Είμαι από τους ανθρώπους που τρελαίνονται να διαβάζουν έρευνες και να τις μοιράζονται με το κοινό. Έτσι, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία και μαθαίνω μία νέα πληροφορία, ανυπομονώ να την γράψω. Αυτή τη φορά με αφορμή τη συμμετοχή μου σε event της Philips για την παρουσίαση των νέων λαμπτήρων LED Philips EyeComfort (εξαιρετικοί λαμπτήρες, που παράγουν  LED φωτισμό χωρίς ορατό τρεμόπαιγμα – άρα τα μάτια μας δεν κουράζονται) έμαθα πως, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, οι άνθρωποι δεν φροντίζουμε αρκετά τα μάτια μας. 

Συγκεκριμένα, πάνω από το μισό πληθυσμό (57%) δεν ελέγχει τακτικά τα μάτια του. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι μέσοι ενήλικες περνούν πάνω από 6 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη και πάνω από τους μισούς (56%) να αντιμετωπίζουν παρενέργειες, όπως η κόπωση και το κοκκίνισμα ματιών. Αυτό έρχεται σε μια εποχή, όπου η μυωπία χτυπάει πρωτοφανή ρεκόρ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προβλέπει ότι μέχρι το 2050 ένας στους δύο θα αναπτύξει μυωπία.

Μερικές συμβουλές για μάτια γεμάτα υγεία

1. Μειώνουμε το χρόνο που περνάμε μπροστά από μία οθόνη (υπολογιστή, κινητού ή τηλεόρασης),  καθώς μπορεί να προκαλέσουν ξηρασία και εξασθένιση της όρασης. Αν δεν μπορείς να μειώσεις το χρόνο χρησιμοποίησε σταγόνες ματιών. Ρίχνε κάθε 20 λεπτά και κλείνε τα μάτια σου για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να χαλαρώσουν.

2. Όταν έχει ήλιο ή αντηλιά, φόρα γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία. Να έχεις πάντα ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου στην τσάντα σου.

3. Απόφυγε το κάπνισμα, καθώς είναι τοξικό για τα μάτια.

4. Ακολούθησε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη από φρέσκα λαχανικά και φρούτα, “καλά” λίπη και προϊόντα ολικής αλέσεως.

5. Να αθλείσαι τακτικά για να βοηθήσεις στη διατήρηση ενός υγιούς ΔΜΣ, ο οποίος βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

6. Κάνε τακτικές εξετάσεις με έναν οφθμαλμίατρο.

7. Κοιμήσου 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

8. Μην αγγίζεις/τρίβεις τα μάτια σου αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου.

9. Βάλε στο σπίτι σου ένα φως καλής ποιότητας, που μιμούνται το φυσικό φως, έτσι ώστε τα μάτια σας να αισθάνονται άνετα

10. Κάνε eye yoga!

Πώς να κάνεις eye yoga

Είναι πάρα πολύ απλό και χρειάζεται να διαθέσεις μόλις 10 με 15 λεπτά από το χρόνο σου. Δες το παρακάτω video για τις ασκήσεις: