Μέσα στο 2018 ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έκανα στον εαυτό μου ήταν να ξεκινήσω ψυχολόγο. Η προσπάθεια είχε ξαναγίνει και στο παρελθόν, αλλά αυτή την φορά πέτυχε. Πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα και αλήθεια χαίρομαι τόσο που άνετα θα μπορούσα να συνθέσω τραγούδι με στίχο “όλα τα λεφτά μωρό μου, όλα τα λεφτά, αυτή η συνεδρία μου έχει πάρει τα μυαλά”. Εν ολίγοις, μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Το να πηγαίνεις σε ψυχολόγο δεν είναι στίγμα. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο εαυτό σου, γιατί σε μαθαίνεις καλύτερα και ξεκινάς να καλλιεργείς αυτή την πολυπόθητη εσωτερικότητα.

Ήταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενή μου επίσκεψης, όταν πήρα για το σπίτι τροφή για σκέψη, ακούγοντας τον ψυχολόγο να μου λέει πως οι περισσότεροι έχουμε μάθει στην αντίδραση και όχι στη δράση. Έφυγα από το γραφείο του αναρωτώμενη γιατί να μας συμβαίνει αυτό και πώς τελικά γίνεται η μετάβαση. Την απάντηση για το πρώτο μέρος της ερώτησής μου την βρήκα σχετικά γρήγορα. “Γιατί είναι πιο εύκολο και πιο βολικό”. Για το δεύτερο μέρος έκανα μερικές σκέψεις και έθεσα μία ακόμα ερώτηση. “Γιατί κάποιοι καταφέρνουν να βάλουν στόχους και να τους πετύχουν και άλλοι όχι;”. Μα γιατί θέλει αυτοπειθαρχία. Χρειάζεται να επιβληθείς στον εαυτό σου. Η δράση θέλει τσαγανό, θέλει να μη φοβάσαι, θέλει να μην έχεις πρόβλημα που θα βγεις από την comfort zone σου. Αλλά πρωτίστως, για να βάλεις στόχους και τελικά να δράσεις πρέπει να ξέρεις και ποιος θέλεις να γίνεις.

Κάθε μέρα διαλέγουμε να κάνουμε πράγματα που δεν μας ενδιαφέρουν στην ουσία. Είναι σαν να μας επιβάλλεται η οποιαδήποτε πραγματικότητα και εμείς να σκύβουμε το κεφάλι, παύοντας να ονειρευόμαστε. Ενώ αυτό που χρειάζεται να εξασκήσουμε είναι η αυτοπειθαρχία. Αυτή θα μας κάνει αρχικά να κερδίσουμε τους δικούς μας “δαίμονες” που μας σαμποτάρουν και στην συνέχεια να κερδίσουμε όλους τους άλλους που στέκονται εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και τους στόχους μας.

Και μόλις η αρετή της αυτοπειθαρχίας κατακτηθεί, θα συμβεί κάτι μαγικό: δεν θα είσαι απλά ακόμα ένας άνθρωπος που παίζει μία κιθάρα, αλλά θα είσαι μουσικός. Δεν θα χρειάζεται να βρεις τη θέληση για να πας μπροστά. Θα κάνεις ό,τι κάνεις γιατί αυτός ο άνθρωπος πλέον είσαι.

Το να το ξέρεις αυτό, το να ξέρεις δηλαδή ποιος θέλεις να γίνεις, δεν είναι μονάχα η ταυτότητά σου, είναι το καλύτερο εργαλείο αυτοπειθαρχίας, γιατί δεν βασίζεται σε μία σου ευχή και επιθυμία και όνειρο, αλλά βασίζεται στην πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που εσύ δημιούργησες για τον εαυτό σου.

Οπότε για το 2019 συγκεντρώσου όχι στο τι θέλεις να κάνεις, αλλά στο ποιος θέλεις να είσαι.

Και καλή μας χρονιά.

 

bliss
l.p.