Ο χειμώνας είναι μία δύσκολη εποχή. Προκειμένου να νιώσουμε αυτή τη ζεστασιά αναζητάμε φαγητά που ναι μεν είναι comfort όσο αφορά στο συναίσθημα, αλλά δεν είναι και τόσο καλά για την υγεία. Παρόλα αυτά υπάρχει σωτηρία. Μπορείς και να απολαύσεις ένα υπέροχο φαγητό που θα φέρει τη ζέστη στην καρδιά σου και θα σε κρατήσει όμως και δυνατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα μανιτάρια.

Ω ναι, αυτό το γεμάτο γεύση λαχανικό, που δεν είναι καθόλου βαρετό.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, γεγονός που τα κάνει μία πολύ καλή επιλογή για τις χειμερινές μαγειρικές μας. Μπορείς να κάνεις θαυμάσιες συνταγές με αυτά, είναι fat-free, χαμηλά σε νάτριο, χαμηλά σε θερμίδες και χωρίς χοληστερίνη. Είναι επίσης γνωστό πως σε προστατεύουν από τις συνέπειες της γήρανσης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μα τι άλλο να σου πω; Είναι πλούσια πηγή σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τη γνωστική λειτουργία, μειώνοντας τα προβλήματα του θυρεοειδούς και ενισχύοντας τη γονιμότητα. Γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, κάλλιο και σίδηρο, είναι το τέλειο υποκατάστατο κρέατος.

Ποικιλίες όπως τα oyster και τα shiitake είναι γεμάτες με β-γλουτένη, μια μορφή διαλυτής φυτικής ίνας που συνδέεται με τη βελτίωση της χοληστερόλης και την ενίσχυση της καρδιακής υγείας.

Οπότε για να είσαι υγιής μέσα στο καταχείμωνο φτιάχνε διάφορα φαγητά με μανιτάρια, τρώγε τα λαχανικά σου και ακολούθησε και αυτές τις οδηγίες πρόληψης που είχα δώσει λίγες μέρες πριν.

A και για να μην το ξεχάσω, μία καταπληκτική συνταγή για burger μανιταριών μπορείς να βρεις εδώ.