Πόσες φορές έχεις ενθουσιαστεί και έχεις ψωνίσει πράγματα, έχεις γεμίσει το ψυγείο και τα ντουλάπια και περνάει μια εβδομάδα και μετά συνειδητοποιείς ότι από αυτά που αγόρασες δεν έχεις φτιάξει ούτε τα μισά και πολλά από τα φρέσκα πράγματα έχουν χαλάσει και τα πετάς;

Επειδή σε αυτή την κατάσταση έχεις βρεθεί μεν πολλές φορές τελικά, αλλά κάποτε θα πρέπει και να σταματήσει γιατί κάνεις κακό και στην τσέπη σου, παρακάτω σου έχω μερικές συμβουλές, που με μία δεύτερη ανάγνωση μπορεί να σου θυμίσουν κάποιες συνήθειες από αυτές που είχε υιοθετήσει η μητέρα σου ή ακόμα και η γιαγιά σου στην κουζίνα της.

1. Μια φορά την εβδομάδα (συνήθως την Κυριακή), το φαγητό που θα φτιάχνεις φρόντιζε να αποτελείται από υλικά που σου έχουν μείνει ή από left overs άλλων γευμάτων που έκανες μέσα στην εβδομάδα. Είναι και μία ευκαιρία για να εξασκήσεις τη δημιουργικότητά σου – το να βάζεις άσχετα πράγματα μαζί και να προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι γευστικό. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το κάνεις αν μένεις μόνη σου και δεν έχεις κάποια οικογένεια να γκρινιάζει σε περίπτωση που αποτύχεις.

2. Μία φορά την εβδομάδα επίσης μπορείς να φτιάξεις μία σούπα, που μπορείς να τη βάλεις στη κατάψυξη και να την έχεις για μεσημεριανό κάποιες μέρες την εβδομάδα. Η σούπα είναι εύκολη – μπορείς να βάλεις μέσα ό,τι θέλεις και να κάνεις ένα ωραίο blend.

3. Αν μένεις μόνη σου ή αν συζείς με τον/την σύνροφό σου, τότε μπορείς να φτιάξεις οποιοδήποτε φαγητό και να το βάλεις στην κατάψυξη. Για παράδειγμα μπιφτέκια λαχανικών ή φακής, φαλάφελ ή ακόμα και έναν ολόκληρο μουσακά. Επίσης, πέρα από φαγητά μπορείς να βάζεις στην κατάψυξη κομμένα φρούτα (για να τα κάνεις smoothie), μυρωδικά ή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα).

4. Μάθε τις εναλλακτικές. Αν για παράδειγμα μία συνταγή λέει μερικές σταγόνες από χυμό λεμονιού, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα κόψεις ένα λεμόνι θα το στύψεις λίγο και μετά θα το πετάξεις. Η συνταγή προφανώς θέλει το λεμόνι για την οξύτητα, οπότε τι θα έλεγες αντί αυτού να έβαζες λίγο ξύδι κρασιού; Δοκίμασέ το και δες.

5. Μην αγοράζεις πράγματα στο σούπερ μάρκετ, που δεν θα είχες σκοπό να αγόραζες, μόνο και μόνο επειδή είναι στις προσφορές. Έτσι δημιουργείται το food waste.

6. Όλοι μας έχουμε κάποιες συνταγές που είναι στανταράκια. Ναι μεν πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε και νέα πράγματα, αλλά είναι κάποιες γεύσεις στις οποίες επιστρέφουμε. Σκέψου ποια είναι τα υλικά τα οποία σε προβληματίζουν για το πώς θα τα χρησιμοποιήσεις και σκέψου μία καλή συνταγή που να τα χρησιμοποιείς. Βάλε αυτή τη συνταγή στη λίστα με τα στανταράκια σου.

7. Μπορείς να βάλεις στο ψυγείο σου έναν μαγνήτη-πίνακα και να γράφεις τι έχεις μέσα σε αυτό. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς και από ένα υλικό, το σβήνεις. Πρόκειται μία έξυπνη ιδέα, καθώς πολλά από τα πράγματα που καταλήγουν στα σκουπίδια μας, είναι πράγματα τα οποία δεν τα βλέπουμε και δεν θυμόμαστε ότι τα έχουμε αγοράσει.

8. Όλοι μας έχουμε κάποια υλικά στα ντουλάπια μας, τα οποία κάθονται εκεί και οι μέρες περνούν μέχρι να λήξουν. Αντί λοιπόν να γίνει αυτό και να καταλήξουν στον κάδο, μπορείς να σχεδιάσεις το μενού της εβδομάδας γύρω από αυτά τα υλικά. Κάνε ένα γεύμα την εβδομάδα με ένα τέτοιου τύπου υλικό.