Το τραγούδι λέει πως η σωτήρια της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, αλλά εγώ θα έρθω και θα συμπληρώσω πως και ο σωστός ο ύπνος είναι εξίσου μεγάλη υπόθεση και μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και στη σωτηρία της ψυχής. Πόσες φορές άλλωστε έχουμε διαβάσει για το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι 8 ώρες, που βρισκόμαστε στα σύννεφα, αλλά κάτω από το πάπλωμα. Πάρα πολλές. Για να είναι ωστόσο σωτήριος ο ύπνος, θα πρέπει να γίνεται και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και τυχόν προβλήματα, που μπορεί να μας εμποδίζουν να χουχουλιάσουμε με την άνεσή μας στην αγκαλιά του Μορφέα, να τα τα λύνουμε. Πάμε να λύσουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Πόνος στον ώμο

Προσπάθησε να μην κοιμάσαι στα πλάγια ή τουλάχιστον αν ο πόνος εντοπίζεται μονάχα στον έναν ώμο, κοιμήσου από την άλλη σου πλευρά. Αυτό επίσης που μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με του ειδικούς, είναι να είσαι ξαπλωμένος ανάσκελα και να αγκαλιάσεις κάποιο μαξιλάρι. Τα μαξιλάρια γενικά αν τα τοποθετήσεις σωστά μπορούν να σε ανακουφίσουν από κάθε πόνο.

Πόνος στην πλάτη

Αν κοιμάσαι  ανάσκελα, βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σου, ενώ αν κοιμάσαι μπρούμυτα βάλε ένα μαξιλάρι κάτω από τους μηρούς σου και αν κοιμάσαι στα πλάγια βάλε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου. Το να κοιμάσαι ωστόσο μπρούμυτα να ξέρεις πως δεν βοηθά την κατάστασή σου.

Πόνος στον αυχένα

Φρόντιζε να αλλάζεις μαξιλάρια κάθε δύο χρόνια τουλάχιστον. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pain Research, όταν τα μαξιλάρια χάνουν τη φόρμα τους, προκαλούν προβλήματα και πρέπει να πάρεις καινούργια. Τα μαξιλάρια, τα οποία ήταν τα πιο αναπαυτικά, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη ήταν τα latex.

Έχεις αϋπνίες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από γνωστή εταιρεία κινητών τηλεφώνων, έδειξε πως οι Έλληνες κοιμούνται μαζί με το smartphone τους. Λάθος. Μέγα λάθος. Το μπλε φως που βγάζουν οι οθόνες των υπέροχων αυτών συσκευών μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στον κύκλο REM. Αν λοιπόν πάσχεις από αϋπνίες, άσε το κινητό, το τάμπλετ και τον υπολογιστή και πιάσε κάποιο βιβλίο, απόφυγε ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη και προσπάθησε να γυμνάζεσαι πρωί ή απόγευμα (και όχι βράδυ).

Ξυπνάς μέσα στον ύπνο σου

Προσπάθησε να αποφεύγεις να πίνεις αλκοόλ πριν πέσεις για ύπνο, γιατί μπορεί να μειώσει το χρόνο που περνάς σε βαθύ REM ύπνο και προσπάθησε να κοιμηθείς σε μία σωστή θερμοκρασία. Το σώμα σου χρειάζεται να να μην ζεσταίνεται όταν κοιμάσαι, προκειμένου να ξεκουραστείς όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται.

Δεν μπορείς να ξυπνήσεις

Οι επιστήμονες αυτό το ονομάζουν “social jet lag“. Και αυτό που προτείνουν είναι να βάζεις το ξυπνητήρι την ίδια ώρα κάθε μέρα για μία εβδομάδα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Ροχαλίζεις

Ξεκίνα για αρχή να αποφεύγεις να κοιμάσαι μπρούμυτα. Καλύτερα να κοιμάσαι στα πλάγια ή να βάζεις το κεφάλι σου μερικά εκατοστά πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα (τι θα έλεγες δηλαδή για δύο μαξιλάρια;). Επίσης, μπορείς να καθαρίσεις τις ρινικές σου κοιλότητες με αλατόνερο πριν πέσεις για ύπνο και σίγουρα να αποφεύγεις το αλκοόλ.

Κράμπες

Αν σε πιάνουν κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπάθησε να κάνεις μασάζ στην περιοχή, να ζεστάνεις τον μυ και να κάνεις stretch προκειμένου να ανακουφιστείς από τον πόνο.

Είσαι στη φάση της εμμηνόπαυσης και ιδρώνεις

Χάρη στις κυμαινόμενες ορμόνες, ειδικά τα μειωμένα οιστρογόνα και προγεστερόνη, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μία περίοδος όπου παρουσιάζονται διάφορα συμπτώματα, μεταξύ άλλων και των εξάψεων, που οδηγούν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

Η εμμηνόπαυση είναι μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση που δεν απαιτεί θεραπεία (εκτός αν ξεκινά πολύ νωρίς), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν τα συμπτώματα παρεμποδίζουν τη ζωή σου.  Συζήτα με το γιατρό σου τι μπορείς να κάνεις για τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Ίσως η αντικατάσταση ορμονών να είναι μία επιλογή. Διαφορετικά είδη ορμονικής θεραπείας μπορούν να στοχεύσουν σε διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οπότε πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου.