Σώμα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι;

By On 25 Ιανουαρίου, 2019

Το γεγονός πως αποφάσισες να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο σου πιο συχνά μέσα στη νέα χρονιά, αυτό όπως και να ‘χει είναι καλό, διότι το να προσέχουμε τον εαυτό μας είναι πάντα μία καταπληκτική κίνηση, που μας αλλάζει τη ζωή. Πόσο όμως χρόνος είναι αρκετός για να βελτιώσουμε τη σωματική μας υγεία. Και πότε το παρακάνουμε;

Μία γενική οδηγία λέει πως θέλεις 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης πέντε μέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, αν θέλεις συγκεκριμένα αποτελέσματα στην υγεία σου, ο χρόνος αυτός αλλάζει. Είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Παρακάτω θα δεις τι προτείνουν οι ειδικοί, ανάλογα με αυτά που ποθείς να έχεις.

Αν θέλεις να μειώσεις την πίεσή του αίματός σου

Σου αρέσει να αθλείσαι για πολύ ώρα; Έρευνα που δημοσιεύτηκες στο American Journal of Hypertension, έδειξε πως 61 με 90 λεπτά άσκηση την εβδομάδα ήταν για την ακρίβεια περισσότερο αποτελεσματική στο να μειώσει την συστολική αρτηριακή πίεση, από 30 με 60 λεπτά την εβδομάδα.

Αν θέλεις να έχεις καλύτερη συγκέντρωση

Οι βόλτες στη φύση είναι τόσο τονωτικές που μπορούν ακόμα και να σε βοηθήσουν αν έχεις δυσκολία στη συγκέντρωση. Μία έρευνα αποκάλυψε πως ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε αυτή, που άλλοι έκαναν μία βόλτα στην πόλη, άλλοι στη φύση και άλλοι που δεν περπατούσαν καθόλου, αυτοί που πήγαιναν στη φύση είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στο να διορθώνουν τυπογραφικά δοκίμια. Επίσης, παιδιά με Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, βρέθηκε πως μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο μετά από μόνο 20 λεπτά βόλτα στο πάρκο.

Αν θέλεις καλύτερη μνήμη

Το Harvard Health Blog δημοσίευσε έρευνα που προτείνει 120 λεπτά μέτριας έντασης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα προκειμένου να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την εκμάθηση, όπως επίσης και για τη λεκτική μνήμη.

Αν δουλεύεις πάντα

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το πόσο κακό είναι να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ένας μέσος εργαζόμενος σε γραφείο κάθεται για περίπου 10 ώρες – ώρες που περνά μπροστά από μία οθόνη, διαβάζοντας mails, κάνοντας τηλέφωνα – και μετά πηγαίνει σπίτι για να συνεχίσει να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή, στο κινητό ή στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με το βρετανικό Journal of Sports Medicine, πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι, να κινούμαστε και να κάνουμε διαλείμματα τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο οχτάωρο εργασίας.

Αν θέλεις να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία

Μέσα σε μία καθημερινότητα γεμάτη στρες, μία συγκεκριμένη διάρκεια άσκησης μπορεί να είναι το κλειδί για να μην πάθουμε κατάθλιψη (γνωστή και ως κατάθλα). Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Harvard Special Health Report, αν περπατάς ελαφρώς γρήγορα για 35 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα , μία ήπια έως μέτρια μορφής κατάθλιψη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Όταν περνάς χρόνο για τη σωματική σου υγεία, όχι μόνο κερδίζεις χρόνια, αλλά αποκτάς και μία καλύτερης ποιότητας ζωή. Ξεκίνα από σήμερα!

Κεντρική Φωτογραφία: @nikewomen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.