Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που ξυπνάει μέσα μας λόγω της αλλαγής των εποχών και πλήττει τους ανθρώπους κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τη λένε μάλιστα και “κατάθλιψη του χειμώνα”. Στην Αμερική, για παράδειγμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, 5% των ενηλίκων επηρεάζονται από αυτή, ενώ στην Ευρώπη σύμφωνα με το National Health Service της Αγγλίας 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία και πάνω από 12 εκατομμύρια στη βόρεια Ευρώπη βιώνουν αυτού του τύπου την κατάθλιψη κάθε χρόνο.

Ένας καλός και πανεύκολος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς αυτή την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και παίρνει μόλις μερικά δευτερόλεπτα είναι αμέσως μόλις ξυπνάς να ανοίγεις τις κουρτίνες (και τα παντζούρια, αν τα κλείνεις). Μα τι πανέξυπνο τρικ! Χα χα.

Η Barbara Nosal, διδάκτωρ και διευθύντρια στη Newport Academy, υποστηρίζει μάλιστα πως το να περνάμε ώρα έξω βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, που έχουν ισχυρές επιδράσεις στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Μπορείς επίσης να αποκομίζεις τις θετικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός γεμίζοντας τους χώρους που ζεις και εργάζεσαι με φυσικό φως. Έτσι, πριν πας στον πηγαιμό για την κουζίνα το πρωί και φτιάξεις καφέ, άνοιξε πρώτα τις κουρτίνες και άφησε το φυσικό φως να μπει.

Για τις μέρες που έχει μόνο συννεφιά (που η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα είναι λίγες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη), οι ειδικοί προτείνουν το “κουτί φωτός” (όπως για παράδειγμα αυτό από τη Verilux), που μιμείται στην ουσία το φυσικό φως. Σύμφωνα με την Dr. Nosal, αυτό “διεγείρει φυσικά το κιρκαδικό ρυθμό του σώματος και καταστέλλει την απελευθέρωση της μελατονίνης”. Επίσης προτείνει, πως το να εκθέτεις τον εαυτό σου στον ήλιο για 30 λεπτά την ημέρα έχει βρεθεί πως είναι ευεργετικό γι αυτούς που πάσχουν από την κατάθλιψη του χειμώνα.

Πάμε, λοιπόν, να γίνουμε όλοι υπέρλαμπροι.

Κεντρική Φωτογραφία: @sprigandwest