Και έφτασε επιτέλους αυτή η μέρα, όπου η Beyond Meat ήρθε και στην Ελλάδα. Ακόμα θυμάμαι το επιφώνημα που έβγαλα, μόλις έμαθα πως θα έρθει και στα πάτρια εδάφη το δημιούργημα του Ethan Brown. Σαν να κέρδισα το Τζόκερ, ενώ είχα παίξει σύστημα των 50 λεπτών. Τόση ανέλπιστη χαρά. Για το σύγχρονο αυτό γευστικό θαύμα το οποίο είναι 100% vegan, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και έχει κάνει όλους όσους το έχουν δοκιμάσει να χάνουν τα λόγια τους, έχω γράψει και στο παρελθόν έχω γράψει και στο παρελθόν.  Ε τώρα ήρθε η ώρα και να το δοκιμάσω (εδώ ακούγονται ντραμς).

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Beyond Burger της Beyond Meat

Για να φτιαχτεί ένα Beyond Burger χρησιμοποιείται 99% λιγότερο νερό από ό,τι για να φτιαχτεί ένα μοσχαρίσιο burger.

Η έκταση γης που έχει χρησιμοποιηθεί για ένα Beyond Burger είναι 93% λιγότερη απ’ ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί για ένα μοσχαρίσιο burger.

Για τη δημιουργία ενός Beyond Burger εκπέμπονται 90% λιγότερες εκπομπές αερίων από ό,τι για ένα μοσχαρίσιο burger.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για ένα Beyond Burger είναι 46% λιγότερη απ’ ό,τι για ένα μοσχαρίσιο burger.

Δεν περιέχει καθόλου σόγια.

Έχει 270 θερμίδες και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης από αρακά.

Και τώρα ας μιλήσουμε για την εμπειρία 

Το ραντεβού δώθηκε σ’ ένα από τα ωραιότερα vegan εστιατόρια, που έχουμε στην Αθήνα, το Lime Bistro, όπου σε ένα tasting γευσιγνωσίας, δοκίμασα το περιβόητο πλέον αυτό burger που έχει ήδη αλλάξει την ιστορία της γαστρονομίας και που έχει γίνει βασικό θέμα συζήτησης σε vegan facebook pages, vegan παρέες, ακόμα και ανάμεσα σε food bloggers, που η σχέση που έχουν με τη vegan κουζίνα είναι αυτή που έχει και ο Gordon Ramsay – ό,τι θα φέρει χρήματα και φαίνεται να γίνεται mainstream είναι και καλό να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Όλοι ωστόσο γνωρίζουμε πως ο βιγκανισμός δεν είναι απλά διατροφή.

Ας πάμε όμως στο…ψητό. Πριν φτάσει στο πιάτο μου, οι άνθρωποι που το δοκίμασαν πριν από εμένα μου είπαν χαρακτηριστικά “θα τρομάξεις με το πόσο ίδια είναι η γεύση του με αυτή του κρέατος”. Αφού το έφαγα, έχω να συμπληρώσω πως θα τρομάξετε και με το πόσο πολύ μοιάζει και οπτικά με ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Εν ολίγοις, το Beyond Burger είναι η λύση σε όσους λένε πως πολύ θα ήθελαν να κόψουν το κρέας, αλλά τους αρέσει η γεύση. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία.

Όσο αφορά σε αυτό που ίσως ακουστεί από κάποιους, μα γιατί να φάει, δηλαδή, ένας vegan κάτι που του θυμίζει κρέας, η απάντηση θαρρώ είναι πολύ απλή: το κρέας και τα ζωικά δεν τα κόβει απαραίτητα κάποιος γιατί δεν του αρέσει η γεύση, αλλά για ηθικούς λόγους, λόγους υγείας ή περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Απαλλαγμένο, λοιπόν, από πόνο, επιπτώσεις στην υγεία και συνεισφορά στην καταστροφή του πλανήτη, το Beyond Burger θα καταφέρει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό κρεοφάγο να το λατρέψει. Και ας ελπίσουμε πως στη συνέχεια, δεν θα γίνει ακόμα μία επιλογή του στο τραπέζι του δίπλα στο μοσχαράκι, αλλά η αφορμή για να αλλάξει.

Υ.Γ: Από τις 10 Απριλίου το Beyond Burger θα μπορείς να το απολαύσεις στο Lime Bistro, ενώ ένα πουλάκι με ενημέρωσε και για το Cookoomela, στα Εξάρχεια.