Παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας η σημερινή (1η Οκτωβρίου) και αξίζει να μάθουμε λίγα πράγματα για τον άνθρωπο, που θέλει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες στους meat-lovers και ίσως μαζί με αυτό να αλλάξουν πολλά πράγματα στον πλανήτη ολόκληρο. Το όνομά του λοιπόν είναι Ethan Brown και σύμφωνα με την Anne Cassidy του BBC “έχει την αποστολή να επαναπροσδιορίζει τη λέξη “κρέας”. Η επιχείρησή του, η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία vegan μπιφτεκιών για burger, “κοτομπουκιών” και λουκάνικων από φυτικές πρωτεϊνες. Είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε μοιάζουν στη γεύση, την όψη και την υφή των αντίστοιχων προϊόντων από κρέας, κοτόπουλο και χοιρινό. Ο ίδιος μάλιστα λέει πως “δεν υπάρχει κανένα μυστήριο στο κρέας. Αποτελείται από αμινοξέα, λιπίδια, ιχνοστοιχεία και νερό. Αν λοιπόν μπορείς να αποδώσεις αυτά τα τέσσερα πράγματα σε κάτι που στην όψη και στην αίσθηση μοιάζει με μυ, γιατί δεν μπορούμε να το αποκαλούμε κρέας;”.

Ο Brown εγκαινίασε την Beyond Meat το 2009, αφού πρώτα έκανε έρευνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιου του Missouri, για το πως να χρησιμοποιεί τα φυτικά συστατικά προκειμένου να αναπαράγει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και των λιπών. Για να το κάνει αυτό ξόδεψε όλες τις αποταμιεύσεις τους και για καιρό ζούσε με δανεικά από την οικογένεια και τους φίλους του. “Είναι απίστευτο του τι μπορείς να κάνεις, προκειμένου να πετύχει αυτό που πιστεύεις”. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τη γνωστή αλυσίδα Whole Foods “σε σημείο που έγινα ενοχλητικός”, έβαλε στα ράφια το πρώτο του προϊόν το 2013, τις Beyond Chicken Strips. Αλλά αυτό που απογείωσε την εταιρεία του και έγινε σούπερ δημοφιλές είναι τα Beyond Burgers, τα οποία μοιάζουν με αληθινά μπιφτέκια και μάλιστα όχι καλοψημένα (το promotion που τους κάνουν είναι “τα φυτικά μπιφτέκια που “αιμορραγούν””  χάρη στο χυμό παντζαριού, που έχουν. Τα υπόλοιπα συστατικά τους είναι πρωτεϊνες από μπιζέλια, λάδι καρύδας και άμυλο πατάτας. Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί πάνω από 25 εκατομμύρια Beyond Burgers, υπάρχουν εισαγωγείς σε πάνω από 50 χώρες (όχι ακόμα στην Ελλάδα), ενώ χάρη της αυξημένης ζήτησης άνοιξε μία νέα μονάδα παραγωγής στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Missouri, αλλά και ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο στο Λος Άντζελες, που χρηματοδοτήθηκε με 72 εκατομμύρια δολάρια από εξωτερικούς επενδυτές (ανάμεσά τους ο Bill Gates και ο Leonardo DiCaprio)

Μία ακόμα νίκη του Beyond Meat είναι πως βραβεύτηκε με το βραβείο “Champion of the Earth” από τα Ηνωμένα Έθνη και ο λόγος είναι πως αυτό το Vegan Brand απέδειξε πως τα plant-based burgers του είναι πιο βιώσιμα από αυτά που φτιάχνονται από κρέας.

Πρόσφατα, η εταιρεία του Ethan ανέθεσε στους ερευνητές του Κέντρου Βιώσιμων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Michigan να βάλει κάτω από το μικροσκόπιο το Beyond Burger και να μελετήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κύκλου ζωής του (εκπομπές αερίων, χρήση ενέργειας, κατανάλωση νερού, και χρήση γης) και να το συγκρίνει με την παραγωγή ενός παραδοσιακού βοείου κρέατος.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Beyond Burger παράγει κατά 90% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, απαιτεί 46% λιγότερες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει πάνω από 99% λιγότερες επιπτώσεις στη λειψυδρία και 93% λιγότερες επιπτώσεις στη χρήση γης από ό,τι 1/4 βοείου κρέατος των ΗΠΑ.

Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για όλους θαρρώ.