Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα πάθει σύγκαμα κοντά στην περιοχή του στήθους μου και ακόμα η πρώτη λέξη που μου έρχεται είναι “άουτς”. Ήταν τότε που έκανα προπονήσεις για να τρέξω ημιμαραθώνιο και προφανώς ο ιδρώτας σε συνδυασμός με τα λάθος ρούχα οδήγησαν σε αυτή την ελαφρώς άσχημη κατάσταση του δέρματός μου σε εκείνο το σημείο.

Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, το σύγκαμα είναι κάτι που συμβαίνει μετά από την τριβή του δέρματος με το δέρμα ή την τριβή του δέρματος με ύφασμα και προκαλεί κοκκίνισμα, ερεθισμό και πόνο σε διάφορες περιοχές. Ο ιδρώτας και η υγρασία συμβάλουν σε όλο αυτό βεβαίως-βεβαίως.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το αποφύγουμε όλο αυτό όταν τρέχουμε και μάλιστα κάνουμε long-run προπονήσεις;

Πρέπει να διατηρείς την επιδερμίδα σου δροσερή και στεγνή. Τα ρούχα που επιλέγεις να φοράς όταν τρέχεις πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος, ώστε να μην τρίβονται πάνω σου. Δεν πρέπει να είναι ούτε στενά, ούτε όμως και φαρδιά. Μάθε και αυτό: πως μερικά υφάσματα φαρδαίνουν όταν βρέχονται και αυτό δημιουργεί τριβή και κατά συνέπεια πολλά προβλήματα όταν τρέχεις για τρεις ώρες. Άρα να ενημερώνεσαι για το τι αγοράζεις.

Επίσης, πρέπει να επιλέγεις κολάν και μπλουζάκια και μπουστάκια που είναι φτιαγμένα από ειδικά υλικά, που μαζεύουν την υγρασία. Τα ρούχα χωρίς ραφές είναι ακόμα μία καλή επιλογή, καθότι οι χοντρές ραφές μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Πολλά activewear brands έχουν ρούχα χωρίς ραφές, άρα δεν θα δυσκολευτείς να βρεις.

Και μην ξεχνάς να παραμένεις ενυδατωμένος. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι το δέρμα μας είναι πιο ξηρό και ερεθίζεται ευκολότερα. Πίνε άφθονο νερό λοιπόν.