Σε όσα χρόνια είμαι δασκάλα έχω βρεθεί ανάμεσα σε μαθητές που απλά ήθελαν να γυμνάσουν το σώμα τους, σε άλλους που ήθελαν να γυμνάσουν το σώμα και να ηρεμήσουν το νου τους και σε άλλους, που μόλις τελείωνε η πρακτική μας, έχουν να σου κάνουν ερωτήσεις γιατί θέλουν πέρα από τα οφέλη της, τα οποία τα βιώνουν, να ξέρουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία της yoga. Αν είσαι ένας από αυτούς τότε τις παρακάτω πληροφορίες θα τις βρεις πολύ πολύ ενδιαφέρουσες:

1. Η Yoga σήμερα είναι μία mainstream fitness δραστηριότητα. Στην Αμερική 1 στους 5 ενήλικες κάνουν πρακτική αυτού του αρχαίου συστήματος. Προς έκπληξή σου: Η yoga που κάνεις σήμερα δεν είναι τόσο παλιά.

2. Αυτό που οι περισσότεροι ξέρουν ως yoga, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ινδία, όταν οι ηγέτες του κινήματος που ήταν ενάντια στην αποικιοκρατία ήθελαν να ενισχύσουν το εθνικό φρόνημα.

3. Κάποιοι από αυτούς τους άντρες είδαν την yoga, που ως τότε ήταν γνωστή περισσότερο σαν ένα φιλοσοφικό σύστημα, ως ένα γνήσιο σύμβολο της Ινδίας, που ξεπερνά τις διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες, ένα εύχρηστο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ενοποιήσεις ένα έθνος.

https://www.instagram.com/p/BjNEkFWlrAE/?taken-by=yogapractice

4. Αυτοί οι gurus της Βικτοριανής εποχής, κυρίως ο Swami Vivekananda, διέδωσαν αυτή την εκδοχή της yoga παγκοσμίως ως έναν ινδικό τρόπο να καταφέρεις να πετύχεις ένα υψηλότερο επίπεδο κατανόησης μέσω του διαλογισμού.

5. Η σύγχρονη yoga με τις asanas (στάσεις), η πρακτική δηλαδή που μένουμε στις στάσεις, γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Krishnamacharya, που δίδασκε ένα μιξ γυμναστικής και κινήσεων πάλης, καλλισθενική γυμναστική και hatha yoga, μία μεσαιωνική πρακτική που είχε χαθεί για αιώνες στην Ινδία.

6. Στη hatha yoga, η οποία ξεκίνησε τον 10ο αιώνα, ήταν που δόθηκε για πρώτη φορά έμφαση στον έλεγχο της αναπνοής και στη διατήρηση συγκεκριμένων στάσεων. Αλλά δεν έχει και πολλά κοινά με τους χαιρετισμούς στον ήλιο που κάνουμε στο γυμναστήριο για πιο δυνατούς κοιλιακούς.

7. Η ίδια η λέξη πάντως είναι αρχαία. Στα σανσκριτικά, η κυριολεκτική του σημασία είναι ο ζυγός, που δένει δύο ζώα. Μεταφορικά είναι η ένωση. H yoga είναι το μέσο όπου ενώνουμε τη θηλυκή με την αρσενική μας πλευρά. Το φεγγάρι με τον ήλιο.

8. Μελέτες έχουν δείξει πως η σωματική πρακτική της yoga μαζί με τον έλεγχο της αναπνοής και το διαλογισμό, μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.

9. Η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ηλικιωμένους που ελπίζουν να αποφύγουν μια πτώση. Σε μια μετα-ανάλυση του 2016, που περιλάμβανε έξι μελέτες, που αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μικρές βελτιώσεις στην ισορροπία τους και μέτρια αύξηση της κινητικότητας τους μετά από παρακολούθηση μαθημάτων yoga.

10. Η πρακτική μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους ασθματικούς να αναπνέουν εύκολα. Το 2014, μια μετα-ανάλυση 14 τυχαία ελεγχόμενων δοκιμασιών, που εξερεύνησαν τις επιδράσεις της yoga στο άσθμα, έδειξε ότι φαίνεται να ανακουφίζει την κατάσταση των χρόνιων φλεγμονωδών αεραγωγών καλύτερα από τη συμβατική φροντίδα. Δεν λέω να πετάξεις το inhaler, όμως, αλλά αν είσαι ασθματικός να βάλεις τη yoga στη ζωή σου.

11. Μελέτη του 2016 με γυναίκες που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως «ψυχολογικά στρεσαρισμένο» έδωσε μια ένδειξη για το πώς λειτουργεί η γιόγκα σε μοριακό επίπεδο. Μετά από οκτώ εβδομάδες διδασκαλίας, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βιοδεικτών του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέονταν με το άγχος. Ενώ οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι το δείγμα μελέτης ήταν πολύ μικρό για να καταλήξει σε σταθερά συμπεράσματα, φαίνεται ότι η γιόγκα μπορεί να διαμορφώσει την επιγενετική απόκριση του σώματος, η οποία ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί ορισμένα γονίδια, επηρεάζοντας τη σωματική και ψυχική υγεία.

12. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι η ποιότητα της υγείας ήταν υψηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που έκανα γιόγκα σε ένα σχολείο ή στούντιο και όχι μόνο στο σπίτι. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης καλύτερη ψυχική υγεία αν ασκούσαν γιόγκα σε ομαδικό περιβάλλον.

Κεντρική φωτογραφία: @keripilatesroom