Έχω τρέξει μερικές φορές στη ζωή μου ημιμαραθώνιο – και μάλιστα η δεύτερη φορά που έτρεξα σε αγώνα ήταν σε ημιμαραθώνιο – αλλά μαραθώνιο δεν έχω κάνει ποτέ και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω και αν θα κάνω. Ωστόσο, οι συμβουλές πάνω κάτω είναι ίδιες όταν μιλάμε για αγώνα αποστάσεων και αντοχής. Οπότε αν αυτή την Κυριακή ετοιμάζεσαι να τρέξεις τα πρώτα σου 42.195 χλμ, τότε τα παρακάτω tips είναι για σένα.

Μην αγχώνεσαι. Βλέπεις το παράθυρο; Πέτα από εκεί τις προσδοκίες να κάνεις χρόνο. Μία φορά τρέχεις μαραθώνιο για πρώτη φορά. Στόχος σου είναι τα τα καταφέρεις και να τερματίσεις και όχι να κάνεις όσο το δυνατό πιο λίγη ώρα γίνεται. Στο μέλλον θα σου δοθούν άπειρες ευκαιρίες να καταρρίψεις τα ρεκόρ σου.

Και αν είσαι ελαφρώς νευρική δεν πειράζει. Είναι τελείως φυσιολογικό την ημέρα του αγώνα να νιώθεις λες και θα παίξεις σε παράσταση στην Επίδαυρο. Λίγη τσίτα δεν είναι και άσχημη. Λίγη όμως. Να είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις, όπως κατάφερες να βγάλεις και τις σκληρές προπονήσεις. Όσο πιο πολύ οπτικοποιείς αυτό που θέλεις, τόσο πιο κοντά σε αυτό που θέλεις είσαι.

Να είσαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου. Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε όταν έρθουν τα δύσκολα. Εκεί όμως χαμογέλα. Νιώσε πως στο επόμενο χιλιόμετρο σε περιμένει ο Benedict Cumberbatch. Έτσι μπράβο.  Σε θέλω flawless. θα τα καταφέρεις.

Συγκρατήσου. Το μυστικό είναι να ξεκινήσεις σιγά σιγά και να υπάρχει μία σταδιακή κορύφωση. Μην παρασύρεσαι από τους διπλανούς σου που μπορεί να πηγαίνουν με έναν πιο γρήγορο ρυθμό. Εσύ συγκεντρώσου στον δικό σου. Καλύτερα να τελειώσεις τον αγώνα δυνατή, γιατί στην εκκίνηση εσύ πήγες με το πάσο σου, παρά να μισήσεις τα τελευταία 10 χιλιόμετρα, γιατί τα είχες δώσει όλα πριν και τώρα δεν έχεις ούτε σάλιο.

Μην ξεχνάς να γεμίζεις ενέργεια. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σου ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για σένα για να γεμίσεις ενέργεια. Μην περιμένεις μέχρι να διψάσεις ή να φύγει και η τελευταία σταγόνα από πάνω σου. Να πίνεις τα υγρά που σου δίνονται στα first aid stations και να αλλάζεις ανά station νερό με gatorade. Και ας περπατήσεις για να τα πάρεις. Δεν χρειάζεται να τρέχεις και έτσι να τα χύνεις πάνω σου.

Γνωστό, αλλά θα το ξαναπώ. Δεν τρέχουμε με καινούρια παπούτσια. Τρέξε με αυτά που έχει συνηθίσει το πόδι σου. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα.

Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνεις πριν την ημέρα του αγώνα είναι να ξεκουραστείς. Άφησε το σώμα σου να ανακτήσεις δυνάμεις.

Βρες τι είναι αυτό που σε παρακινεί να συνεχίσεις και σε εμπνέει. Μπορεί να είναι μουσική, μπορεί να είναι ένα πρόσωπο. Ζήτα από την οικογένεια και τους φίλους σου να είναι σε κάποιο σημείο του αγώνα και να σε στηρίξουν.

Θυμήσου πάντα να τρέχεις λες και κάποιος σε φωτογραφίζει. Χαρούμενη.