Ένας ωραίος στόχος για το 2019 (είπα ότι δεν θα κάνω τα resolutions μου, αλλά τελικά ενέδωσα) είναι να τρώω όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει και να καταναλώνω περισσότερους ξηρούς καρπούς, σπόρια, αβοκάντο, ελιές και όχι τόσο τα έλαιά τους, μόνο και μόνο γιατί είναι πιο εύκολο για το σώμα να τα χωνέψει.

Πώς όμως μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς λάδι; Η Rita Serano, συγγραφέας του Vegan in 7, προτείνει να χρησιμοποιούμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας νερό αντί για λάδι σε καυτό τηγάνι. Το να χρησιμοποιούμε επίσης αντικολλητικό κεραμικό τηγάνι είναι ακόμα ένας τρόπος για να αποφύγουμε το λάδι. Για να ψησουμε λαχανικά, βάζουμε λευκό βαλσάμικο, λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού ή νερό.

Για να φτιάξουμε σούπερ τραγανιστές πατάτες, βράζουμε τις κομμένες πατάτες για δύο λεπτά, μετά τις βάζουμε σε ένα ταψί και ανοίγουμε τον αέρα στο φούρνο. Αυτό θα αφυδατώσει το εξωτερικό τους, κάνοντας τες τραγανές από μέσα και μαλακές μέσα.

Όταν ψήνεις γλυκά χρησιμοποίησε καλούπια από σιλικόνη, που δεν χρειάζεται να τα λαδώσεις. Τα έλαια επίσης στα γλυκά μπορούν να αντικατασταθούν με φρουτένια purees, όπως μία πολτοποιημένη μπανάνα ή apple sauce χωρίς ζάχαρη. Η Serano χρησιμοποιεί και nut butters, όπως αμυγδαλοβούτυρο ή mixed tofu ως υποκατάστατο λαδιού.