Είναι πλέον γνωστό πως οι τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση κάνουν πάρα πολύ καλό στην υγεία, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να βοηθούν στο να ενισχύσουμε το μικροβιοκτόνο του εντέρου μας. Αυτού του τύπου οι τροφές διατηρούνται χρησιμοποιώντας μια παλιά διαδικασία, που όχι μόνο ενισχύει τη διάρκεια ζωής τους και τη θρεπτική τους αξία, αλλά μπορεί να δώσει στο σώμα σας μια δόση υγιεινών προβιοτικών, που είναι ζωτικοί μικροοργανισμοί ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη.

Για να φτιάξεις τις δικές σου τροφές με φυσική ζύμωση και να μην αγοράσεις από το σούπερ μάρκετ, που μπορεί να έχουν ξύδι και να μην έχουν ζυμωθεί με φυσική διαδικασία  (άρα σημαίνει ότι δεν περιέχουν προβιοτικά), καλό είναι να ακολουθήσεις μερικούς γενικούς κανόνες.

Οι γενικοί κανόνες

Καθάρισε τα πάντα – τα χέρια σου, τα μαχαίρια, τα λαχανικά κτλ. Απολύμανε το γυάλινο βάζο πριν ξεκινήσεις – μπορείς να το κάνεις αυτό είτε βάζοντας το σε βραστό νερό ή βάζοντάς τα σε καυτό φούρνο για 15 λεπτά

Η ζύμωση συνήθως παίρνει 10 μέρες – όσο περισσότερο αφήσεις τα λαχανικά, τόσο πιο sour γεύση θα έχεις. Μόλις η γεύση είναι αυτή που θες μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο.

Για να φτιάξεις sauerkraut και kimchi χρειάζεται η μέθοδος του ξηρού αλατίσματος (πάστωμα), δηλαδή παστώνουμε με αλάτι τα λαχανικά για να μαλακώσουν πριν τα αφήσουμε να ζυμωθούν.

Τα ζυμωμένα λαχανικά αρέσκονται στο δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον. Η υπερβολική θερμότητα επιταχύνει τη διαδικασία ζύμωσης, ενώ ένα υπερβολικά κρύο περιβάλλον επιβραδύνει τη λειτουργία της.

Αν σχηματιστεί αφρός στα λαχανικά, ξέπλυνέ τα με βραστό νερό και τοποθέτησέ τα πάλι στο βάζο, βυθισμένα σε άλμη, για να συνεχίσεις τη ζύμωση.