Πριν κάποιο καιρό είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα σεμινάριο διατροφής, που έκανε η Σοφία Κανέλλου και από τα πρώτα κιόλας λεπτά κατάλαβα γιατί το όνομά της φιγουράρει πρώτο πρώτο σε σχόλια κάτω από ερωτήσεις του τύπου “έχετε κάποιον διατροφολόγο που να ασχολείται με τη vegan διατροφή να μου συστήσετε;”. Η Σοφία είναι κορυφαία στο είδος της, όχι μόνο γιατί έχει σπουδάσει το αντικείμενο της χορτοφαγικής διατροφής, αλλά και γιατί η ίδια είναι vegan.

Αυτή είναι η ιστορία της και οι συμβουλές της.

Τελείωσα στην όμορφη Θεσσαλονίκη το ΤΕΙ διατροφής και διαιτολογίας το 2011 και έκανα την πρακτική μου στη Βενετία σε μια από τις πιο καταξιωμένες διαιτολόγους, τη Michela Trevisan, με εξειδίκευση στη βοτανοθεραπεία και τη χορτοφαγική διατροφή. Σε εκείνη οφείλω την μέχρι τώρα πορεία μου και της είμαι ευγνώμων για τα όσα με δίδαξε στα 2 χρόνια, που συνεργαστήκαμε στην πρακτική μου, αλλά και μέχρι τώρα.

Στην Ιταλία πέρασα από αρκετές εργασιακές εμπειρίες μεταξύ άλλων δεν θα ξεχάσω το κέντρο αποτοξίνωσης που οι θεραπευόμενοι εκεί, μαθαίνοντας να ζυμώνουν, να φτιάχνουν γλυκά χωρίς ζάχαρη, να ακούν το σώμα τους γινόντουσαν μέρα με τη μέρα άλλοι άνθρωποι!

Το 2013 γοητεύτηκα από ένα μεταπτυχιακό στη χορτοφαγική διατροφή στην Ιατρική από όπου και αποφοίτησα με άριστα κάνοντας εργασίες πάνω στην βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και η διατριβή μου αφορούσε τα προϊόντα ζύμωσης και τη βιταμίνη Β12, που φυσικά είναι ακόμα και σήμερα το αγαπημένο μου θέμα.

Το 2014 επέστρεψα στην Ελλάδα και αποφάσισα να μεταλαμπαδεύσω όλη αυτή τη συμπυκνωμένη πληροφορία σχετικά με την αγάπη για την υγεία, ιδρύοντας το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής. Εκεί βγάζω όλο μου το ταλέντο. Διασκεδάζω πραγματικά κάνοντας εργαστήρια και σεμινάρια με άξονα τη χορτοφαγική διατροφή. Οι συνεργασίες έρχονται πολλές και κάθε φορά κάνουν το εργαστήριό μου να «βράζει» από καινοτόμες ιδέες, αξιαγάπητους ανθρώπους και επιστήμονες, αλλά και παραγωγούς που με τα προϊόντα τους κερδίζουν εμένα και όσους με περιβάλλουν. Βέβαια, στην καθημερινότητά μου έρχομαι εξατομικευμένα σε επαφή με ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά μου να μοιάζει υπέροχη. Περιστατικά κάθε λογής, άλλα δύσκολα, άλλα λιγότερα δύσκολα, μα πάντα τόσο ξεχωριστά, όπως και η προσέγγιση που απαιτούν.
Παράλληλα λοιπόν με όλα αυτά, γράφω άρθρα, στη σελίδα μου λιγότερο και περισσότερο σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργάζομαι με σεφ, σχολεία, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, διδάσκω, δίνω διαλέξεις, και φυσικά μαγειρεύω και προσπαθώ να ζω χωρίς βία.

Χορτοφάγος έγινα στα φοιτητικά μου χρόνια, μέχρι τώρα με αρκετά διαλείμματα σε vegan, κυρίως σαν νηστείες και λιγότερο για ηθικούς λόγους τα πρώτα χρόνια. Γνωρίζοντας όμως περισσότερα κίνητρα και λόγους, ηθικούς, περιβαλλοντικούς και πλέον λιγότερο για λόγους υγείας μπορώ να πω ότι δεν καταναλώνω κανένα ζωικό παράγωγο που να έχω γνώση. Δηλαδή, συνειδητά επιλέγω να μην τα καταναλώνω.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς έκοψα όλα τα ζωικά γιατί μέχρι και τώρα ανακαλύπτω συνεχώς συνήθειες/ πράξεις που είναι μη vegan, και τις αλλάζω. Για παράδειγμα, τον περασμένο χειμώνα αγόρασα παπούτσια (που δεν το συνηθίζω μιας και υποστηρίζω την επανάχρηση) φυσικά όχι δερμάτινα, συνθετικά, αλλά ανακάλυψα με λύπη ότι η εταιρία χρησιμοποιεί ζωικά παράγωγα στις κόλλες! Δεν θα ξαναπάρω, και θα σκεφτώ την επόμενη φορά. 

Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν είναι vegan μόνο αυτός που δεν τρώει γάλα, αυγά, μέλι. Vegan σε κάνει και το ενδιαφέρον να ενημερώνεσαι συνεχώς για το πόσο cruelty free ζωή κάνεις. 

Το να είναι κανείς vegan στην Ελλάδα, πριν 4-5 χρόνια ίσως να φαινόταν δύσκολο. Πλέον, υπάρχει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο. Όσο για το πόσο εύκολο είναι να είσαι vegan διατροφολόγος… τι να πω, δεν έχω συναντήσει κάποιο εμπόδιο, ειδικά από την επιστημονική κοινότητα, που λαμβάνω σεβασμό από συναδέλφους και συμμετέχω ενεργά σε συνέδρια δίνοντας διαλέξεις.

Οι τρεις συμβουλές που θα έδινα σε έναν αρχάριο vegan: 1. Βεγκανοποίησε τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που μαγειρεύεις πιο συχνά, για να σου είναι πιο εύκολη η μετάβαση. 2. Απέφυγε συσκευασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, για να αντέξει η τσέπη σου. 3. Διάβασε για τη vegan διατροφή, γνώρισε vegans, δοκίμασε τις συνταγές τους

Σύμφωνα με παγκόσμιους φορείς, μια ΣΩΣΤΑ σχεδιασμένη φυτική διατροφή, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της βρεφικής, παιδικής, εφηβικής ηλικίας, για εγκυμονούσες, θηλάζουσες, και ενήλικες υγιείς αλλά και ασθενείς.

Το πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος vegan εξαρτάται από το άτομο. Για παράδειγμα, αν κάποιος καταναλώνει κάθε μέρα κρέας, καλό θα ήταν να το μειώσει για αρχή και να πάρει το χρόνο του. Αν κάποιος πάλι νιώθει έτοιμος και ήδη έχει κόψει το κρέας (δηλαδή όλα τα ζώα) μπορεί να ξεκινήσει να αντικαθιστά το αυγό, που είναι εύκολο στις συνταγές του, και έπειτα τα γαλακτοκομικά (όχι ότι αυτά δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν, αλλά στην Ελλάδα τα βρίσκουμε δυστυχώς παντού).

Το πιο συχνό λάθος που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος vegan; Μακαρόνια άσπρα με σάλτσα ντομάτα. Παχαίνουν. Και έχουν έλλειψη σιδήρου, και φέρνουν αδυναμία, και αποτελούν κακό παράδειγμα. Αλλά κι εμείς οι φουκαριάρηδες διαιτολόγοι, ζητιάνοι να γίνουμε; Τρώτε τρώτε

O μεγαλύτερος μύθος για τη Vegan διατροφή; “Και από πού θα πάρω πρωτεΐνη;” Γελάω πια.

Καλοί συνδυασμοί και φυσικά εξατομικευμένη κατεύθυνση είναι ο τρόπος για να μην παχύνει ένας αρχάριος vegan. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του διατροφικές απαιτήσεις. Δεν συμφωνώ με τα ζυγίσματα και τους ψυχαναγκασμούς ενός προγράμματος, άλλωστε η διατροφή είναι και τέχνη, δημιουργία. Αλλά μέσες άκρες κάποιος πρέπει να έχει ένα σκελετό στον οποίο θα βασίσει τη διατροφή του, κι από κει θα βγάλει άπειρους συνδυασμούς που να μην παχαίνουν.

Όσο αφορά στη σόγια, ακόμα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μεταλλαγμένοι σπόροι. Είναι μια εύκολη λύση, μπορείς όμως να επιλέξεις από το πλήθος οσπρίων που έχουμε στην Ελλάδα, έτσι φροντίζεις και την ποικιλία που είναι απαραίτητη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Φυσικά απόφυγε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμο κιμά ή κεμπάπ.

Αν ζεις στην πόλη σίγουρα θα χρειαστείς μερικά συμπληρώματα διατροφής. Κυρίως Β12 και το χειμώνα D. Είναι βέβαια σίγουρο ότι χρειάζεται κι αυτό εξατομίκευση, δεν μπορούμε να παίρνουμε όλοι μαζικά τα ίδια συμπληρώματα, γι’ αυτό και πολλές φορές όταν με ρωτούν από το τηλέφωνο «είμαι βιγκαν, τι συμπλήρωμα να πάρω;», τους απαντώ αν έχουν αρκετό χρόνο ομιλίας για δυο ωρίτσες λήψη ιστορικού, όσο δηλαδή διαρκεί κάθε πρώτη επίσκεψη.