Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, που το μόνο που δεν τρώνε είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, τότε ίσως θα θέλεις να μάθεις τι ακριβώς γίνεται στο σώμα σου κάθε φορά που πηγαίνεις σε ένα εορταστικό κάλεσμα με πλούσιο μπουφέ. Για την ακρίβεια θα εξετάσουμε τι συμβαίνει για τις υπόλοιπες 24 ώρες και πίστεψέ με συμβαίνουν πολλά, αφού σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Αφρικής ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί να γίνει το “καύσιμο” μας για 1,7 μέρα hike στα Ιμαλάια.

Τι συμβαίνει τα 5 πρώτα λεπτά

Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και θα σε βαρέσει μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά μετά την πρώτη σου γουλιά. Το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ, ενώ το 20% εισέρχεται μέσω του στομάχου. Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα τα τριχοειδή αγγεία κάτω από το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να αισθανθείς μία κάποια ζέστη.

Τι συμβαίνει τα επόμενα 20 λεπτά

Η μέση χωρητικότητα ενός στομάχου είναι περίπου στο ένα λίτρο, αλλά το μήνυμα που στέλνεται από το στομάχι μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα στον εγκέφαλο και λέει “εντάξει γέμισα” κάνει 20 λεπτά να φτάσει. Μέχρι τότε εσύ μπορεί να έχεις παραφάει. Επίσης, αν τρως και πίνεις γρήγορα μπορεί να νιώσεις ένα πρήξιμο λόγω του αέρα που βάζεις μέσα σου.

Τι συμβαίνει τα επόμενα 30 λεπτά

Καθώς τρως, οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εξαιτίας αυτού, το πάγκρεας θα αρχίσει να παράγει την ινσουλίνη, η οποία θα μετατρέψει τη γλυκόζη σε μια αποθηκεύσιμη μορφή που ονομάζεται γλυκογόνο. Η προκύπτουσα πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (η γνωστή υπογλυκαιμία) μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Πού να γύρω το κορμί μου είναι η φάση δηλαδή.

Τι συμβαίνει μετά από μία ώρα

Αφού τελειώσεις το φαγητό αρχίζει και ρέει περισσότερο αίμα στο πεπτικό σύστημα. Προκειμένου να χωνέψουμε, η καρδιά και ο μεταβολικός μας ρυθμός ανεβαίνουν και αυτό συνοδεύεται από μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ιδρώτα και μία αίσθηση κόπωσης. Τα λιπαρά τρόφιμα κάνουν την όλη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το αλκοόλ επιβραδύνει την πέψη.

Τι συμβαίνει μετά από δύο ώρες

Ένα βαρύ γεύμα πλούσιο σε πρωτεϊνη και λιπαρά μπορεί να κάτσει στο στομάχι για δύο με τρεις ώρες, προκαλώντας σου φούσκωμα.

Τι συμβαίνει μετά από τρεις ώρες

Χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να απορροφήσει το σώμα ένα ποτήρι κρασί των 250ml. Αλλά μάλλον – σίγουρα δηλαδή – θα έχεις πιει παραπάνω. Έρχεται και η πιατέλα με τα τυριά; Α πάρα πολύ ωραία. Οι υδατάνθρακες που έχουν τα κράκερ σε συνδυασμό με το αμινοξύ τρυπτοφάνη που βρίσκεται στο τυρί, μπορεί να σε κάνει να καταρρεύσεις.

Μετά από έξι ώρες

Χρειάζονται έξι έως οκτώ ώρες για να περάσουν τα τρόφιμα μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου, προτού φτάσουν στο παχύ έντερο. Αν είσαι κρεοφάγος, ο οργανισμός χωνεύει το κρέας σε αμινοξέα, τα οποία απορροφώνται μέσω του λεπτού εντέρου και μέσα στο αίμα.

Μετά από 24 ώρες

Με λίγη τύχη, το hangover, που προκαλείται κυρίως από την αφυδάτωση από τη διουρητική φύση του αλκοόλ, θα έχει φύγει κάπως. Το σώμα μπορεί τελικά να ξεκινήσει να εξαλείφει τα τρόφιμα που δεν έχουν χωνευτεί, έχοντας απορροφήσει νερό και μέταλλα και έχοντας αποθηκεύσει το περιττό λίπος.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @ch_ecco