Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις yoga, τότε το παρακάτω άρθρο σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο. Διότι το ό,τι θέλεις να ξεκινήσεις yoga είναι απλό, το τι όμως yoga θα ξεκινήσεις είναι που θα σε ρίξει σε περισυλλογή – ευτυχώς όχι βαριά, οπότε μην μου ανησυχείς. Διότι θα έχεις ακούσει για hatha, vinyasa, ashtanga, yin, hot, bikram, iyengar και πολλά ακόμα συστήματα. Θα τα πάρω ένα-ένα ώστε να σε ξεμπερδέψω και να σε βοηθήσω να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Αρχικά να σου πω ότι η Hatha Yoga είναι αυτό που λέμε η “μαμά” yoga. Πάνω σε αυτή βασίζονται όλα τα συστήματα της μοντέρνας εποχής. Η αρχική μορφή της Hatha Yoga ήταν ένα είδους διαλογισμού (βρίσκεις μία άνετη θέση για το σώμα σου και διαλογίζεσαι). Βγαίνει από την ένωση των σανσκριτικών λέξεων “Ha”, που σημαίνει “ήλιος”, και “tha”, που σημαίνει “σελήνη”. Θα λέγαμε πως είναι η ένωση δύο αντίθετων δυνάμεων, που αν το πάμε ένα βήμα παρακάτω είναι η ένωση (ή σύζευξη) της αρσενικής με τη θηλυκή μας πλευρά. Όμως τώρα θα σκεφτείς “μα καλά πώς από μορφή διαλογισμού ξαφνικά μπήκαν μέσα ο κάτω σκύλος στη μέση, η στάση κεφαλής, το κοράκι και τα λοιπά και τα λοιπά”; Θα σου πω.

Ήταν ο Swami Svatmarama, ο οποίος έγραψε τη Hatha Yoga Pradipika, το πρώτο κείμενο, που περιγράφει asanas (στάσεις της yoga) με κάθε λεπτομέρεια. Στη Hatha Yoga Pradipika 16 στάσεις. Στα τέλη του 1800 αυτές οι 16 στάσεις έγιναν 122 και περιγράφονται στο βιβλίο Sritattvanidhi.

Αυτά όσο αφορά την μαμά Hatha Yoga, από την οποία – κατά τη γνώμη μου – πρέπει να ξεκινήσει και ένας αρχάριος. Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί από εκεί και πέρα.

Vinyasa

Πρόκειται για ένα σύστημα της yoga, που κάποιος με λίγη φαντασία, θα μπορούσε να πει πως μοιάζει με χορογραφία. Σε ένα μάθημα vinyasa η μία στάση διαδέχεται την άλλη σε ένα δυναμικό flow. Υπάρχει δηλαδή μια ροή. Κάθε φάση της αναπνοής (εισπνοή και εκπνοή) συνοδεύεται και από μία στάση, άρα μαθαίνεις και πώς να συνδυάζεις την αναπνοή σου με κίνηση. Αν έχεις περάσει από τη φάση της Hatha Yoga, μπορείς να περάσεις στη Vinyasa, ώστε να δεις και πώς είναι να ιδρώνεις κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος.

Ashtanga

Η Ashtanga είναι μία μορφή vinyasa yoga, η οποία δημιουργήθηκε από το Pattabhi Jois. Απευθύνεται σε πιο ισχυρές – θα έλεγα – προσωπικότητες, οι οποίες είναι έτοιμες να προσαρμόσουν τα σώματά τους στις απαιτητικές στάσεις και να δείξουν πειθαρχία. Ίσως και γι αυτό την προτιμούν και οι αθλητές. Ο ρυθμός της είναι γρήγορος και ο τύπος αναπνοής συγκεκριμένος. Κατά τη γνώμη μου είναι για πιο προχωρημένους μαθητές.

Iyengar

Ο B.K.S Iyengar ήταν σύμφωνα με το περιοδικό Time του 2004, μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες. Το σύστημα το οποίο δημιούργησε απευθύνεται σε ανθρώπους, που δεν είναι τόσο ευλύγιστοι, και σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και την παραμικρή λεπτομέρειας μίας στάσης, προκειμένου να την κάνουν καλά. Σε ένα μάθημα Iyengar θα δεις πως χρησιμοποιούνται διάφορα props, όπως τουβλάκια και ιμάντες. Είναι πραγματικά ιδανικό σύστημα για όποιον θέλει να εντρυφήσει στη yoga, να μάθει να προστατεύει το σώμα του από τραυματισμούς και να καλλιεργήσει την ορθοσωμία. Ωστόσο, θέλε υπομονή, διότι ένα μάθημα Iyengar είναι αργό.

Yin

Για αυτό το υπέροχο σύστημα σου έχω γράψει μια βιωματική εμπειρία, όπου τα εξηγώ όλα με κάθε λεπτομέρεια.

Bikram και Hot

H Bikram και η Hot yoga γίνονται μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών και υψηλό ποσοστό υγρασίας. Και τα δύο συστήματα είναι vinyasa style. Ωστόσο, στη Bikram οι στάσεις είναι συγκεκριμένες, ενώ στη Hot o δάσκαλος μπορείς να αυτοσχεδιάσει. Είναι ιδανικά συστήματα αν θέλεις να αποτοξινωθείς, μιας και ιδρώνεις πολύ, αν θέλεις να γυμναστείς, και αν θέλεις να αυξήσεις την ελαστικότητά σου. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή διότι πολλοί αρχάριοι δεν ξέρουν τα όριά τους και μπορεί να τραυματιστούν.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @rootedinflowing