Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα μία φορά το μήνα να μετατρέπεις το ίδιο σου το σπίτι σε spa και να κάνεις ένα μίνι mindfulness retreat; Να είσαι ήρεμη, να αφιερώνεις χρόνο μόνο σε σένα και – αν μπορείς – να λειτουργήσεις για ένα τουλάχιστον 10ωρο μέσα στη σιωπή; Σου φαίνεται δύσκολο; Και όμως δεν είναι. Κατά καιρούς εδώ τα έχουμε πει για το mindful eating, για να κρατάς το δικό σου ημερολόγιο και να καταγράφεις μέσα από τη δική σου οπτική την καθημερινότητα, για τι αναπνοές να παίρνεις προκειμένου να διώχνεις το στρες.

Ας γίνω όμως ακόμα πιο συγκεκριμένη. Παρακάτω θα βρεις 7 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, όποια μέρα θελήσεις, μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, και που θα σε κάνουν να νιώσεις αναζωογονημένη και σένια. Πριν όμως σου τα παρουσιάσω θα σου πρότεινα, αν είσαι μητέρα, αυτό το μίνι retreat να το κάνεις όταν τα παιδιά λείπουν από το σπίτι και να κλείσεις κινητό και tablet. Να βγάλεις την τηλεόραση από την πρίζα Να κλείσεις το ραδιόφωνο. Να δεις το σπίτι σου με μία νέα, φρέσκια ματιά – σα να το έβλεπες για πρώτη φορά – και να προσπαθήσεις να μην παρασυρθείς από σκέψεις, που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον, και σκέψεις που σε κάνουν να κρίνεις καταστάσεις.

1. Ξύπνα και τεντώσου

Όταν ξυπνάς κάνε ένα ωραίο τέντωμα για να ενεργοποιηθεί όλο σου το σώμα και όταν σηκωθείς νιώσε την επαφή των πελμάτων σου με το έδαφος, παρατήρησε τη θερμοκρασία και την αίσθηση του πατώματος.

2. Κάνε ένα ντους με mindfulnes

Μα καλά παντού μπορώ να βάλω το mindfulness; Ναι, παντού. Όταν κάνεις ντους παρατήρησε τον ήχο του νερού, τη θερμοκρασία του, το άρωμα του σαπουνιού, την αίσθηση της ίδιας σου της αφής πάνω στο σώμα σου, την υφή της πετσέτας καθώς σκουπίζεσαι. Έχουμε πει πως μπορείς να κάνεις και έναn πολύ εύκολο διαλογισμό μέσα στο ντους.

3. Ντύσου έχοντας επίγνωση

Όταν ντύνεσαι, παρατήρησε τα χρώματα που διαλέγεις, την αίσθηση του υφάσματος πάνω στο δέρμα σου, την κίνηση των άκρων σου καθώς φοράς ένα ρούχο.

4. Μαγείρεψε με αγάπη

Το να ετοιμάζεις φαγητό είναι μία ευχάριστη διαδικασία. Παρατήρησε τη θερμοκρασία του νερού καθώς πλένεις τη σαλάτα σου, άκου τον ήχο του μαχαιριού καθώς κόβεις τις πιπεριές και τις ντομάτες, νιώσε την υφή του μαρουλιού καθώς το τινάζεις για να στεγνώσει.

5. Απόλαυσε κάθε σου μπουκιά

Όταν ετοιμάζεσαι να φας, κάνε στον εαυτό σου το τραπέζι. Κοίτα το φαγητό σου σα να το βλέπει πρώτη φορά. Πώς μυρίζει; Να μασάς αργά, χρησιμοποιώντας την άλλη πλευρά του στόματός σου ή των δοντιών σου απ’ ό,τι συνήθως. Και φυσικά σταμάτα να τρως όταν νιώσεις πως είσαι φουλ.

6 .Διαλογίσου

Κατά τη διάρκεια μια σιωπηλής, mindfulness day, απόφυγε να μιλάς. Για να διαλογιστείς μπορείς να ακούσεις κάποιον ηχογραφημένο καθοδηγούμενο διαλογισμό. Διαφορετικά διαλογίσου στη σιωπή για όσο χρόνο μπορείς.

7. Να κινείσαι με minfulness

Μπορείς να κάνεις yoga ή να πας για μία βόλτα στη φύση. Προσπάθησε να έχεις έναν πιο γρήγορο ή αργό ρυθμό από αυτόν που έχεις συνήθως προκειμένου να ενισχύσεις αυτή την επίγνωση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Δεν χρειάζεται να έχεις προσδοκίες από το retreat σου, ούτε και να βάζεις στόχους. Δεν υπάρχει κάτι για να καταφέρεις. Δες τι σου συμβαίνει χωρίς να κρίνεις. Και εδώ είμαι για να μου πεις πώς ένιωσες.