Οι στόχοι που μπορεί να βάλει κάποιος όσο αφορά στην υγεία του είναι πολλοί. Κάποιος μπορεί να θέλει να χάσει βάρος, άλλος θέλει να αυξήσει την ενέργειά του, άλλος θέλει να έχει μυαλό ξυράφι και άλλος θέλει να έχει μία ανεβασμένη λίμπιντο. Σε αυτό το post θα ασχοληθούμε το τελευταίο, το οποίο είναι και πάρα πολύ σημαντικό, αρκεί να αναλογιστούμε πως η λίμπιντο είναι πολλά παραπάνω πράγματα από το σεξ. Μας δίνει ενέργεια για ζωή, κίνητρο και την αίσθηση του well-being, ενώ η χαμηλή λίμπιντο συνδέεται με μία σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη και κατάθλιψη.

Αν λοιπόν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να έχεις μία ανεβασμένη λίμπιντο, τότε οι ειδικοί προτείνουν να κάνεις focus στην άσκηση. Συγκεκριμένα, με μελέτη του 2008, που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics & Gynecology, περίπου το 30% των γυναικών δήλωσαν πως είχαν περάσει περιόδους με χαμηλή λίμπιντο μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια των επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου Jacksonville, στη Φλόριντα, Heather Hausenblas “η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιωθεί η εικόνα του σώματος μας, η οποία επηρεάζει τη λίμπιντο. Η λίμπιντο επίσης επηρεάζεται από τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση μας και όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση μπορεί να βελτιώσει και τα δύο.

Αν έχεις την απορία τι μορφή άσκησης να κάνεις, η απάντηση είναι πολύ απλή: όλες οι μορφές άσκησης μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα με εσένα, αλλά η yoga είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για τις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, υποστηρίζει η Lori Brotto, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο British Columbia του Vancouver. H Brotto, η οποία ερευνά θέματα της γυναικείας σεξουαλικότητας και συμβουλεύει γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα όπως χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και απώλεια διέγερσης, λέει πως έρευνες έχουν βρει πως η yoga βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους, δημιουργεί μια κατάσταση χαλάρωσης και βοηθά τις γυναίκες να παραμείνουν συγκεντρωμένες – όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία. Επίσης, προσθέτει πως η ενδυνάμωση μπορεί να βοηθήσει στο σμίλευμα “προβληματικών” για εκείνες σημείων στο σώμα τους και έτσι να τις κάνει “να νιώσουν περισσότερο άνετες με το άγγιγμα”.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @Earthyandy