yoga / Σώμα / Τρέξιμο

Γιατί αν τρέχεις πρέπει να βάλεις τη yoga στη ζωή σου

By On 3 Φεβρουαρίου, 2019

Λίγα λεπτά ακόμα έμειναν μέχρι την αγαπημένη Savasana. Ο τελευταίος “κάτω σκύλος” για σήμερα και μετά ξεκινούν τα ωραία. Σηκώνω το δεξί πόδι ψηλά και το φέρνω το πέλμα του μπροστά για να κάνω το “ξαπλωτό περιστέρι”, όπως μου αρέσει να το λέω. Η λεκάνη είναι τετράγωνη, ο δεξιός μου γλουτός είναι παράλληλος με το έδαφος και το δεξί μου πέλμα είναι φλεξ, για να προστατεύσω το γόνατό μου..

Δεν υπάρχει μαθήτρια/μαθητής μου που να τον έχω βάλει σε αυτή τη στάση και να μην βγάλει έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Το Ξαπλωτό Περιστέρι είναι μια στάση που ανοίγει τα ισχία και πολλοί μπορεί να δυσανασχετούν μόλις μπουν σε αυτή, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως είναι θεραπευτική, κυρίως αν τρέχουν και έχουν σφιχτά ισχία. Το μυστικό είναι να κλείσεις τα μάτια, να εισπνέεις βαθιά και με κάθε εκπνοή να νιώθεις πως χαλαρώνεις το σημείο αυτό, που τόσο καταπονείς με το τρέξιμο.

Αν είσαι runner και ξεκινήσεις να κάνεις συχνά yoga (τρεις φορές την εβδομάδα), αμέσως θα νιώσεις πιο δυνατός και σίγουρα πιο γρήγορος.

Είναι αλήθεια πως η yoga μπορεί να δυναμώσει συγκεκριμένες μυικές ομάδες, τις οποίες μπορεί να παραμελείς όταν τρέχεις

Δεν είναι άγνωστο πως όταν τρέχουμε δυναμώνουν συγκεκριμένες μυικές ομάδες. Οι περισσότεροι runners χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και πόνο από την υπερβολική χρήση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανισορροπία: αν δουλεύεις μόνο μερικές μυικές ομάδες, άλλες μπορεί να αποδυναμωθούν και να είναι επιρρεπείς σε πόνους και τραυματισμούς.

Αν είσαι runner και δεν κάνεις yoga ίσως να έχεις παρατηρήσει πόνους χαμηλά της μέσης, γιατί δεν έχεις δυναμώσει τον κορμό σου και υπάρχει και έλλειψη κινητικότητας ισχίου.  Επίσης, αν τρέχεις θα το ξέρεις ήδη πως δεν έχεις μάθει να ενεργοποιείς τους γλουτιαίους σου. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που είσαι runner, θα έχεις παρατηρήσει πως στις στάσεις ισορροπίας, όπως ο Πολεμιστής ΙΙΙ, δυσκολεύεσαι. Ο λόγος είναι πως σε αυτές τις στάσεις πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα ισχία σου και τους γλουτούς σου, μύες, που οι περισσότεροι runners παρουσιάζουν αδυναμία.

Η yoga είναι μία ολοκληρωμένη μορφή άσκησης και γι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο τρέξιμο. Μπορείς να γίνεις γρηγορότερος, γιατί ο κορμός σου συνεισφέρει στο να τρέχεις όσο συνεισφέρουν και τα πόδια σου και οι ώμοι σου βοηθούν τα χέρια σου να έχουν καλύτερη κίνηση. Θα μπορούσα να πω πως με τη yoga, όλο σου το σώμα είναι σε λειτουργία και συνεισφέρει όσο τρέχεις.

Η yoga βοηθά στο να αυξήσεις το εύρος της κίνησής σου – κάτι που χρειάζεσαι ως δρομέας

Αναρωτιέσαι πως οι διαφορετικοί τύποι κίνησης, όπως αυτούς που περιλαμβάνει η yoga, μπορούν να επηρεάσουν στην απόδοσή σου; Μα όταν τρέχεις έχεις περιορισμένο εύρος κινήσεων. Πας μόνο μπροστά και πίσω. Αν το μόνο που κάνεις είναι να τρέχεις και δεν κάνεις ασκήσεις που σε πηγαίνουν και προς άλλες κατευθύνσεις, καταλήγεις όχι μόνο να υπερχρησιμοποιείς συγκεκριμένους μύες, αλλά κάνεις δύσκολη την κίνηση προς άλλες κατευθύνσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τραυματισμό.

Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η yoga, η οποία ζητά από το σώμα να κινείται σε μετωπιαία και εγκάρσια επίπεδα σε στάσεις όπως είναι οι στροφές, τα lunges και ο Πολεμιστής ΙΙ.

Έτσι λοιπόν, όπως προανέφερα, αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Διότι αν έχεις συνηθίσει σε ένα επίπεδο κίνησης, οποιαδήποτε μικρή αλλαγή που κάνεις στο τρέξιμό σου, από το να φορέσεις καινούργια παπούτσια μέχρι να ανοίξεις τα πόδια σου κατά τη διάρκεια μία δρασκελιάς, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα να πάει πέρα από το τυπικό εύρος κίνησης, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσεις σε τεντώματα, διαστρέμματα και κλάματα.

Μετά πάλι η yoga σε μαθαίνει να έχεις επίγνωση της αναπνοής σου

Μέσω της yoga μαθαίνεις να συγκεντρώνεσαι στη διαφραγματική αναπνοή και να ανοίγεις τους πνεύμονές σου και την περιοχή γύρω από το στήθος σου. Όταν συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου κατά τη διάρκεια της άσκησης, συνειδητά συνδέεις το μυαλό σου με το σώμα σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγξεις καλύτερα το ρυθμό αναπνοής σου, ώστε να διατηρήσεις το ρυθμό σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η yoga σε μαθαίνει να παραμένεις επίσης συγκεντρωμένος, όταν τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σε μαθαίνει η yoga είναι να νιώθεις άνετα σε άβολες καταστάσεις. Να παρατηρείς τι αισθάνεσαι χωρίς να κρίνεις και χωρίς να αντιδράς. Αυτό στο τρέξιμο μεταφράζεται πως όταν η κούραση σε καταβάλλει και το μυαλό σου αρχίζει και βομβαρδίζεται από σκέψεις, εσύ συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, στο εδώ, στο τώρα και συνεχίζεις ρίχνοντας το ρυθμό σου.

Αν σε έπεισα πως χρειάζεσαι τη yoga, εφόσον είσαι δρομέας, τότε μπορείς να εντάξεις διάφορους τύπους yoga στη ρουτίνα σου. Εδώ θα βρεις μεμονωμένα κάποιες στάσεις που προτείνω, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις και τη yin yoga, που είναι εξαιρετική.

Κεντρική Φωτογραφία: @tiffanycruishank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.