Πόσες φορές έχεις ακούσει κάποιον να λέει “μου αρέσουν τα όσπρια, αλλά δεν μπορώ να τρώω συχνά, γιατί με πρήζουν”. Εγώ προσωπικά το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές. Τόσες, που σκέφτηκα πως δεν γίνεται, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο κόλπο ώστε να μειώνει κάπως αυτό το αίσθημα του φουσκώματος. Έψαξα, λοιπόν και βρήκα.

Αρχικά τι είναι αυτό που πολλές φορές φέρνει πολλούς από εμάς σε άβολες καταστάσεις; Είναι οι ολιγοσακχαρίτες, χημικές ενώσεις, δηλαδή, που προέρχονται από την ένωση δύο, τριών, τεσσάρων κ.ο.κ. μορίων μονοσακχαριτών. Το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει αυτά τα σάκχαρα, κι έτσι περνούν ανέγγιχτα από το πεπτικό μας σύστημα μέχρι να τα “καταβροχθίσουν” τα βακτηρίδια στο κάτω έντερο και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας παράγονται αέρια.  Το πόσα αέρια παράγονται είναι διαφορετικά μεταξύ των ανθρώπων, και έχουν να κάνουν με τα βακτηρίδια στο έντερό τους. Επίσης, ορισμένες ποικιλίες φασολιών φαίνεται να παράγουν περισσότερα αέρια από άλλες, όπως τα φασόλια νέιβι και τα Great Nothern, ακόμα κι αν δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ολιγοσακχαριτών. Αυτό βέβαια σημαίνει πως στη δημιουργία αερίων συμβάλλουν και άλλες χημικές ενώσεις.

Τι βοηθά

Αυτό που θα σε βοηθήσει αρκετά στο να μην έχεις φούσκωμα και αέρια, όταν τρως όσπρια είναι το καλό τους ξέπλυμα. Ευτυχώς, οι ολιγοσακχαρίτες είναι υδατοδιαλυτοί, οπότε το ξέπλυμα των οσπρίων, αρκετές φορές σε φρέσκο νερό βοηθά πολύ.

Κάτι ακόμα που βοηθά είναι η μέθοδος “γρήγορο μούλιασμα“. Ξεπλένουμε αρκετές φορές τα φασόλια και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με νερό. Για την ακρίβεια για κάθε κούπα φασολιών, βάζουμε 4 κούπες νερό. Αφήνουμε το νερό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 2 με 10 λεπτά. Κλείνουμε τελείως τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Με αυτό τον τρόπο τα διάφορα ενζυμικά προϊόντα διασπούν τους ολιγοσακχαρίτες και μειώνουν τα αέρια.

Περιμένω να δοκιμάσεις αυτά τα tips και να μου πεις αν είχαν αποτέλεσμα.