Κάνεις ποδήλατο, σηκώνεις βάρη, ιδρώνεις στο διάδρομο – τι έχουν όλες αυτές οι ασκήσεις κοινό; Έχεις σκεφτεί ποτέ; Όλες μπορούν να γίνουν μία mindfulness πρακτική. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα – από το να κάνεις voguing, να παίζεις μπάσκετ, μέχρι να πηγαίνεις για κολύμπι – μπορεί από απλή μέθοδο, που θα σε κάνει να χάσεις θερμίδες, να βελτιώσεις τις ικανότητές σου και να γίνεις ο μάστερ του είδος, να γίνει το μέσο που θα κάνει το μυαλό σου να ηρεμήσει και θα σε κάνει να νιώσεις ικανός και δυνατός.

Είσαι έτοιμη να σου πω πώς θα τα καταφέρεις αυτά; Με τα παρακάτω βήματα θα καταφέρεις να συγχρονίσεις το μυαλό, το σώμα και το νευρικό σύστημα. Καθώς θα τα κάνεις, θα δυναμώνεις την ικανότητα να χρησιμοποιείς την ενέργειά σου γι αυτό το σκοπό, το να κάνεις δηλαδή τη μαϊμού να σταματήσει μέσα στο κεφάλι σου και να βιώσεις το τώρα.

1. Να είσαι ξεκάθαρη με τους στόχους σου. Καθώς δένεις τα κορδόνια σου ή βάζεις τα γάντια του μποξ, να έχεις έναν σκοπό και συνειδητά να οραματίζεσαι πώς θέλεις να πάει το session σου. Καθώς ανεβαίνεις στο ποδήλατό σου μπορείς αν θες για παράδειγμα να πεις “θα αναπνέω βαθιά και θα νιώσω την αίσθηση του αέρα στα μάγουλά μου και τις ακτίνες του ήλιου στο δέρμα μου και θα απολαύσω το τοπίο”. Καθώς ετοιμάζεσαι να βουτήξεις στην πισίνα πες από μέσα σου “θα δώσω προσοχή στην κάθε μου κίνηση και στον ήχο και την αίσθηση του νερού που με περιβάλλει”. Με λίγα λόγια ζήσε την εμπειρία.

2. Κάνε προθέρμανση (5 λεπτά). Δοκίμασε απλές κινήσεις που γνωρίζεις – jumping jacks, stretching – και συγκεντρώσου στο να συνδυάσεις το ρυθμό της αναπνοής σου με την κίνηση. Με το να κινείσαι ρυθμικά, η δραστηριότητα του εγκεφάλου σου, οι παλμοί και το νευρικό σου σύστημα θα ευθυγραμμιστούν και θα σταθεροποιηθούν.

3. Μπες στο ρυθμό (10 με 15 λεπτά).  Αύξησε την ένταση, αλλά συνέχισε να συντονίζεις την αναπνοή με την κίνηση. Αν έχεις πρόβλημα να το κάνεις αυτό, τότε απλά συγκεντρώσου στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά. Κάποια στιγμή θα βρεις και το ρυθμό σου.

4. Προκάλεσε τον εαυτό σου (10 με 15 λεπτά). Δοκίμασε πιο γρήγορη ταχύτητα, περισσότερες επαναλήψεις ή περισσότερα κιλά, ανάλογα με το τι κάνεις. Παρατήρησε πόσο ενεργοποιημένος και ζωντανός νιώθεις όταν φτάνεις στα όριά σου.

5. Ρίξε ρυθμούς (5 λεπτά). Με σταθερό ρυθμό ρίξε τους ρυθμούς σου μέχρι να μείνεις ακίνητη. Παρατήρησε πώς νιώθει το σώμα σου. Απορρόφησε τις δονήσεις του σώματός σου.

6. Ξεκουράσου (5 λεπτά). Νιώσε το σώμα σου. Προσπάθησε να εκφράσεις πώς νιώθεις. Τι στοίχημα θέλεις ότι από την κορυφή μέχρι τα νύχια θα αισθάνεσαι ζωντανή;

Κεντρική Φωτογραφία: @biancavenerayan