Ένα από τα πρώτα πράγματα, που έμαθα όταν αποφάσισα να γίνω αυστηρά χορτοφάγος, ήταν ότι το κρασί δεν είναι vegan. Και ομολογώ πως μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Την ίδια έκπληξη αισθάνονται και σε όσους το λέω. “Μα πώς είναι δυνατόν το κρασί να μην είναι vegan; Αφού φτιάχνεται από σταφύλια”. Εύλογη ερώτηση, θα έλεγε κανείς.

Στο παρελθόν είχα γράψει γι αυτό το θέμα, όμως όταν οι άνθρωποι του Cellier (του οποίου η ιστορία στην ελληνική αγορά μετρά τα 80 χρόνια, έχει το δικό του Cellier Wine Club  – το πρώτο club κρασιού στην Ελλάδα – και στα τέσσερα καταστήματα της επωνυμίας αλλά και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα μπορείς να βρει περισσότερες από 1.000 ετικέτες, ελληνικών και ξένων κρασιών και επιλεγμένα αποστάγματα από όλο τον κόσμο) μου είπαν πως στην 13η Έκθεση Κρασιού θέλουν να δώσουν έμφαση στα vegan κρασιά και να κάνουν workshop, ενθουσιάστηκα σα μικρό παιδί.

Ποια κρασιά δεν είναι vegan

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι πως κατά τη διαδικασία της διαύγασης (είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται τα σωματίδια που κάνουν το κρασί να φαίνεται θολό) χρησιμοποιούνται προϊόντα ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, μέχρι το 1987 όπου και καταργήθηκε στην Ευρώπη, για τη διαύγαση χρησιμοποιούταν αίμα βοοειδών. Πλέον τα πιο συχνά διαυγαστικά μέσα είναι το ασπράδι αυγού, η αλβουμίνη, η ζελατίνη (προέρχεται από δέρμα και οστά ζώων), ιχθυόκολλα (προέρχεται από τη νηκτική κύστη ψαριών), καζεϊνη (προέρχεται από το γάλα), τανίνη σε συνδυασμό με ζελατίνη, silica sol (ενεργό διοξείδιο του πυριτίου, που χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με ζελατίνη).

Επίσης, όσο αφορά στην αμπελοκαλλιέργεια: σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ζώα για τις εργασίες του αμπελώνα (πολύ σπάνια – ευτυχώς – πλέον), τα παραγόμενα κρασιά δεν μπορούν να θεωρηθούν vegan. Vegan επίσης δεν μπορούν να θεωρηθούν και τα κρασιά, όπου στη βιοδυναμική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων κέρατα από αγελάδες, αλλά και κύστες από ελάφια για διάφορες εργασίες του αμπελώνα.

Πότε ένα κρασί θεωρείται Vegan

Ένα κρασί είναι vegan όταν για την παραγωγή του (από την αμπελοκαλλιέργεια μέχρι τη διαύγαση) δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα ζωικό προϊόν ή δεν έχει γίνει καμία εργασία με τη χρήση των ζώων.

Η διαύγαση στα vegan κρασιά γίνεται συνήθως με μπετονίτη (ένα είδος πυλού) ή PVPP (πλαστική ουσία) ή φυτική ζελατίνη.

Έχει καμία διαφορά στη γεύση;

Ο Βασίλης Κόγκος, Cellier Wine & Spirits Consultant, είπε χαρακτηριστικά πως εκείνος δεν βρίσκει καμία διαφορά ανάμεσα στα vegan και μη vegan κρασιά. Και η αλήθεια είναι πως εμπιστεύομαι 100% την άποψή του.

6 Vegan κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις και θα τα βρεις όλα στα Cellier

Miguel Torres – Estelado Rose Brut 

 

Hugel & Fils – Riesling Classic 2015

 

E. Guigal – Cotes Du Rhone Blanc 2016

 

Gerard Bertrand – Prima Nature Syrah 2017

 

Marques De Caceres – Rioja Reserva 2012

 

Chateau Musar 2010