Μπορεί ακόμα ο υδράργυρος να φλερτάρεις τους 30 βαθμούς Κελσίου και να κυκλοφορούμε ακόμα με κοντομάνικα και σαγιονάρες, αλλά όσο πλησιάζει το βράδυ (και πλέον πλησιάζει πιο γρήγορα) ένα κάτι θέλεις να το ρίξεις πάνω σου. Και μία που ζεσταίνεσαι και μία που κρυώνεις και ο οργανισμός παθαίνει αυτό που πολύ επιστημονικά ονομάζεται “κοκομπλόκο” και κρυώνουμε. Και τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος μας κουνάνε το χέρι και δώσε το φτέρνισμα να πηγαίνει και να έρχεται και ορίστε και οι κρυάδες.

Για να μην την πατήσουμε έτσι άδικα ορίστε μερικές χρήσιμες συμβουλές πρόληψεις:

Βγάλε από τη διατροφή σου τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και τη γλουτένη. Όλες αυτές οι τρεις κατηγορίες τροφίμων προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Για την ακρίβεια τα γαλακτοκομικά, προκαλούν φλεγμονή στις βλεννώδεις μεμβράνες.

Πίνε νερό. Κι άλλο. Κι άλλο λίγο. Ακόμα ένα ποτήρι. Όταν αρχίζω και νιώθω άρρωστη (κυρίως αν αισθάνομαι μία ελαφριά φούντωση πυρετού) πίνω όσο το δυνατό περισσότερα υγρά γίνεται – κυρίως νερό και βότανα και σούπες. Ναι, θα πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα. Αλλά καλύτερα αυτό, παρά τάβλα στο κρεβάτι.

Κάνε το κόλπο με τις μαγικές κάλτσες το βράδυ. Βάλε τα πόδια σου σε ζεστό νερό μέχρι να νιώσεις ωραία και ζεστά και μετά φόρα κάλτσες που τις έχεις βρέξει με κρύο νερό και τις έχεις στραγγίξει καλά-καλά και από πάνω φόρα μάλλινες κάλτσες (συνθετικό μαλλί παρακαλώ) και πέσε για ύπνο. Η αλλαγή αυτή της θερμοκρασίας στα πόδια σου ενισχύει την κυκλοφορία, όπου αυτό βοηθά με τη σειρά του το ανοσοποιητικό σύστημα. Το έχω κάνει και όντως βοηθά. Τι να πω.

Ξεκουράσου όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά πόσοι από εμάς το κάνουν. Όπως και να ‘χει θυμήσου πως ο οργανισμός είναι μία μηχανή και δεν γίνεται να τη δουλεύεις συνέχεια στο μάξιμουμ. Οι παύσεις χρειάζονται, ώστε να είμαστε πιο αποδοτικοί και σίγουρα πιο υγιείς.

Κάνε NetiPot δύο φορές την ημέρα. Το Neti το έμαθα όταν ξεκίνησα να κάνω yoga και πραγματικά με έχει βοηθήσει πολύ με τα κρυολογήματα, διότι καθαρίζει το σύστημα και ξεμπουκώνει τη μύτη μου. Αν θέλεις καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να βάλεις και κάποιο ειδικό και ασφαλές αιθέριο έλαιο (ρώτα πριν το κάνεις), ώστε να καταστρέψει τα μικρόβια.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @leefromamerica