Έχει τύχει να κλάψεις στη yoga (έχουμε αναλύσει γιατί συμβαίνει αυτό), πολλές φορές ξυπνάς στον ύπνο και συνειδητοποιείς πως σε πονάει το σαγόνι σου, όταν είσαι θυμωμένος νιώθεις το κεφάλι σου να βαράει λες και μέσα παίζουν οι Prodigy. Η αλήθεια είναι πως το σώμα μας είναι ιδιαίτερα ιδιοφυές και κάνει εξαιρετική δουλειά στο να σου στέλνει σήματα, όταν αυτό που κάνεις δεν είναι και πολύ καλό για σένα. Αρκεί βέβαια να του δώσεις προσοχή και να το ακούσεις.

Όλοι μας μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κάποια στιγμή που αρρωστήσαμε από το άγχος και το στρες. Επίσης όλοι μας μπορούμε να θυμηθούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας που θέλαμε να κάνουμε κάτι που αγαπάμε, αλλά εξαιτίας τις σωματικής έντασης δεν τον κάναμε. Για παράδειγμα, ήθελες να πας μία ωραία ποδηλατάδα, αλλά έχεις τέτοια ημικρανία που δεν μπορείς. Αυτά είναι υπενθυμίσεις ότι η σωματική ένταση μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην ψυχική μας αγωνία και να μας προκαλέσει συναισθηματικό πόνο και γενικότερα μία ταλαιπώρια.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πιο κοινές περιοχές που μαζεύεται όλη η ένταση στο σώμα μας

Σαγόνι, λαιμός και ώμους

Το πάνω μέρος του σώματός σου, από τους ώμους μέχρι το κεφάλι, συνδέεται με τα τρέχοντα άγχη και συναισθηματικές εντάσεις. Ίσως να έχεις πονοκεφάλους ή να έχεις κόμπους στους ώμους σου, ως αποτέλεσμα αυτού του καθημερινού στρες και άγχους και γενικότερου overload.

Επίσης, η ένταση στα σαγόνια είναι κάτι συνηθισμένο. Η σχέση μεταξύ συναισθηματικής πίεσης και πόνου στη γνάθο (καθώς και τρίξιμο των δοντιών) έχει μελετηθεί πάρα πολύ καλά και είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένη.

Για να ανακουφιστείς από αυτή την ένταση, τοποθέτησε τους δείκτες σου εκεί που η γραμμή σιαγόνας συναντά τα αυτιά, και πίεσε απαλά. Αντίστοιχα, χαλάρωσε το σαγόνι σου και πίεσε του δείκτες στα πλευρά των μάγουλών σου,  εκεί όπου το σαγόνι σου αρθρώνεται. Εάν αισθάνεσαι ένταση ή πόνο κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων, τότε το σαγόνι σου έχει μαζέψει ένταση και πρέπει να χαλαρώσει.

Κάθε φορά που θα αισθάνεσαι την ένταση, βάλε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο σου ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Μπορείς επίσης να κάνεις μασάζ με τις αρθρώσεις σου στα πλευρά του προσώπου σου.

Γοφούς

Αν κάνεις yoga σίγουρα θα έχεις ακούσει τη δασκάλα σου να σου λέει για τις στάσεις εκείνες που απελευθερώνουν ένταση από τους γοφούς.

Το κάτω μέρος του σώματός σου, ειδικά οι γοφοί σου κρατάνε κάτι σαν αρχείο συναισθηματικών εντάσεων. Μεταφορικά είναι σαν να καθόμαστε πάνω σε αυτά τα συναισθήματα και τα αποθηκεύομαι σε αυτό το σημείο του σώματός μας. Οι γοφοί είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματός μας και είναι και είναι και μία αποθήκη συναισθημάτων. Γι αυτό κιόλας πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της yoga βάζουν τα κλάματα.

Γι αυτό αν νιώθεις πεσμένος ή κολλημένος ίσως αξίζει να εξετάσεις για τυχόν φυσική στασιμότητα μέσω κάποιων απαλών τεντωμάτων ισχύων. Κάποια απαλά stretch. Μπορείς για παράδειγμα να δοκιμάσεις τη Supta Baddha Konasana όσο θα βρίσκεσαι στο κρεβάτι.

Κάτι επίσης που ίσως σε εκπλήξει να μάθεις είναι πως μπορείς να απελευθερώσεις ένταση από τους γοφούς, δουλεύοντας τη γνάθο σου. Συγχρονιστικά, η γνάθος και οι γοφοί σας συνδέονται με την ίδια περιοχή στον εγκέφαλό σας, οπότε όταν προχωράς σε κάποιο stretch των γοφών, παρατήρησε το σαγόνι σου και χαλάρωσε τη γλώσσα, τους μύες του προσώπου, τα δόντια και το σαγόνι σου. Αυτή η σύνδεση κιόλας είναι και ο λόγος που όταν μία γυναίκα γεννάει ο γιατρός την ενθαρρύνει να αναστενάζει, να βγάζει βογγητά και να μαλακώνει το σαγόνι της, διότι έτσι βοηθά στην περαιτέρω αποσυμπίεση της πυελικής περιοχής του σώματος μέσω των κυμάτων των συσπάσεων.

Backline

To backline του σώματος – σκέψου γλουτούς και οπίσθιους μηριαίους – αποτελείται από μυς που σφίγγονται όταν μπαίνεις σε μία κατάσταση προστασίας ή επιβίωσης. Ενεργοποιούμε αυτούς τους μυς όταν πρέπει να σταθούμε λίγο πιο ψηλά, να προετοιμαστούμε για να τρέξουμε ή να προστατευτούμε.

Όταν προσπαθούμε να απελευθερώσουμε την ένταση από αυτά τα σημεία καλό είναι να είμαστε υπομονετικοί και ευγενικοί στο σώμα μας. Μπορείς αν θέλεις να φανταστείς πως αυτοί οι μυς είναι σαν ένα φοβισμένο παιδί.