Αν είσαι plantmom ή plantdad και παρατηρείς τα φυτά σου σαν να ήταν παιδιά – από τη ρίζα τους μέχρι το κάθε νέο φύλλο τους, τότε θα έχεις πολλές περισσότερες απορίες από έναν απλό άνθρωπο, που του έφεραν μία γλάστρα στο σπίτι για δώρο και απλά την έχει σε μία γωνιά και κάθεται. Αν κρίνω από τον εαυτό μου, έχω κατά καιρούς διάφορες ερωτήσεις να κάνω στους ανθρώπους που εμπιστεύομαι για τα φυτά μου. Για αρχή, αυτές οι τρεις είναι ίσως οι πιο συνηθισμένες που μάλλον τις έχεις κάνει και εσύ.

Μα τι είναι αυτή η μυρωδιά;

Αν από εκεί που βρίσκεται το φυτό σου αναδύεται μία περίεργη μυρωδιά, τότε τρία πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: 1. πρέπει να βάλει καινούργιο χώμα. 2. μπορεί να έχει χυθεί κάποιο άλλο υγρό μέσα και όχι νερό. 3. οι ρίζες του φυτού είναι σάπιες.
Αν το χώμα είναι χαμηλής ποιότητας ή έχεις το φυτό σου για τουλάχιστον 12 μήνες είναι μάλλον καιρός να αλλάξεις χώμα. Το σάπισμα της ρίζας μπορεί επίσης να δημιουργήσει άσχημες οσμές. Αυτό που προκαλεί το σάπισμα είναι το υπερβολικό πότισμα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις το σάπιο μέρος, εάν δεν είναι ορατό τότε πρέπει να βγάλεις από τη γλάστρα το φυτό και να ψάξει για μαύρες ρίζες (σημάδι σήψης). Εάν το σάπισμα είναι ήπιο, απλώς κόψε τις ξεριζωμένες ρίζες και επανατοποθέτησε το φυτό Τα φυτά με ριζική σήψη είναι πιο δύσκολο να ανακτηθούν.

Τι είναι αυτή η λευκή κρούστα πάνω στο χώμα;

Εάν παρατηρήσεις μια λευκή κρούστα, που σχηματίζεται μέσα στη γλάστρα, αυτό είναι μία συνηθισμένη συγκέντρωση ορυκτών, που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, ένα σημάδι υπερβολικής γονιμοποίησης ή μούχλα (αυτό σημαίνει ότι το χώμα είναι υγιές). Η λευκή κρούστα είναι γενικά αβλαβής, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να την ξεφορτωθείς, αλλά αν θέλεις, μπορείς να αραιώσεις λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι σε νερό (σε αναλογία 1 προς 5), ώστε να διαλυθούν αποτελεσματικά τα φυσικά άλατα.

Γιατί μέσα στη γλάστρα μου φύτρωσαν μανιτάρια

Όπως και με τη λευκή κρούστα, έτσι και τα μανιτάρια είναι άφοβα και άκακα. Αν δεις μέσα στη γλάστρα σου να φυτρώνουν μανιτάρια σημαίνει πως έχει ένα υγιές χώμα. Τα μανιτάρια είναι γνωστά για τις ωφέλιμες σχέσεις τους με τα φυτά και στην άγρια φύση μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Σου συνιστώ να τα αφήσεις όπως είναι μέσα στο χώμα.  Εάν τα μανιτάρια είναι άσχημα, τότε καλύτερα να αλλάξεις το χώμα. Αυτό είναι η μόνη αποτελεσματική κίνηση που μπορείς να κάνεις, καθώς μπορεί να υπάρχει υπολειμματικό μυκήλιο διασκορπισμένο χωρίς να φαίνεται σε όλο το έδαφος και μπορεί να ξαναγεννηθούν νέα μανιτάρια. Για να αποφύγεις τη μελλοντική ανάπτυξη των μανιταριών, διατήρησε το νέο χώμα όχι υγρό.
Κεντρική Φωτογραφία: @reserve_home