Κάθε πρωί που πηγαίνουμε μαζί με το Θεοδόση Μίχο στο studio του Best για να κάνουμε εκπομπή, αυτό που αναρωτιέμαι είναι πώς τις παλεύουν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι μέσα στα αυτοκίνητά τους, κολλημένοι στην κίνηση. Η απάντηση πάντα έρχεται από τα χείλη του ηχολήπτη μας, ο οποίος έρχεται με το αυτοκίνητό του: “δεν παλεύεται”.

Οι παρακάτω λοιπόν συμβουλές είναι για τους ανθρώπους, σαν τον ηχολήπτη μας, οι οποίοι πρέπει να βρουν την υπομονή να αντέξουν, προκειμένου να φτάσουν στη δουλειά τους ήρεμοι και όχι αλαφιασμένοι από το άγχος.

Το παν είναι πώς βλέπεις τα πράγματα. Σαν το παλιό καλό κλισέ “βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο;”. Αν το δεις μισογεμάτο θα καταλάβεις πως αυτό το χρόνο που περνάς μέσα στο αυτοκίνητό σου, περιμένοντας τον τροχονόμο να σου δώσει το σήμα να ξεκινήσεις, μπορείς να τον εκμεταλλευτείς προς όφελός σου και όταν πια φτάσεις και στο γραφείο να είσαι ζεν.

Μερικές πρακτικές για όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι:

Πάρε μία μεγάλη και βαθιά ανάσα. Αυτή η απλή και αναμενόμενη συμβουλή θα φέρει στο σώμα σου περισσότερο οξυγόνο και θα διευρύνει το διάστημα μεταξύ του ερεθίσματος της κίνησης και του μπαμ που θα κάνεις από το στρες. Σε αυτό το διάστημα κρύβεται η προοπτική και η επιλογή. Δηλαδή: έχει κίνηση, πολύ κίνηση, θα αργήσω πάρα πολύ….βαθιά ανάσα….και άλλη βαθιά ανάσα….οκ ή θα τρελαθείς, αλλά η κίνηση δεν θα φύγει, ή θα το δεχθείς θα ηρεμήσεις και όπως και να ‘χει θα φτάσεις στη δουλειά σου.

Ρώτα τον εαυτό σου τι χρειάζεσαι. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να θέλεις να νιώσεις ασφάλεια ή μία κάποια ανακούφιση ή λίγη εκτόνωση. Καταλαβαίνοντας τι θέλεις θα σου φέρει ισορροπία.

Δώσε στο εαυτό σου αυτό που θέλει. Αν θέλεις να ηρεμήσεις, μπορείς να σκανάρεις το σώμα σου για τυχόν εντάσεις και να χαλαρώσεις την όποια ένταση, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Μπορεί από μέσα σου να επαναλαμβάνεις: “είμαι ήρεμος, είμαι χαλαρός”.

Κοίτα γύρω σου και δες πως και οι άλλοι οδηγοί είναι σαν κι εσένα. Όλοι στο δρόμο θέλετε το ίδιο πράγμα – να νιώθετε ασφάλεια, χαλαρότητα και να είσαστε χαρούμενοι. Μπορείς να δεις κάποιος να είναι δείχνει αγχωμένος και να ξεφυσάει, αλλά μπορεί να δει και κάποιον που να τραγουδάει ή να χαμογελάει και αυτό αμέσως να σου πάρει το άγχος σου.

Πάρε μία ακόμα βαθιά ανάσα. Σε 15 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, μπορείς να αλλάξεις τη διάθεση σου ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές. Όταν νιώσεις πως έχεις πιάσει ταβάνι από την αναστάτωση και την αγωνία, διάλεξε αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά και πρόσφερέ το και στους άλλους. Αν για παράδειγμα θέλεις να νιώσεις ασφάλεια μπορείς να επαναλαμβάνεις από μέσα σου “ας είμαι ασφαλής, ας είσαι ασφαλής, ας είμαστε όλοι ασφαλείς”. Εισπνοή, εκπνοή και χαμόγελο.

Και κάπως έτσι ίσως να αποφύγεις να γίνεις σαν τον Michael Douglas στην ταινία “One Fine Day”.

 

Κεντρική Φωτογραφια: @agipsyinthekitchen