Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το αίσθημα του “χάνω το χρόνο μου” μετά από μία συζήτηση, που μπορεί να πήρε ώρα, αλλά δεν οδήγησε πουθενά. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί εμείς οι ίδιοι να ευθυνόμαστε γι αυτό. Να μην είμαστε και τόσο καλοί συνομιλητές. Αν έχεις τις αμφιβολίες σου για το αν είσαι καλός partner σε μία συζήτηση, αλλά παρόλα αυτά θέλεις να γίνεις αυτός που μπαίνει σε ένα χώρο και όλοι ανυπομονούν να του μιλήσουν, τότε η παρακάτω απλή συμβουλή είναι για σένα:

Αν θέλεις να είσαι ενδιαφέρων τύπος, δείξε πως ενδιαφέρεσαι (και να το εννοείς)

Μην μπαίνεις σε μία συζήτηση με την πρόθεση να τους αφήσεις όλους άφωνους, εκτός βέβαια και αν είσαι stand up comedian. Το μυστικό είναι να βγάλεις από μέσα σου την Oprah Winfrey, που κρύβεις – το λέει και και η Morra Aarons-Mele, συγγραφέας του “Hiding in the Bathroom: An Introvert’s Roadmap to Getting Out There (When You’d Rather Stay Home). “Αν απλά μιλάς πολύ, ίσως να κουραστείς, αλλά αν ρωτάς πράγματα και ακούς του άλλους ανθρώπους και τους αφήσεις να τα βγάλουν όλα από μέσα τους, τότε θα νομίζουν πως είσαι σπουδαίος συνομιλητής”.

Φρόντισε να σε νοιάζει περισσότερο το να δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, παρά να δείξεις πως είσαι πολύ ενδιαφέρων. Το λέει άλλωστε και η επιστήμη: μελέτη που έγινε από δύο ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του Harvard έδειξε πως το να μιλάς για τον εαυτό σου ερεθίζει και ενεργοποιεί τους ίδιους υποδοχείς απόλαυσης με αυτούς που ενεργοποιεί το φαγητό. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να ξεχάσουν πολλά, προκειμένου να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορείς να το κάνεις να λειτουργήσει υπέρ σου, απλά και μόνο ακούγοντάς τους.

Υπομονή και καλή ακρόαση.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @shopbando