασβέστιο. Ο περισσότερος κόσμος δυστυχώς έχει ακόμα αυτές τις αντιλήψεις, γιατί βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με λανθασμένες πληροφορίες μέσα από τις διαφημίσεις και το marketing της βιομηχανίας τροφίμων που έχει ως μόνο στόχο το κέρδος. Είναι πραγματικά λυπηρό.

Η μεγαλύτερη αλήθεια για μένα είναι πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κι έχει διαφορετικές ανάγκες. Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους, γι’αυτό χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας κι όλα τα μηνύματα που μας δίνει.

Γνωρίζω πως η ίδια είσαι vegan. Πότε και για ποιο λόγο πήρες την απόφαση να κάνεις τη μετάβαση σε αυτόν το τρόπο ζωής;

Όταν πρωτοπήγα στη Νέα Υόρκη, γνώρισα μια καθηγήτρια στη σχολή μου με την οποία αργότερα συνεργάστηκα και η οποία έκανε πολύ υγιεινή διατροφή και δεν έτρωγε κρέας. Νιώθοντας την ανάγκη να βελτιώσω την διατροφή μου και επηρεασμένη από εκείνη, αποφάσισα να κόψω το κρέας. Παρότι δεν ήταν πολύ συνειδητή επιλογή τότε, ένιωθα καλά. Μου πήρε κάποια χρόνια να κόψω τα θαλασσινά και τέλος το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφάσισα να κόψω και τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι.  Αυτό που συνειδητοποίησα είναι πως ενώ στην αρχή το έκανα περισσότερο για λόγους υγείας, τα τελευταία χρόνια άρχισε να με απασχολεί το ηθικό κομμάτι όλο και πιο έντονα και όσο περισσότερο ενημερωνόμουν, τόσο πιο εύκολες ήταν οι αλλαγές προς έναν πιο ηθικό και υγιεινό τρόπο ζωής. Πιστεύω πως αν γνώριζα όλα αυτά που ξέρω τώρα για την εκμετάλλευση των ζώων, θα είχα κάνει αυτή την αλλαγή πολύ νωρίτερα.

Πιστεύεις πως το μέλλον θα είναι vegan;

Ναι, γι’αυτό είμαι σίγουρη. Εκτός από το ηθικό κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, ο βιγκανισμός είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον η πιο σωστή επιλογή για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον.  Η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί άμεσα με τις περισσότερες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσα και διαβήτη. Επίσης, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της μόλυνσης του περιβάλλοντος παγκοσμίως.

Στην ουσία δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση. Και βλέπω πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι το συνειδητοποιούν και στρέφονται σε αυτή την κατεύθυνση κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πού μπορεί κάποιος να σε βρει;

Στη σελίδα μου www.wonderfulliving.org, όπου μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες για την Ολιστική Διατροφή, άρθρα & υγιεινές vegan συνταγές αλλά και στο Facebook – Wonderful Living by Eleana Kanellou και στο Instagram @eleanakanellou. Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του διαδικτύου.